Ireki menu nagusia
Daniel Lloyd 2009ko edizioan, Kemmel mendian, pabesezko zatian.

Gante-Wevelgem egun bakarreko txirrindularitza lasterketa bat da, klasiko bat, Belgikan korritzen dena apirila hasieran. Galtzada-harrien klasikoak osatzen duten lau lasterketako bat da. Astelehenetik ostiralerako egunetan ospatzen den klasikoa urrietako bat da, zehazki Flandriako Tourra eta Paris-Roubaix proben arteko asteazkenean.

2005etik lasterketa hau UCI ProTourraren barnean dago.

Eduki-taula

HistoriaAldatu

Lasterketa honen lehen edizioa 1934ko irailak 9an ospatu zen 120 kilometroko ibilbide batean lasterketa junior bat bezala. Bere jatorria Wevelgemen jaiotako Gaston Rebryri eginiko omenaldi batean dago, urte horretan Flandriako Tourra eta Paris-Roubaix klasikoak irabazi zituena. Bigarren Mundu Gerraren ondoren, jada profesionalentzako, 1945eko uztailak 29an ospatu zen 200 kilometroko ibilbide batean, eta, egundaino, "Het Vliegend Wiel" txirrindularitza klubak antolatuta.

1947an "udaberriko klasiken" egutegira batu zen, 1957-1959 tarterako "Trofee van Vlaanderen" (Flandriako Saria) osatuz Omloop Het Volkekin batera.

IbilbideaAldatu

Proba honetako oztopo nagusiak, bertan oso ohikoak diren haizea eta euriaz gain, Monterberg eta Kemmelbergeko pabes zatiak dira. Alabaina, bere profil lauaren ondorioz, sprinterrentzako klasikoatzat hartzen da, probaren garaile gehienak hala izan direlarik.

PalmaresaAldatu

Urtea Irabazlea Bigarrena Hirugarrena
1934   Belgika Gustave Van Bell   Belgika Maurice Vandenberghe   Belgika Jérôme Dufromont
1935   Belgika Albert Depreitere   Belgika Jérôme Dufromont   Belgika Karel Catrysse
1936   Belgika Robert Van Eenaeme   Belgika Joseph Somers   Belgika Gaston Denys
1937   Belgika Robert Van Eenaeme   Belgika Albert Ritserveldt   Belgika Andé Hallaert
1938   Belgika Hubert Godaert   Belgika Edmond Delathouwer   Belgika Gustave Van Cauwenberghe
1939   Belgika André Declerck   Belgika Frans Van Hellemont   Belgika Albert Van Laecke
1939-44 Ez zen ospatu Bigarren Mundu Gerraren ondorioz
1945   Belgika Robert Van Eenaeme   Belgika Maurice Van Herzele   Belgika André Declerck
1946   Belgika Ernest Sterckx   Belgika Maurice Desimpelaere   Belgika Michel Remue
1947   Belgika Maurice Desimpelaere   Belgika René Beyens   Belgika Lucien Vlaemynck
1948   Belgika Valere Ollivier   Belgika Albert Ramon   Belgika Hilaire Couvreur
1949   Belgika Marcel Kint   Belgika André Declerck   Belgika Albert Decin
1950   Belgika Briek Schotte   Belgika Albert Decin   Belgika André Declerck
1951   Belgika André Rosseel   Belgika Raphaël Jonckheere   Belgika Lionel Van Brabant
1952   Belgika Raymond Impanis   Belgika Maurice Blomme   Belgika Aloïs De Hertog
1953   Belgika Raymond Impanis   Herbehereak Wim Van Est   Belgika Germain Derijcke
1954   Suitza Rolf Graf   Suitza Ferdi Kubler   Belgika Ernest Sterckx
1955   Belgika Briek Schotte   Belgika Désiré Keteleer   Belgika Raymond Impanis
1956   Belgika Rik Van Looy   Belgika Richard Van Genechten   Belgika Désiré Keteleer
1957   Belgika Rik Van Looy   Belgika André Noyelle   Belgika Lucien Matthys
1958   Belgika Noël Fore   Belgika Rik Van Looy   Belgika Alfred De Bruyne
1959   Belgika Leon Van Daele   Belgika Joseph Hovenaers   Belgika Jacques Anquetil
1960   Belgika Frans Aerenhouts   Belgika Frans De Mulder   Belgika Joseph Planckaert
1961   Belgika Frans Aerenhouts   Belgika Raymond Impanis   Belgika Yvo Molenaers
1962   Belgika Rik Van Looy   Belgika Frans Schoubben   Belgika Armand Desmet
1963   Belgika Benoni Beheyt   Erresuma Batua Tom Simpson   Belgika Michel Van Aerde
1964   Frantzia Jacques Anquetil   Belgika Yvo Molenaers   Belgika Rik Van Looy
1965   Belgika Noel De Pauw   Belgika Bernard Vandekerckhove   Belgika Gustaaf Desmet
1966   Belgika Herman Van Springel   Belgika Noël Van Clooster   DEN Palle Lykke-Jensen
1967   Belgika Eddy Merckx   Herbehereak Jan Janssen   Belgika Edouard Sels
1968   Belgika Walter Godefroot   Belgika Willy Vanneste   Italia Felice Gimondi
1969   Belgika Willy Vekemans   Belgika Roger De Vlaeminck   Belgika Eric De Vlaeminck
1970   Belgika Eddy Merckx   Belgika Willy Vekemans   Belgika Walter Godefroot
1971   Belgika Georges Pintens   Belgika Roger De Vlaeminck   Herbehereak Gerben Karstens
1972   Belgika Roger Swerts[1]   Italia Felice Gimondi   Belgika Eddy Merckx
1973   Belgika Eddy Merckx   Belgika Frans Verbeeck   Belgika Walter Planckaert
1974   Erresuma Batua Barry Hoban   Belgika Eddy Merckx   Belgika Roger De Vlaeminck
1975   Belgika Freddy Maertens   Belgika Frans Verbeeck   Belgika Rik Van Linden
1976   Belgika Freddy Maertens   Belgika Rik Van Linden   Belgika Frans Verbeeck
1977   Frantzia Bernard Hinault   Italia Vittorio Algeri   Herbehereak Piet Van Katwijk
1978   Belgika Ferdi Van Den Haute   Belgika Walter Planckaert   Italia Francesco Moser
1979   Italia Francesco Moser   Belgika Roger De Vlaeminck   Herbehereak Jan Raas
1980   Herbehereak Henk Lubberding   Belgika Fons De Wolf   Herbehereak Piet Van Katwijk
1981   Herbehereak Jan Raas   Belgika Roger De Vlaeminck   Belgika Fons De Wolf
1982   Belgika Frank Hoste   Belgika Eddy Vanhaerens   Belgika Fons De Wolf
1983   Herbehereak Leo van Vliet   Herbehereak Jan Raas   Belgika Frank Hoste
1984   Italia Guido Bontempi   Belgika Eric Vanderaerden   Italia Pierino Gavazzi
1985   Belgika Eric Vanderaerden   Australia Phil Anderson   Belgika Rudy Dhaenens
1986   Italia Guido Bontempi   Herbehereak Twan Poels   Belgika Jean-Marie Wampers
1987   Herbehereak Teun van Vliet   Belgika Etienne De Wilde   Belgika Herman Frison
1988   Irlandako Errepublika Sean Kelly   Italia Gianni Bugno   AEB Ron Kiefel
1989   Herbehereak Gerrit Solleveld   Erresuma Batua Sean Yates   DEN Rolf Sørensen
1990   Belgika Herman Frison   Belgika Johan Museeuw   Italia Franco Ballerini
1991   UZB Djamolidine Abdoujaparov   Italia Mario Cipollini   Alemania Olaf Ludwig
1992   Italia Mario Cipollini[2]   Belgika Johan Capiot   Italia Adriano Baffi
1993   Italia Mario Cipollini   Belgika Eric Vanderaerden   UZB Djamolidine Abdoujaparov
1994   Belgika Wilfried Peeters   Italia Franco Ballerini   Belgika Johan Museeuw
1995   DEN Lars Michaelsen   Italia Maurizio Fondriest   Belgika Luc Roosen
1996   Belgika Tom Steels   Italia Giovanni Lombardi   Belgika Johan Museeuw
1997   Frantzia Philippe Gaumont   Ukraina Andrei Tchmil   Belgika Johan Capiot
1998   Belgika Frank Vandenbroucke   DEN Lars Michaelsen   Belgika Nico Mattan
1999   Belgika Tom Steels   Polonia Zbigniew Spruch   Herbehereak Tristan Hoffman
2000   Belgika Geert Van Bondt   Belgika Peter Van Petegem   Belgika Johan Museeuw
2001   AEB George Hincapie   Herbehereak Leon Van Bon   Alemania Steffen Wesemann
2002   Italia Mario Cipollini   AEB Fred Rodriguez   AEB George Hincapie
2003   Alemania Andreas Klier   Australia Henk Vogels   Belgika Tom Boonen
2004   Belgika Tom Boonen   Suedia Magnus Backstedt   Estonia Jaan Kirsipuu
2005   Belgika Nico Mattan   Espainia Juan Antonio Flecha   Italia Daniele Bennati
2006   Norvegia Thor Hushovd   Alemania David Kopp   Italia Alessandro Petacchi
2007   Alemania Marcus Burghardt   Erresuma Batua Roger Hammond   Espainia Óscar Freire
2008   Espainia Óscar Freire   Suitza Aurélien Clerc   Belgika Wouter Weylandt
2009   Norvegia Edvald Boasson Hagen   BLR Alexandre Kuchynski   Australia Matthew Goss
2010   Austria Bernhard Eisel   Belgika Sep Vanmarcke   Belgika Philippe Gilbert
2011   Belgika Tom Boonen   Italia Daniele Bennati   AEB Tyler Farrar
2012   Belgika Tom Boonen   Eslovakia Peter Sagan   DEN Matti Breschel
2013   Eslovakia Peter Sagan   SLO Borut Božič   Belgika Greg Van Avermaet
2014   Alemania John Degenkolb   Frantzia Arnaud Démare   Eslovakia Peter Sagan
2014   Italia Luca Paolini   Herbehereak Niki Terpstra   Erresuma Batua Geraint Thomas

Palmaresa herrialdekaAldatu

Herrialdea Garaipen kopurua
  Belgika 48
  Italia 7
  Herbehereak 5
  Frantzia 3
  Alemania 3
  Norvegia 2
  Armenia 1
  Danimarka 1
  Eslovenia 1
  Espainia 1
  1
  Erresuma Batua 1
  Irlandako Errepublika 1
  Suitza 1
  Uzbekistan 1

ErreferentziakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Gante-Wevelgem  
  1. Frans Verbeecken kanporaketagatik.
  2. Por la descalificación de Djamolidine Abdoujaparov por sprint irregular.