Ingrid Bergman

Ingrid Bergman (suedieraz ˈɪŋːrɪd ˈbærjman ahoskatua; 1915eko abuztuaren 29a1982ko abuztuaren 29a) aktore suediarra izan zen, Oscar saria hirutan (1944an Gaslight, 1956an Anastasia eta Murder on the Orient Express filmengatik), Emmy Saria bitan eta Tony Saria behin irabazi zituena.

Ingrid Bergman
Ingrid Bergman - Gaslight 44.jpg
Epaimahaiko presidentea Cannesko Zinemaldian


Joseph Losey - René Clair
Bizitza
Jaiotza Hedvig Eleonora församling (en) Itzuli1915eko abuztuaren 29a
Herrialdea  Suedia
Bizilekua Beverly Hills
Heriotza Londres1982ko abuztuaren 29a (67 urte)
Hobiratze lekua Northern Cemetery (en) Itzuli
Heriotza modua berezko heriotza: bularreko minbizia
Familia
Aita Justus Bergman
Ezkontidea(k) Roberto Rossellini  (1950eko maiatzaren 24a -  1957ko azaroaren 7a)
Lars Schmidt (en) Itzuli  (1958 -  1979)
Bikotekidea(k) John Van Eyssen (en) Itzuli
Seme-alabak
Hezkuntza
Heziketa Dramatens elevskola (en) Itzuli
Hizkuntzak ingelesa
Jarduerak
Jarduerak autobiografialaria, antzerki aktorea, zinema aktorea eta aktorea
Jasotako sariak
Nominazioak
Sinesmenak eta ideologia
Erlijioa Luteranismoa

ingridbergman.com
IMDB: nm0000006 Allocine: 1180 Allmovie: p5652 TCM: 14558 TV.com: people/ingrid-bergman IBDB: 66876
Facebook: IngridBergmanforeverloved Spotify: 15MbfqH1Lg24TM5Vhos6z7 Musicbrainz: 669c349d-ba44-48e8-8649-2fc8d1769eaf Find a Grave: 1665 Edit the value on Wikidata
Ingrid Bergman signature.svg

BiografiaAldatu

Ingrid Bergmanek Stockholmen ikasi zuen antzezten. Ikasketak burutu aurretik hasi zen zineman, eta bi urtetan 9 filmetan parte hartu zuen. Suedian ospetsu bilakatuta, Hollywoodera joan zen 1939an, bi film suediarren bertsio amerikarra egitera. Bere dohainarekin, AEBetan ere arrakasta lortu zuen.

Sei aldiz jaso zuen emakumezko aktore onenaren Oscar sariaren izendapena: (1943) For Whom the Bell Tolls, (1944) Gaslight, (1945) The Bells of St. Mary's, (1948) Joan of Arc, (1956) Anastasia eta (1978) Höstsonaten filmengatik, 1944an eta 1956an irabazita. Halaber, emakumezko bigarren aktore onenaren Oscar saria ere eskuratu zuen 1974an Murder on the Orient Express filmarekin. Horretaz gain, amerikar eta italiar zinemako klasikoetan parte hartu zuen, Casablanca edo Stromboli filmetan, esaterako.

1949an, Petter Lindström lehen senarrarengandik dibortziatu zen, Roberto Rossellini zuzendari italiarrarekin ezkontzeko. Horrek polemika ekarri zuen, eta, estatubatuar emakumeentzako eredu txarra izatea leporatuta, urteak eman zituen AEBetan filmik egin gabe. Roberto Rossellinirekin hiru seme-alaba zituen, tartean Isabella Rossellini aktorea.

Haien arteko harremanak ez zuen luze iraun, eta Hollywoodera itzuli zen Bergman. 1977an egin zuen bere azken filma, Ingmar Bergman herrikideak zuzendutako Höstsonaten. Ordurako gaixorik zegoen, heriotza eragin zion bularreko minbiziaren aurka borrokan. Zoriontsu izateko, osasun ona eta memoria txarra behar zirela omen zioen.[1]

Eskandalua Roberto RossellinirekinAldatu

1949an, Ingrid Bergmanek Roberto Rossellini zuzendari italiarrari zuzendutako gutun bat idaztea erabaki zuen, [2] bere filmetako batean lan egiteko nahia adieraziz. Rossellinik gutuna jasotzen duenean Estatu Batuetara joaten da Petter eta Ingrid ezagutzera.[3]

1949an Italiara joan zen 300 dolarrekin hilabete batzuk barru itzultzeko asmotan, Rosselliniren aginduetara Stromboli filma filmatzeko. Filmaketan zehar, zuzendari italiarrarekin harreman bat hasi zuen. Harreman honen ondorioz, Bergman haurdun geratu zen. Bere seme Roberto Ingmar Rossellini 1950eko otsailaren 2an jaio zen, Estatu Batuetan iskanbila handia sortu zuena. Joseph Breen presidenteorde eta Ekoizpen Kodeen zuzendariak dibortziatzeko zorian zegoela eta Rossellinirekin ezkontzeko lehen alaba utzi behar zuela zioten zurrumurruak gezurtatzeko eskatu zion.

Suediako Eliza luteranoak eta Eliza Katolikoko apaizek kritikatua izan zen, batez ere Estatu Batuetan, sutan erre behar zela uste zuten pertsonen gutunak ere jaso zituen, ez Juana de Arco bezala, baizik eta sorgin bat bezala. [4]

Eskandalua hainbestekoa izan zen, ezen aktorea persona non grata izendatu zuten Estatu Batuetan, eta, ondorioz, Italian erbesteratu zen, lehen senarra eta alaba Estatu Batuetan utzita.

Ingrid Bergman-en garrantziaAldatu

American Film Institutek [5] egindako zerrendaren arabera, Ingrid Bergman zinemaren historiako laugarren emakume izarrik garrantzitsuena da, aurretik Katharine Hepburn, Bette Davis eta Audrey Hepburn dituelarik. Bestalde, aktoreak suediera, ingelesa, italiera, alemana eta frantsesa erraz hitz egiten zituenez, hizkuntza horietan filmatutako hainbat zinema lanetan parte hartu ahal izan zuen eta beste sari batzuk jaso.

Bergman, zinemaren historian Oscar sari gehien jaso dituen bigarren aktoretzat ere hartu izan da, 3 sari lortuz: 2 aktore Onena bezala eta 1 Banaketa Aktore Onena bezala. [6]


FilmografiaAldatu

Urtea Filma Papera
1930eko hamarkada
1932 Landskamp Ilaran itxoiten duen neska
1935 Munkbrogreven Elsa Edlund
1935 Bränningar Karin Ingman
1935 Swedenhielms Astrid
1935 Valborgsmässoafton Lena Bergström
1936 På solsidan Eva Bergh
1936 Intermezzo Anita Hoffman
1938 Dollar Julia Balzar
1938 Kvinnas ansikte, En Anna Holm, edo Anna Paulsson
1938 Vier Gesellen, Die Marianne
1939 Enda natt, En Eva Beckman
1939 Intermezzo: A Love Story Anita Hoffman
1940ko hamarkada
1940 Juninatten Kerstin Norbäc - edo Sara Nordanå
1941 Adam Had Four Sons Emilie Gallatin
1941 Rage in Heaven Stella Bergen Monrell
1941 Dr. Jekyll and Mr. Hyde Ivy Peterson
1942 Casablanca Ilsa Lund
1943 For Whom the Bell Tolls María
1943 Swedes in America Bere burua
944 Gaslight Paula Alquist Anton
1945 Saratoga Trunk Clio Dulaine
1945 Spellbound Dr. Constance Petersen
1945 The Bells of St. Mary's Mary Benedict
1946 American Creed Bere burua
1946 Notorious Alicia Huberman
1948 Arch of Triumph Joan Madou
1948 Joan of Arc Jeanne d'Arc
1949 Under Capricorn Lady Henrietta Flusky
1950eko hamarkada
1950 Stromboli Karin
1952 Europa '51 Irene Girard
1953 Siamo donne Bere burua
1954 Giovanna d'Arco al rogo Jeanne d'Arc
1954 Viaggio in Italia Katherine Joyce
1954 La Paura Irene Wagner
1956 Anastasia Anna Koreff/Anastasia
1956 Elena et les hommes Elena Sokorowska
1958 Indiscreet Anna Kalman
1958 The Inn of the Sixth Happiness Gladys Aylward
1960ko hamarkada
1961 Aimez-Vous Brahms? Paula Tessier
1961 Auguste Cameo
1964 The Visit Karla Zachanassian
1964 The Yellow Rolls-Royce Gerda Millett
1967 Stimulantia Mathilde Hartman
1969 Cactus Flower Stephanie Dickinson
1970eko hamarkada
1970 Henri Langlois Bere burua
1970 Walk in the Spring Rain Libby Meredith
1973 From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler Mrs. Frankweiler
1974 Murder on the Orient Express Greta Ohlsson
1976 A Matter of Time Sanziani kontesa
1978 Höstsonaten Charlotte Andergast

ErreferentziakAldatu

  1. Elustondo, Ihintza. (2015-08-29). «Irudi bat baino gehiago» Berria.
  2. Stro. (2011-05-09). «8 de mayo: Una carta para la historia» 8 de mayo Noiz kontsultatua: 2021-02-15.
  3. Stro. (2011-03-20). «Ingrid Bergman I» Ingrid Bergman I Noiz kontsultatua: 2021-02-15.
  4. Stro. (2011-03-20). «Ingrid Bergman I» Ingrid Bergman I Noiz kontsultatua: 2021-02-15.
  5. (Ingelesez) «AFI’s 100 YEARS…100 STARS» American Film Institute Noiz kontsultatua: 2021-02-15.
  6. «Ingrid Bergman» IMDb Noiz kontsultatua: 2021-02-15.

Kanpo estekakAldatu