Violeta Parra

Violeta del Carmen Parra Sandoval (San Fabián edo San Carlos, 1917ko urriaren 4a - Santiago (Txile), 1967ko otsailaren 5a) txiletar folk egile abeslari, margolari, eskultore, brodatzaile eta zeramikagilea izan zen. Nicanor Parra olerkariaren arreba zen. Txileko folklorean oinarrituriko kantak, eduki sozialekoak, egin zituen. Gracias a la vida («Eskerrak bizitzari») da haren abestirik ezagunena.

Violeta Parra
Parra01f.PNG
Bizitza
JaiotzaSan Carlos eta San Carlos (en) Itzuli1917ko urriaren 4a
Herrialdea Txile
HeriotzaLa Reina1967ko otsailaren 5a (49 urte)
Hobiratze lekuaSantiagoko hilerri nagusia
Heriotza moduasuizidioa
Familia
Seme-alabak
Anai-arrebak
LeinuaFamilia Parra (en) Itzuli
Hezkuntza
Hizkuntzakgaztelania
Jarduerak
Jarduerakegile abeslaria, poeta, margolaria, eskultorea, brodatzailea, zeramikaria, idazlea eta estudioko musikaria
Genero artistikoaNueva cancióna
Chilean folk music (en) Itzuli
protesta abestia
Ahots motamezzosopranoa
Musika instrumentuagitarra
charango (en) Itzuli
cuatro (en) Itzuli
Harpa
akordeoia
Perkusio instrumentua
ahotsa
DiskoetxeaEMI
Sinesmenak eta ideologia
Alderdi politikoaTxileko Alderdi Komunista

IMDB: nm0663420 Spotify: 4ejp2yEDQIIJIy0iFpoI5B Last fm: Violeta+Parra Musicbrainz: bb92cd9f-0446-42bb-adc7-b6f7c5bea2e3 Discogs: 663496 Allmusic: mn0000215803 Find a Grave: 7943993 Edit the value on Wikidata

Gaztelerazko protesta kantarien aitzindaria izan zen. Hego Amerikan ospe handia izan zuen, eta Euskal Herrira eta Mendebaldeko Europako beste hainbat aldetara ere iritsi zen haren eragina. Oskorri taldeak Violetaren martxa ondu zuen haren omenez[1].

DiskografiaAldatu

Violetak album hauek plazaratu zituen:

  • 1956: Cantos de Chile (Presente/Ausente)
  • 1957: El folklore de Chile, vol. I – Violeta Parra, Canto y Guitarra
  • 1958: El folklore de Chile, vol. II – Violeta Parra Acompañándose en Guitarra
  • 1959: El folklore de Chile, vol. III – La cueca presentada por Violeta Parra
  • 1959: El folklore de Chile, vol. IV – La tonada presentada por Violeta Parra
  • 1961: El folklore de Chile, vol. VIII – Toda Violeta Parra
  • 1962: Los Parra de Chile (con [[Isabel y Ángel Parra)
  • 1965: Recordando a Chile (una chilena en París)
  • 1965: Carpa de La Reina (interprete batzuk)
  • 1966: Las últimas composiciones

ErreferentziakAldatu

  1. Mercedes Sosa eta Violeta Parra. elearazi.eizie.eus (Noiz kontsultatua: 2016-12-15).

Kanpo estekakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Violeta Parra