Errepideko txirrindularitza gizonezkoen elite munduko txapelketa

Errepideko txirrindularitza gizonezkoen elite munduko txapelketa Cycling (road) pictogram.svg
Jersey rainbow.svg
Orokortasunak
KirolaErrepideko txirrindularitza
Sorrera1927
Ekitaldi kopurua87 (urtea: 2020)
MotaMunduko Errepideko Txirrindularitza Txapelketa
Palmaresa
Azken garaileaFRA Julian Alaphilippe
Garaipen gehien lortu duenaITA Alfredo Binda
BEL Rik Van Steenbergen
ESP Óscar Freire
BEL Eddy Merckx
SVK Peter Sagan
(3 garaipen)
Dokumentazioa Wikidata-logo S.svg

Munduko Errepideko Txirrindularitza Txapelketa gizonezkoen elite lehiaketa 1927tik aurrera egiten dute.[1] 1995era arte, profesionalek eta amateurrek txapelketa bereziak zituzten baina 1996tik aurrera, 23 urte azpiko txapelketak amateurrena ordezkatu eta profesionalena ireki eta "elite" bilakatu zen. Irabazleak ortzadarraren koloreak eramango ditu hurrengo denboraldian bere maillotean.

PalmaresaAldatu

Zbk. Urtea Egoitza      
I 1927 Nürburg   Alfredo Binda   Costante Girardengo   Domenico Piemontesi  
II 1928 Budapest   Georges Ronsse   Herbert Nebe   Bruno Wolke  
III 1929 Zürich   Georges Ronsse   Nicolas Frantz   Alfredo Binda  
IV 1930 Lieja   Alfredo Binda   Learco Guerra   Georges Ronsse  
V 1931 Kopenhage   Learco Guerra   Ferdinand le Drogo   Albert Büchi  
VI 1932 Erroma   Alfredo Binda   Remo Bertoni   Nicolas Frantz  
VII 1933 Montlhéry   Georges Speicher   Antonin Magne   Marijn Valentijn  
VIII 1934 Leipzig   Karel Kaers   Learco Guerra   Gustave Danneels  
IX 1935 Floreffe   Jean Aerts   Luciano Montero   Gustave Danneels  
X 1936 Berna   Antonin Magne   Aldo Bini   Theo Middelkamp  
XI 1937 Kopenhage   Eloi Meulenberg   Emil Kijewski   Paul Egli  
XII 1938 Valkenburg   Marcel Kint   Paul Egli   Leo Amberg  
1939 – 1945 Bigarren Mundu Gerra zela eta ez zuten egin
XIII 1946 Zürich   Hans Knecht   Marcel Kint   Rik Van Steenbergen  
XIV 1947 Reims   Theo Middelkamp   Albert Sercu   Jef Janssen  
XV 1948 Valkenburg   Briek Schotte   Apo Lazarides   Lucien Teisseire  
XVI 1949 Kopenhage   Rik Van Steenbergen   Ferdinand Kübler   Fausto Coppi  
XVII 1950 Moorslede   Briek Schotte   Theo Middelkamp   Ferdinand Kübler  
XVIII 1951 Varese   Ferdinand Kübler   Fiorenzo Magni   Antonio Bevilacqua  
XIX 1952 Luxenburgo   Heinz Müller   Gottfried Weilenmann   Ludwig Hormann  
XX 1953 Lugano   Fausto Coppi   Germain Derijcke   Stan Ockers  
XXI 1954 Solingen   Louison Bobet   Fritz Schär   Charly Gaul  
XXII 1955 Frascati   Stan Ockers   Jean-Paul Schmitz   Germain Derijcke  
XXIII 1956 Ballerup   Rik Van Steenbergen   Rik Van Looy   Gerrit Schulte  
XXIV 1957 Waregem   Rik Van Steenbergen   Louison Bobet   André Darrigade  
XXV 1958 Reims   Ercole Baldini   Louison Bobet   André Darrigade  
XXVI 1959 Zandvoort   André Darrigade   Michele Gismondi   Noël Foré  
XXVII 1960 Sachsenring   Rik Van Looy   André Darrigade   Pino Cerami  
XXVIII 1961 Berna   Rik Van Looy   Nino Defilippis   Raymond Poulidor  
XXIX 1962 Salò   Jean Stablinski   Seamus Elliott   Jos Hoevenaers  
XXX 1963 Ronse   Benoni Beheyt   Rik Van Looy   Jo de Haan  
XXXI 1964 Sallanches   Jan Janssen   Vittorio Adorni   Raymond Poulidor  
XXXII 1965 Lasarte   Tom Simpson   Rudi Altig   Roger Swerts  
XXXIII 1966 Nürburgring   Rudi Altig   Jacques Anquetil   Raymond Poulidor  
XXXIV 1967 Heerlen   Eddy Merckx   Jan Janssen  Ramón Sáez  
XXXV 1968 Imola   Vittorio Adorni   Herman Van Springel   Michele Dancelli  
XXXVI 1969 Zolder   Harm Ottenbros   Julien Stevens   Michele Dancelli  
XXXVII 1970 Leicester   Jean-Pierre Monseré   Leif Mortensen   Felice Gimondi  
XXXVIII 1971 Mendrisio   Eddy Merckx   Felice Gimondi  Cyrille Guimard  
XXXIX 1972 Gap   Marino Basso   Franco Bitossi   Cyrille Guimard  
XL 1973 Bartzelona   Felice Gimondi   Freddy Maertens   Luis Ocaña  
XLI 1974 Montreal   Eddy Merckx   Raymond Poulidor   Mariano Martínez  
XLII 1975 Yvoir   Hennie Kuiper   Roger De Vlaeminck   Jean-Pierre Danguillaume  
XLIII 1976 Ostuni   Freddy Maertens   Francesco Moser   Tino Conti  
XLIV 1977 San Cristóbal   Francesco Moser   Dietrich Thurau  Franco Bitossi  
XLV 1978 Nürburgring   Gerrie Knetemann   Francesco Moser   Jørgen Marcussen  
XLVI 1979 Valkenburg   Jan Raas  Dietrich Thurau   Jean-René Bernaudeau  
XLVII 1980 Sallanches   Bernard Hinault   Gianbattista Baronchelli  Juan Fernández  
XLVIII 1981 Praga   Freddy Maertens   Giuseppe Saronni   Bernard Hinault  
XLIX 1982 Goodwood   Giuseppe Saronni   Greg LeMond   Sean Kelly  
L 1983 Altenrhein   Greg LeMond   Adri van der Poel   Stephen Roche  
LI 1984 Bartzelona   Claude Criquielion   Claudio Corti   Steve Bauer  
LII 1985 Giavera del Montello   Joop Zoetemelk   Greg LeMond   Moreno Argentin  
LIII 1986 Colorado Springs   Moreno Argentin   Charly Mottet   Giuseppe Saronni  
LIV 1987 Villach   Stephen Roche   Moreno Argentin   Juan Fernández  
LV 1988 Ronse   Maurizio Fondriest   Martial Gayant   Juan Fernández  
LVI 1989 Chambéry   Greg LeMond   Dimitri Konishev   Sean Kelly  
LVII 1990 Utsunomiya   Rudy Dhaenens   Dirk De Wolf   Gianni Bugno  
LVIII 1991 Stuttgart   Gianni Bugno   Steven Rooks  Miguel Indurain  
LIX 1992 Benidorm   Gianni Bugno   Laurent Jalabert   Dimitri Konishev  
LX 1993 Oslo   Lance Armstrong   Miguel Indurain   Olaf Ludwig  
LXI 1994 Agrigento   Luc Leblanc   Claudio Chiappucci   Richard Virenque  
LXII 1995 Duitama   Abraham Olano   Miguel Indurain   Marco Pantani  
LXIII 1996 Lugano   Johan Museeuw   Mauro Gianetti   Michele Bartoli  
LXIV 1997 Donostia   Laurent Brochard   Bo Hamburger   Léon van Bon  
LXV 1998 Valkenburg   Oscar Camenzind   Peter Van Petegem   Michele Bartoli  
LXVI 1999 Verona   Óscar Freire   Markus Zberg   Jean-Cyril Robin  
LXVII 2000 Plouay   Romāns Vainšteins   Zbigniew Spruch   Óscar Freire  
LXVIII 2001 Lisboa   Óscar Freire   Paolo Bettini   Andrej Hauptman  
LXIX 2002 Zolder   Mario Cipollini   Robbie McEwen   Erik Zabel  
LXX 2003 Hamilton   Igor Astarloa   Alejandro Valverde   Peter Van Petegem  
LXXI 2004 Verona   Óscar Freire   Erik Zabel   Luca Paolini  
LXXII 2005 Madril   Tom Boonen   Alejandro Valverde   Anthony Geslin  
LXXIII 2006 Salzburgo   Paolo Bettini   Erik Zabel   Alejandro Valverde  
LXXIV 2007 Stuttgart   Paolo Bettini   Alexandr Kolobnev   Stefan Schumacher  
LXXV 2008 Varese   Alessandro Ballan   Damiano Cunego   Matti Breschel  
LXXVI 2009 Mendrisio   Cadel Evans   Alexandr Kolobnev   Joaquim Rodríguez  
LXXVII 2010 Melbourne   Thor Hushovd   Matti Breschel   Allan Davis  
LXXVIII 2011 Kopenhage   Mark Cavendish   Matthew Goss   André Greipel  
LXXIX 2012 Valkenburg   Philippe Gilbert   Edvald Boasson Hagen   Alejandro Valverde  
LXXX 2013 Florentzia   Rui Costa   Joaquim Rodríguez   Alejandro Valverde  
LXXXI 2014 Ponferrada   Michał Kwiatkowski  Simon Gerrans   Alejandro Valverde  
LXXXII 2015 Richmond   Peter Sagan   Michael Matthews   Ramūnas Navardauskas  
LXXXIII 2016 Doha   Peter Sagan   Mark Cavendish   Tom Boonen  
LXXXIV 2017 Bergen   Peter Sagan   Alexander Kristof   Michael Matthews  
LXXXV 2018 Innsbruck   Alejandro Valverde   Romain Bardet   Michael Woods  
LXXXVI 2019 Yorkshire   Mads Pedersen   Matteo Trentini   Stefan Küng  
LXXXVII 2020 Imola   Julian Alaphilippe   Wout van Aert   Marc Hirschi  

Txapelketa gehien duten txirrindulariakAldatu

Txapelketak Txirrindularia Herrialdea Urtea Egoitza
3 Alfredo Binda   1927, 1930, 1932 Nürburgring, Lieja, Erroma
Rik Van Steenbergen   1949, 1956, 1957 Kopenhage (2x), Waregem
Eddy Merckx   1967, 1971, 1974 Heerlen, Mendrisio, Montreal
Óscar Freire   1999, 2001, 2004 Verona, Lisboa, Verona
Peter Sagan   2015, 2016, 2017 Richmond, Doha, Bergen
2 Georges Ronsse   1928, 1929 Budapest, Zürich
Albéric Schotte   1948, 1950 Valkenburg, Moorslede
Rik Van Looy   1960, 1961 Karl-Marx-Stadt, Berna
Freddy Maertens   1976, 1981 Ostuni, Brno
Greg LeMond   1983, 1989 Altenrhein, Chambéry
Gianni Bugno   1991, 1992 Stuttgart, Benidorm
Paolo Bettini   2006, 2007 Salzburgo, Stuttgart

Domina-zerrenda historikoaAldatu

  • Nürburg 1927 eta Richmond 2015 txapelketan arteko datuak
Postua Estatua Urrea Zilarra Brontzea Guztira
1   Belgika 26 12 12 50
2   Italia 19 21 16 56
3   Frantzia 9 12 15 36
4   Herbehereak 7 4 6 17
5   Espainia 6 5 12 24
6   Suitza 3 6 6 15
7   Ameriketako Estatu Batuak 3 2 0 5
8   3 0 0 3
9   Alemania(1) 2 7 6 15
10   Erresuma Batua 2 1 0 3
11   Australia 1 4 2 7
12   Danimarka 1 3 2
13   Norvegia 1 2 0 3
14   Irlanda 1 1 3 5
15   Polonia 1 1 0 2
16   Letonia 1 0 0 1
16   Portugal 1 0 0 1
18   Errusia(2) 0 3 1 4
19   Luxenburgo 0 2 2 4
20   Kanada 0 0 2 2
21   Eslovenia 0 0 1 1
21   LTU 0 0 1 1
Guztira 87 87 87 261

ErreferentziakAldatu

Kanpo estekakAldatu