Gante-Wevelgem

Gante-Wevelgem Cycling (road) pictogram.svg
Gent-Wevelgem 2014.jpg
Orokortasunak
KirolaErrepideko txirrindularitza
Sorrera1934
Ekitaldi kopurua83 (urtea: 2021)
Aldizkotasunaurterokoa (mar)
MotaGertaera errepikakor
HerrialdeaBEL Belgika
Webgune ofizialaWebgune ofiziala
Palmaresa
Azken garaileaBEL Wout van Aert
Garaipen gehien lortu duenaITA Mario Cipollini
BEL Tom Boonen
BEL Eddy Merckx
BEL Rik Van Looy
BEL Robert Van Eenaeme
SVK Peter Sagan
(3 garaipen)
Dokumentazioa Wikidata-logo S.svg

Gante-Wevelgem (nederlanderaz: Gent-Wevelgem) egun bakarreko txirrindularitza lasterketa bat da, klasiko bat, Belgikan korritzen dena apirila hasieran. Galtzada-harrien klasikoak osatzen duten lau lasterketako bat da. Astelehenetik ostiralerako egunetan ospatzen den klasikoa urrietako bat da, zehazki Flandriako Tourra eta Paris-Roubaix proben arteko asteazkenean.

Daniel Lloyd 2009ko edizioan, Kemmel mendian, pabesezko zatian.

2005etik lasterketa hau UCI ProTourraren barnean dago.

HistoriaAldatu

Lasterketa honen lehen edizioa 1934ko irailak 9an ospatu zen 120 kilometroko ibilbide batean lasterketa junior bat bezala. Bere jatorria Wevelgemen jaiotako Gaston Rebryri eginiko omenaldi batean dago, urte horretan Flandriako Tourra eta Paris-Roubaix klasikoak irabazi zituena.[1] Bigarren Mundu Gerraren ondoren, jada profesionalentzako, 1945eko uztailak 29an ospatu zen 200 kilometroko ibilbide batean, eta, egundaino, "Het Vliegend Wiel" txirrindularitza klubak antolatuta.

1947an "udaberriko klasiken" egutegira batu zen, 1957-1959 tarterako "Trofee van Vlaanderen" (Flandriako Saria) osatuz Omloop Het Volkekin batera.

IbilbideaAldatu

Proba honetako oztopo nagusiak, bertan oso ohikoak diren haizea eta euriaz gain, Monterberg eta Kemmelbergeko pabes zatiak dira. Alabaina, bere profil lauaren ondorioz, sprinterrentzako klasikotzat hartzen da, probaren garaile gehienak hala izan direlarik.

PalmaresaAldatu

 UrteaTxapeldunaTxapeldunordeaHirugarrena
1934  Gustave van Belle  Maurice Vandenberghe  Jérôme Dufromont
1935  Albert Depreitere  Jérôme Dufromont  Karel Catrysse
1936  Robert Van Eenaeme  Joseph Somers  Gaston Denys
1937  Robert Van Eenaeme  Albert Ritserveldt  André Hallaert
1938  Hubert Godaert  Edmond Delathouwer  Gustave Van Cauwenberghe
1939  André Declerck  Frans Van Hellemont  Albert Van Laecke
1940-1944
Ez zen jokatu Bigarren Mundu Gerraren ondorioz
1945  Robert Van Eenaeme  Maurice Van Herzele  André Declerck
1946  Ernest Sterckx  Maurice Desimpelaere  Michel Remue
1947  Maurice Desimpelaere  René Beyens  Lucien Vlaemynck
1948  Valère Ollivier  Albert Ramon  Hilaire Couvreur
1949  Marcel Kint  André Declerck  Albert Decin
1950  Briek Schotte  Albert Decin  André Declerck
1951  André Rosseel  Raphaël Jonckheere  Lionel Van Brabant
1952  Raymond Impanis  Maurice Blomme  Alois De Hertog
1953  Raymond Impanis  Wim van Est  Germain Derycke
1954  Rolf Graf  Ferdinand Kübler  Ernest Sterckx
1955  Briek Schotte  Désiré Keteleer  Raymond Impanis
1956  Rik Van Looy  Richard Van Genechten  Désiré Keteleer
1957  Rik Van Looy  André Noyelle  Lucien Mathys
1958  Noël Foré  Rik Van Looy  Fred de Bruyne
1959  Leon Vandaele  Jos Hoevenaers  Jacques Anquetil
1960  Frans Aerenhouts  Franz De Mulder  Jef Planckaert
1961  Frans Aerenhouts  Raymond Impanis  Yvo Molenaers
1962  Rik Van Looy  Frans Schoubben  Armand Desmet
1963  Benoni Beheyt  Tom Simpson  Michel Van Aerde
1964  Jacques Anquetil  Yvo Molenaers  Rik Van Looy
1965  Noël De Pauw  Bernard Van De Kerckhove  Gustaaf De Smet
1966  Herman Van Springel  Noël Van Clooster  Palle Lykke
1967  Eddy Merckx  Jan Janssen  Edward Sels
1968  Walter Godefroot  Willy Van Neste  Felice Gimondi
1969  Willy Vekemans  Roger De Vlaeminck  Erik De Vlaeminck
1970  Eddy Merckx  Willy Vekemans  Walter Godefroot
1971  Georges Pintens  Roger De Vlaeminck  Gerben Karstens
1972  Roger Swerts  Felice Gimondi  Eddy Merckx
1973  Eddy Merckx  Frans Verbeeck  Walter Planckaert
1974  Barry Hoban  Eddy Merckx  Roger De Vlaeminck
1975  Freddy Maertens  Frans Verbeeck  Rik Van Linden
1976  Freddy Maertens  Rik Van Linden  Frans Verbeeck
1977  Bernard Hinault  Vittorio Algeri  Piet van Katwijk
1978  Ferdi Van Den Haute  Walter Planckaert  Francesco Moser
1979  Francesco Moser  Roger De Vlaeminck  Jan Raas
1980  Henk Lubberding  Alfons De Wolf  Piet van Katwijk
1981  Jan Raas  Roger De Vlaeminck  Alfons De Wolf
1982  Frank Hoste  Eddy Vanhaerens  Alfons De Wolf
1983  Leo van Vliet  Jan Raas  Frank Hoste
1984  Guido Bontempi  Eric Vanderaerden  Pierino Gavazzi
1985  Eric Vanderaerden  Phil Anderson  Rudy Dhaenens
1986  Guido Bontempi  Twan Poels  Jean-Marie Wampers
1987  Teun van Vliet  Etienne De Wilde  Herman Frison
1988  Seán Kelly  Gianni Bugno  Ron Kiefel
1989  Gerrit Solleveld  Sean Yates  Rolf Sørensen
1990  Herman Frison  Johan Museeuw  Franco Ballerini
1991  Djamolidine Abdoujaparov  Mario Cipollini  Olaf Ludwig
1992  Mario Cipollini[2]  Johan Capiot  Adriano Baffi
1993  Mario Cipollini  Eric Vanderaerden  Djamolidine Abdoujaparov
1994  Wilfried Peeters  Franco Ballerini  Johan Museeuw
1995  Lars Michaelsen  Maurizio Fondriest  Luc Roosen
1996  Tom Steels  Giovanni Lombardi  Fabio Baldato
1997  Philippe Gaumont  Andrei Txmil  Johan Capiot
1998  Frank Vandenbroucke  Lars Michaelsen  Nico Mattan
1999  Tom Steels  Zbigniew Spruch  Tristan Hoffman
2000  Geert Van Bondt  Peter Van Petegem  Johan Museeuw
2001  George Hincapie  Léon van Bon  Steffen Wesemann
2002  Mario Cipollini  Fred Rodriguez  George Hincapie
2003  Andreas Klier  Henk Vogels  Tom Boonen
2004  Tom Boonen  Magnus Bäckstedt  Jaan Kirsipuu
2005  Nico Mattan  Juan Antonio Flecha  Daniele Bennati
2006  Thor Hushovd  David Kopp  Alessandro Petacchi
2007  Marcus Burghardt  Roger Hammond  Óscar Freire
2008  Óscar Freire  Aurélien Clerc  Wouter Weylandt
2009  Edvald Boasson Hagen  Aleksandr Kuschynski  Matthew Goss
2010  Bernhard Eisel  Sep Vanmarcke  Philippe Gilbert
2011  Tom Boonen  Daniele Bennati  Tyler Farrar
2012  Tom Boonen  Peter Sagan  Matti Breschel
2013  Peter Sagan  Borut Božič  Greg Van Avermaet
2014  John Degenkolb  Arnaud Démare  Peter Sagan
2015  Luca Paolini  Niki Terpstra  Geraint Thomas
2016  Peter Sagan  Sep Vanmarcke  Viacheslav Kuznetsov
2017  Greg Van Avermaet  Jens Keukeleire  Peter Sagan
2018  Peter Sagan  Elia Viviani  Arnaud Démare
2019  Alexander Kristoff  John Degenkolb  Oliver Naesen
2020  Mads Pedersen  Florian Sénéchal  Matteo Trentin
2021  Wout van Aert  Giacomo Nizzolo  Matteo Trentin

Palmaresa herrialdekaAldatu

Herrialdea Garaipen kopurua
  Belgika 50
  Italia 7
  Herbehereak 5
  Frantzia 3
  Alemania 3
  Eslovakia 3
  Norvegia 2
  Danimarka 2
  Armenia 1
  Austria 1
  Espainia 1
  1
  Erresuma Batua 1
  Irlandako Errepublika 1
  Suitza 1
  Uzbekistan 1

ErreferentziakAldatu

  1. (Nederlanderaz) gent-wevelgem.be. Geschiedenis. .
  2. (en) Gent - Wevelgem 1992, cyclingarchives.com.

Kanpo estekakAldatu