Mario Cipollini

txirrindulari italiarra

Mario Cipollini (Lucca, 1967ko martxoak 22) italiar txirrindulari ohia da, esprinter gisa nabarmendu izan dena.

Mario Cipollini
Mario cippolini.jpg
Bizitza
JaiotzaLucca1967ko martxoaren 22a (55 urte)
Herrialdea Italia
Familia
Anai-arrebak
Hezkuntza
Hizkuntzakitaliera
Jarduerak
Jardueraktxirrindularia
Ibilbidea
TaldeakUrteak
MG Maglificio (en) Itzuli 1992-1993
Saeco 1994-2001
Del Tongo (en) Itzuli 1989-1991
Aurum Hotels 2002-2004
Liquigas-Cannondale 2005-2005
Rock Racing-Murcia (en) Itzuli 2008-2008
 
Posizio edo espezialitateaEsprinterra
Pisua79 kilogramo
Altuera189 zentimetro
Jasotako sariak

mariocipollini.com
Twitter: mc_cipollini Olympic.org: mario-cipollini Edit the value on Wikidata
Mario Cipollini.

1989 eta 2005 artean iraun zuen bere kirol karreran 180 garaipen baino gehiago lortu zituen, hala, historia guztian, garaipen gehien dituen txirrindularietako bat delarik.

Bere garaipenik garrantzitsuenak Zolder hirian ospatu zen 2002ko Munduko Txirrindularitza txapelketa eta urte berean ospatu zen Milan-San Remo klasikoa izan ziren, jada 35 urte zituen txirrindulari batentzat lorpen handia izan zena. Gainera, etapa ugari ere irabazi du hiru Itzuli Handietan (Frantziako Tourra, Espainiako Vuelta eta Italiako Giroa), azken honetan 43 etapa garaipen lortuz.

Mario 2003an hasi zen gainbehera, une horretan, esprint masiboetan itzal egingo zion txirrindulari bat agertu zelarik: bere herrikidea zen Alessandro Petacchi.

Hala eta guztiz ere, 2005 arte jarraitu zuen profesional bezala, urte horretako apirilak 26an ustekabean erretiratu egiten zela iragarri zuen arte, Giroa hasteko hamar egun baino falta ez zirenean, non parte hartzeko asmoa zuen.

Cipollini idolo bat izan zen, baita pertsona eztabaidatsua ere, sarri bere profesionaltasun faltagatik kritikatua. 2003ko Espainiako Itzulian izan zuen igaroera bezalako jazoerak nabarmentzen dira, non soilik bere taldea gonbidatua izan zedin parte hartu zuen, lehen etaparen ondoren itzulia utziz antolakuntzaren harridurarako.

Cipolliniri buruzko beste bitxikeria bat, protagonista izateko zuen nahiarekin lotuta, Tourreko, eta, batez ere, Giroko sarrerako etapetan erlojupeko jantzi deigarriak erabiltzeko zuen zaletasuna da.

Mario Cipollini txirrindularitza profesionalera 2008an itzuli zen Rock Racing talde estatubatuarrarekin. Talde honekin eman zuen denbora laburra izan zen, urte horretako martxoak 17an talde uzten zuela, eta, bigarren aldiz, txirrindularitza profesionaletik erretiratzen zela iragarri baitzuen.

PalmaresaAldatu

1987

1989

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

Emaitzak lasterketa nagusietanAldatu

Itzuli HandiakAldatu

Itzuli Handia 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
  Italiako Giroa UT 142 124 126 UT UT 89 UT UT UT 107 100 UT
  Frantziako Tourra UT UT UT UT UT UT UT
  Espainiako Vuelta UT DSK UT UT

Klasikoak, Txapelketak eta Olinpiar JokoakAldatu

Lasterketa 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
Omloop Het Nieuwsblad 6.
Milan-San Remo 14. 41. 10. 2. 27. 7. 108. 81. 99. 43. 2. 1. 4. 109. 36.
Flandrian Zehar 21.
E3 Harelbeke 8. 29. 1. 35. 21.
Gante-Wevelgem 33. 2. 1. 1. 96. 4. 59. 26. 35. 1. UT
Flandriako Tourra 31. 54. 45. 24. 31. 69. 9. UT
Scheldeprijs 1. 1. 17.
Paris-Roubaix 34. 69.
Flèche Brabançonne 15. 27.
Amstel Gold Race 93.
Paris-Tours 4. 35.
  Olinpiar Jokoak X X 82. X X X
  Munduko txapelketa 1.
Legenda
Ez zuen parte hartu
DSK Deskalifikatua
UT Utzi

ErrekonozimenduakAldatu

TaldeakAldatu

ErreferentziakAldatu

Kanpo estekakAldatu



Aurrekoa
Oscar Freire
Munduko Txirrindularitza Txapelduna
2002
Ondorengoa
Igor Astarloa