Katharine Hepburn

Katharine Houghton Hepburn (Hartford, 1907ko maiatzaren 12a - Fenwick, 2003ko ekainaren 29a) Estatu Batuetako aktorea izan zen, ezaguna haren independentziagatik eta haren mingain zorrotzagatik[1].

Katharine Hepburn
Katharine Hepburn promo pic.jpg
Bizitza
Jaiotza Hartford1907ko maiatzaren 12a
Herrialdea  Ameriketako Estatu Batuak
Heriotza Old Saybrook (Connecticut)2003ko ekainaren 29a (96 urte)
Hobiratze lekua Cedar Hill Cemetery (en) Itzuli
Heriotza modua berezko heriotza: Hestegorriko minbizia
Familia
Aita Thomas Norval Hepburn
Ama Katharine Martha Houghton Hepburn
Ezkontidea(k) Ludlow Ogden Smith (en) Itzuli  (1928 -  1934)
Bikotekidea(k) Spencer Tracy
Hezkuntza
Heziketa Bryn Mawr College (en) Itzuli
Kingswood-Oxford School (en) Itzuli
Hizkuntzak ingelesa
Jarduerak
Jarduerak zinema aktorea, autobiografialaria, antzerki aktorea, telebista-aktorea eta aktorea
Jasotako sariak
Nominazioak
Sinesmenak eta ideologia
Erlijioa ateismoa
Alderdi politikoa Ameriketako Estatu Batuetako Alderdi Demokrata
IMDb nm0000031

Lau Oscar irabazi zituenez, sari hori maizenik jaso duen emakumea zen. Izendapenetan, ordea, ez du errekorrik, 12 eraman baitzituen, baina bigarren postua dagokio, Meryl Streepen atzetik, hark 13 baititu[2]. 1999an, American Film Institutek lehen emakumezko aktorea izendatu zuen film-izar estatubatuarren artean[3]. Spencer Tracyrekin amodio luzea izan zuen, bai zineman, bai zinematik kanpo[4].

FilmografiaAldatu

1930etanAldatu

1940etanAldatu

1950etanAldatu

1960etanAldatu

1970etanAldatu

1980etanAldatu

1990etanAldatu

[5][6]

ErreferentziakAldatu

  1. (Ingelesez) James, Caryn. (2003-06-30). «Katharine Hepburn, Spirited Actress, Dies at 96 (Published 2003)» The New York Times ISSN 0362-4331. Noiz kontsultatua: 2021-02-15.
  2. «Academy Awards Best Actress» www.filmsite.org Noiz kontsultatua: 2021-02-15.
  3. (Ingelesez) «AFI’s 100 YEARS…100 STARS» American Film Institute Noiz kontsultatua: 2021-02-15.
  4. Smith, Joan Allen. (1989). «Berg’s Character Remembered» The Berg Companion (Palgrave Macmillan UK): 13–32. ISBN 978-1-349-09058-7. Noiz kontsultatua: 2021-02-15.
  5. Dickens, Homer. (1990). The films of Katharine Hepburn. (1st Carol Pub. Group ed.. argitaraldia) Carol Pub. Group ISBN 0-8065-1175-3. PMC 21987023. Noiz kontsultatua: 2021-02-15.
  6. «Katharine Hepburn» IMDb Noiz kontsultatua: 2021-02-15.

Kanpo estekakAldatu



  Artikulu hau Connecticuteko biografia baten zirriborroa da. Wikipedia lagun dezakezu edukia osatuz.