Ireki menu nagusia

Oscar Sariak (ingelesez: The Academy Awards edo The Oscars) Ameriketako Estatu Batuetako Zinemako Arte eta Zientzia Akademiak zine industriako profesionalen meritua goraipatzeko banatzen dituen sariak dira. Sariaren benetako izena Merituko Akademia Saria da, baina mundu guztiak Oscar esaten die, nahiz eta izen hori nondik datorren argi ez egon. Zinema sari ezagunenak dira munduan. Urtero banatzen dira Los Angelesen, eta ekitaldia mundu guztian ikus daiteke telebistaz, oihartzun handia baitute.

Oscar sariak
[[90. Oscar Sariak]]
2010eko ekitaldian irabazle izandako aktoreak
Saritutakoa Zinemaren sariak
Babeslea Zinemako Arte eta Zientzia Akademia
Data 1929ko maiatzaren 16a
Kokalekua Dolby Theatre
Herrialdea  AEB
Lehen sari banaketa 1929
Webgune ofiziala oscars.org

Sariak ezpata daraman urrezko zaldun baten itxura dauka. 34 cm luze da, eta 3,85 kg pisatzen du.

Eduki-taula

KategoriakAldatu

Meritu SariakAldatu

Izena ingelesez Izena euskaraz Lehenengo ekitaldia
Academy Award for Best Picture Film onena 1927
Academy Award for Best Director Zuzendari onena 1927
Academy Award for Best Actor Gizonezko aktore onena 1927
Academy Award for Best Actress Emakumezko aktore onena 1927
Academy Award for Best Adapted Screenplay Egokitutako gidoi onena 1927
Academy Award for Best Original Screenplay Jatorrizko gidoi onena 1940
Academy Award for Best Supporting Actor Taldeko gizonezko aktore onena 1936
Academy Award for Best Supporting Actress Taldeko emakumezko aktore onena 1936
Academy Award for Best Animated Feature Animaziozko film onena 2001
Academy Award for Best Art Direction Zuzendaritza artistiko onena 1927
Academy Award for Best Cinematography Argazkigintza onena 1927
Academy Award for Best Costume Design Jantzi-diseinu onena 1948
Academy Award for Best Documentary Feature Dokumental onena 1943
Academy Award for Best Documentary Short Subject Dokumental labur onena 1941
Academy Award for Best Film Editing Muntatze onena 1935
Academy Award for Best International Feature Film Nazioarteko film onena 1947
Academy Award for Best Makeup and Hairstyling Makillaje eta orrazkera onena 1981
Academy Award for Best Original Score Jatorrizko soinu banda onena 1934
Academy Award for Best Original Song Jatorrizko abesti onena 1934
Academy Award for Best Animated Short Film Animaziozko film labur onena 1931
Academy Award for Best Live Action Short Film Zuzeneko film labur onena 1932
Academy Award for Best Sound Soinu onena 1930
Academy Award for Best Sound Editing Soinu edizio onena 1963
Academy Award for Best Visual Effects Efektu berezi onenak 1939

Jadanik existitzen ez diren SariakAldatu

Izena ingelesez Izena euskaraz Ekitaldiak
Academy Award for Best Assistant Director Zuzendari laguntzaile onena 1933 - 1937
Academy Award for Best Director, Comedy Picture Zuzendari onena, komediazko filma 1927/1928
Academy Award for Best Director, Dramatic Picture Zuzendari onena, dramazko filma 1927/1928
Academy Award for Best Dance Direction Dantza zuzendaritza onena 1935 - 1937
Academy Award for Best Engineering Effects Injenieriazko efektu onenak 1927/1928
Academy Award for Best Original Musical or Comedy Score Jatorrizko musikal edo komedia soinu banda onena 1995 - 1999
Academy Award for Best Original Musical Jatorrizko musikal onena 1984
Academy Award for Best Original Story Jatorrizko argumentu onena 1927/1928 - 1956
Academy Award for Best Short Film - Color Kolorezko film labur onena 1936 eta 1937
Academy Award for Best Short Film - 1 Reel Txirrika bateko film labur onena 1936 - 1956
Academy Award for Best Short Film - 2 Reels Bi txirrikadun film labur onena 1936 - 1956
Academy Award for Short Film - Comedy Komediazko film labur onena 1931/1932 - 1935
Academy Award for Short Film - Novelty Film labur berritzaile onena 1931/1932 - 1935
Academy Award for Unique and Artistic Production Ekoizpen berdingabe edo artistiko onena 1927/1928
Academy Award for Best Title Writing Tituluen idazkera onena 1927/1928

Ohorezko SariakAldatu

Izena ingelesez Izena euskaraz Lehenengo ekitaldia
Academy Honorary Award Ohorezko Oscar Saria 1927
Academy Special Achievement Award Lorpen bereziaren Oscar Saria 1972
Academy Award, Scientific or Technical Oscar saria, zientifiko edo teknikoa 1931
The Irving G. Thalberg Memorial Award Irving G. Thalberg oroigarrizko Saria 1938
The Jean Hersholt Humanitarian Award Jean Hersholt Humanitario Saria 1956
Gordon E. Sawyer Award Gordon E. Sawyer Saria 1981 - 2005

EkitaldiakAldatu

Lehenengo Oscar sarien ekitaldia 1929ko maiatzaren 16an Hollywoodeko Roosevelt Hotelean egin zuten 1927 eta 1928ko filmak saritzeko. Aurkezleak Douglas Fairbanks antzezlea eta William C. DeMille zinema zuzendaria ziren.

Harez geroztik, ekitaldia 25 bider Dorothy Chandler Pavilion aretoan egin zen, 11 bider Pantages Theatre aretoan, 10 Shrine Auditorium aretoan, 8 aldiz Biltmore hotelean, beste 8 Santa Monica Civic Auditorium aretoan, 6 bider Ambassador hotelean, eta hirutan, Grauman's Chinese Theatre aretoan. 2002tik Dolby Theatre aretoan ospatzen da (2002 eta 2012 bitartean, Kodak Theatre izenaz ezagutzen zen).

Sari Nagusien PalmaresaAldatu

Urtea* Film onena Zuzendari onena Gizonezko aktore onena Emakumezko aktore onena
1927-28   Wings   Frank Borzage, Lewis Milestone   Emil Jannings   Janet Gaynor
1928-29   The Broadway Melody   Frank Lloyd   Warner Baxter   Mary Pickford
1929-30   All Quiet on the Western Front   Lewis Milestone   George Arliss   Norma Shearer
1930-31   Cimarron   Norman Taurog   Lionel Barrymore   Marie Dressler
1931-32   Grand Hotel   Frank Borzage   Wallace Beery, Fredric March   Helen Hayes
1932-33   Cavalcade   Frank Lloyd   Charles Laughton   Katharine Hepburn
1934   It Happened One Night   Frank Capra   Clark Gable   Claudette Colbert
1935   Mutiny on the Bounty   John Ford   Victor McLaglen   Bette Davis
1936   The Great Ziegfeld   Frank Capra   Paul Muni   Luise Rainer
1937   The Life of Emile Zola   Leo McCarey   Spencer Tracy   Luise Rainer
1938   You Can't Take it With You   Frank Capra   Spencer Tracy   Bette Davis
1939   Gone with the Wind   Victor Fleming   Robert Donat   Vivien Leigh
1940   Rebecca   John Ford   James Stewart   Ginger Rogers
1941   How Green Was My Valley   John Ford   Gary Cooper    Joan Fontaine
1942   Mrs. Miniver   William Wyler   James Cagney   Greer Garson
1943   Casablanca   Michael Curtiz   Paul Lukas   Jennifer Jones
1944   Going My Way   Leo McCarey   Bing Crosby   Ingrid Bergman
1945   The Lost Weekend   Billy Wilder   Ray Milland   Joan Crawford
1946   The Best Years of Our Lives   William Wyler   Fredric March    Olivia de Havilland
1947   Gentleman's Agreement    Elia Kazan   Ronald Colman   Loretta Young
1948   Hamlet   John Huston   Laurence Olivier   Jane Wyman
1949   All the King's Men   Joseph L. Mankiewicz   Broderick Crawford    Olivia de Havilland
1950   All About Eve   Joseph L. Mankiewicz   Jose Ferrer   Judy Holliday
1951   An American in Paris   George Stevens   Humphrey Bogart    Vivien Leigh
1952   The Greatest Show on Earth   John Ford   Gary Cooper   Shirley Booth
1953   From Here to Eternity   Fred Zinnemann   William Holden   Audrey Hepburn
1954   On the Waterfront    Elia Kazan   Marlon Brando   Grace Kelly
1955   Marty   Delbert Mann   Ernest Borgnine   Anna Magnani
1956   Around the World in Eighty Days   George Stevens   Yul Brynner   Ingrid Bergman
1957   The Bridge on the River Kwai   David Lean   Alec Guinness   Joanne Woodward
1958   Gigi   Vincente Minnelli   David Niven   Susan Hayward
1959   Ben-Hur   William Wyler   Charlton Heston    Simone Signoret
1960   The Apartment   Billy Wilder   Burt Lancaster   Elizabeth Taylor
1961   West Side Story   Robert Wise, Jerome Robbins   Maximilian Schell   Sophia Loren
1962   Lawrence of Arabia   David Lean   Gregory Peck   Anne Bancroft
1963   Tom Jones   Tony Richardson   Sidney Poitier   Patricia Neal
1964   My Fair Lady   George Cukor   Rex Harrison   Julie Andrews
1965   The Sound of Music   Robert Wise   Lee Marvin    Julie Christie
1966   A Man for All Seasons   Fred Zinnemann   Paul Scofield   Elizabeth Taylor
1967   In the Heat of the Night   Mike Nichols   Rod Steiger   Katharine Hepburn
1968   Oliver!   Carol Reed   Cliff Robertson   Katharine Hepburn, Barbra Streisand
1969   Midnight Cowboy   John Schlesinger   John Wayne   Maggie Smith
1970   Patton   Franklin J. Schaffner   George C. Scott   Glenda Jackson
1971   The French Connection   William Friedkin   Gene Hackman   Jane Fonda
1972   The Godfather   Bob Fosse   Marlon Brando   Liza Minnelli
1973   The Sting   George Roy Hill   Jack Lemmon   Glenda Jackson
1974   The Godfather, Part II   Francis Ford Coppola   Art Carney   Ellen Burstyn
1975   One Flew Over the Cuckoo's Nest   Miloš Forman   Jack Nicholson   Louise Fletcher
1976   Rocky   John G. Avildsen   Peter Finch   Faye Dunaway
1977   Annie Hall   Woody Allen   Richard Dreyfuss   Diane Keaton
1978   The Deer Hunter   Michael Cimino   Jon Voight   Jane Fonda
1979   Kramer vs. Kramer   Robert Benton   Dustin Hoffman   Sally Field
1980   Ordinary People   Robert Redford   Robert De Niro   Sissy Spacek
1981   Chariots of Fire   Warren Beatty   Henry Fonda   Katharine Hepburn
1982    Gandhi   Richard Attenborough   Ben Kingsley   Meryl Streep
1983   Terms of Endearment   James L. Brooks   Robert Duvall   Shirley MacLaine
1984   Amadeus   Miloš Forman   F. Murray Abraham   Sally Field
1985   Out of Africa   Sydney Pollack   William Hurt   Geraldine Page
1986   Platoon   Oliver Stone   Paul Newman   Marlee Matlin
1987    The Last Emperor   Bernardo Bertolucci   Michael Douglas   Cher
1988   Rain Man   Barry Levinson   Dustin Hoffman   Jodie Foster
1989   Driving Miss Daisy   Oliver Stone    Daniel Day-Lewis   Jessica Tandy
1990   Dances with Wolves   Kevin Costner   Jeremy Irons   Kathy Bates
1991   The Silence of the Lambs   Jonathan Demme   Anthony Hopkins   Jodie Foster
1992   Unforgiven   Clint Eastwood   Al Pacino   Emma Thompson
1993   Schindler's List   Steven Spielberg   Tom Hanks   Holly Hunter
1994   Forrest Gump   Robert Zemeckis   Tom Hanks   Jessica Lange
1995   Braveheart   Mel Gibson   Nicolas Cage   Susan Sarandon
1996   The English Patient   Anthony Minghella   Geoffrey Rush   Frances McDormand
1997   Titanic   James Cameron   Jack Nicholson   Helen Hunt
1998   Shakespeare in Love   Steven Spielberg   Roberto Benigni   Gwyneth Paltrow
1999   American Beauty   Sam Mendes   Kevin Spacey   Hilary Swank
1900   Gladiator   Steven Soderbergh   Russell Crowe   Julia Roberts
2001   A Beautiful Mind   Ron Howard   Denzel Washington   Halle Berry
2002   Chicago    Roman Polański   Adrien Brody   Nicole Kidman
2003    The Lord of the Rings:
The Return of the King
  Peter Jackson   Sean Penn   Charlize Theron
2004   Million Dollar Baby   Clint Eastwood   Jamie Foxx   Hilary Swank
2005   Crash   Ang Lee   Philip Seymour Hoffman   Reese Witherspoon
2006   The Departed   Martin Scorsese   Forest Whitaker   Helen Mirren
2007   No Country for Old Men   Coen anaiak    Daniel Day-Lewis   Marion Cotillard
2008   Slumdog Millionaire   Danny Boyle   Sean Penn   Kate Winslet
2009   The Hurt Locker   Kathryn Bigelow   Jeff Bridges   Sandra Bullock
2010   The King's Speech   Tom Hooper   Colin Firth    Natalie Portman
2011   The Artist   Michel Hazanavicius   Jean Dujardin   Meryl Streep
2012   Argo   Ang Lee    Daniel Day-Lewis   Jennifer Lawrence
2013    12 Years a Slave   Alfonso Cuarón   Matthew McConaughey   Cate Blanchett
2014   Birdman   Alejandro Glez. Iñárritu   Eddie Redmayne   Julianne Moore
2015   Spotlight   Alejandro Glez. Iñárritu   Leonardo DiCaprio   Brie Larson
2016   Moonlight   Damien Chazelle   Casey Affleck   Emma Stone
2017   The Shape of Water   Guillermo del Toro   Gary Oldman   Frances McDormand
2018   Green Book   Alfonso Cuarón   Rami Malek   Olivia Colman
  • Kontuan izan sariak hurrengo urteko otsaila edo martxoa aldera egiten den ekitaldian jasotzen direla.

EstatistikakAldatu

FilmakAldatu

ZuzendariakAldatu

Gizonezko aktoreakAldatu

Emakumezko aktoreakAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Oscar Sariak