Chico Buarque

Francisco Buarque de Hollanda (Rio de Janeiro, 1944ko ekainak 19), Chico Buarque bezala ezagunagoa, brasildar musikari, aktore eta idazlea da.[1]

Chico Buarque
Chico Buarque no BRAVO.jpg
Bizitza
Izen osoaFrancisco Buarque de Hollanda
JaiotzaRio de Janeiro1944ko ekainaren 19a (77 urte)
Herrialdea Brasil
Lehen hizkuntzaportugesa
Familia
AitaSérgio Buarque de Holanda
AmaMaria Amélia Buarque de Hollanda
Ezkontidea(k)Marieta Severo  (1966 -  1999)
Seme-alabak
Anai-arrebak
Hezkuntza
HeziketaFaculty of Architecture and Urbanism of the University of São Paulo (en) Itzuli
Hizkuntzakportugesa
Jarduerak
Jarduerakabeslaria, musikagilea, poeta, idazlea, antzerkigilea, jazz musikaria, gitarra-jotzailea, eleberrigilea, aktorea eta estudioko musikaria
Lan nabarmenakRoda Viva (en) Itzuli
Jasotako sariak
Genero artistikoamúsica popular brasileira (en) Itzuli
Bossa nova
sanba
choro (en) Itzuli
Musika instrumentuagitarra
ahotsa
DiskoetxeaRGE

chicobuarque.com.br
IMDB: nm0117770 Allocine: 194465
MySpace: chicobuarque Spotify: 6tOsSffQQIXmK8TqsDck8t Last fm: Chico+Buarque Musicbrainz: 3a5d1cc7-627e-48ea-aba3-fdd20d782c33 Songkick: 284725 Discogs: 312060 Allmusic: mn0000095613 Edit the value on Wikidata
Chico Buarque signature.svg

BizitzaAldatu

Bere aita Sérgio Buarque de Hollanda historialaria zen. Eta ama Maria Amélia Cesário Alvim piano-jotzailea. Aitaren lana zela eta São Paulo eta Italian igaro zuen haurtzaroa.

1963an arkitektura eta urbanismo ikasketak hasi zituen São Pauloko Unibertsitatean, eta ikasle mugimenduan parte hartzen hasi zen.

Urte hartan bertan Balanço do Orfeu ikuskizunean parte hartu zuen Tem mais Samba abestia konposatuz. Buarquek berak onartu du hori izan zela bere musika ibilbidearen hasiera.[1]

1965ean Caetano Veloso eta Gilberto Gil ezagutu zituen. Eta 1966ean kaleratu zuen bere lehen diskoa.[2]

1966an Marieta Severo aktorearekin ezkondu zen, eta harekin hiru alaba izan zituen.

 
Chico Buarque telebistan, 1967an

Diktadura militarrak Buarqueren lana baldintzatu zuen eta bere Roda Viva espektakulua zentsuratu egin zuen.

1969an Ehun milen martxan parte hartu zuen, diktaduraren kontrako manifestazio batean. Eta ondoren Erromara erbesteratu zen.

1970ean Brasilera itzuli zen, eta zentsurarekin arazoak edukitzen jarraitu zuen. Adibidez, Apesar de Você abestia debekatu egin zuten eta dendetatik erretiratu (nahiz eta ordurako 100.000 kopia salduta zituen). 1973an berak eta Ruy Guerrak idatzitako Calabar, o Elogio da Traição antzezlana ere debekatu egin zuten.[1]

1974an bere lehen nobela argitaratu zuen: Fazenda modelo.[2] Hamarkada batzuk beranduago Buarquek onartu zuen ez zegoela liburu horretaz harro literaturaren ikuspegitik, amorruarekin idatzitako liburua zelako.[3]

1990eko hamarkadatik aurrera argitaratu zituen nobelek arrakasta handia lortu zuten.[1]

 
Chico[Betiko hautsitako esteka] Buarque eta Lula da Silva Brasilgo senatuan 2016an, Dilma Rousseff presidentearen kontrako impeachmenta bozkatu zen egunean
 
Chico[Betiko hautsitako esteka] Buarque eta Dilma Rousseff

Hauteskundeetan Partido dos Trabalhadores (PT) eta Lula da Silva babestu izan ditu, eta Jair Bolsonaroren gobernuarekiko kritikoa izan da.[4]

SariakAldatu

Hauek dira Chico Buarquek irabazitako sari batzuk.

  • 1978an Molière saria irabazi zuen Ópera do Malandro antzezlaneko abestiak idatzi eta konposatzearren.[1]
  • 1992, 2004 eta 2010 urteetan Jabuti saria irabazi zuen bere nobelengatik. [1]
  • 2019an Camões saria eman zioten.[5]

DiskografiaAldatu

Hauek dira Chico Buarquek kaleratu dituen estudioko disko batzuk:[6]

  • 1966    Chico Buarque de Hollanda
  • 1966    Morte e Vida Severina
  • 1967    Chico Buarque de Hollanda vol. 2
  • 1968    Chico Buarque de Hollanda vol. 3
  • 1969    Chico Buarque na Itália
  • 1970    Per un Pugno di Samba
  • 1970    Chico Buarque de Hollanda – Nº4
  • 1971    Construção
  • 1972    Quando o Carnaval Chegar
  • 1973    Chico Canta
  • 1974    Sinal Fechado
  • 1976    Meus Caros Amigos
  • 1977    Os Saltimbancos
  • 1977    Gota d’Água
  • 1978    Chico Buarque
  • 1979    Ópera do Malandro
  • 1980    Vida
  • 1981    Almanaque
  • 1981    Saltimbancos Trapalhões
  • 1982    Chico Buarque en Español
  • 1983    Para Viver um Grande Amor (trilha sonora)
  • 1983    O Grande Circo Místico
  • 1984    Chico Buarque
  • 1985    O Corsário do Rei
  • 1985    Malandro
  • 1986    Ópera do Malandro
  • 1987    Francisco
  • 1988    Dança da Meia-Lua
  • 1989    Chico Buarque
  • 1993    Paratodos
  • 1995    Uma Palavra
  • 1998    As Cidades
  • 1998    Chico Buarque de Mangueira
  • 2001    Cambaio
  • 2002    Chico Buarque – Duetos
  • 2005    Chico No Cinema
  • 2006    Carioca
  • 2011    Chico

LiteraturaAldatu

Hauek dira Chico Buarquek argitaratutako nobela batzuk:[2][4]

  • 1974 - Fazenda modelo
  • 1991 - Estorvo
  • 1995 - Benjamin
  • 2003 - Budapeste
  • 2009 - Leite derramada
  • 2014 - O Irmão Alemão
  • 2019 - Essa gente

ErreferentziakAldatu

  1. a b c d e f (Portugesez) Vida | Um olhar sobre a obra de Chico Buarque. (Noiz kontsultatua: 2021-02-27).
  2. a b c «Chico Buarque» www.chicobuarque.com.br (Noiz kontsultatua: 2021-02-27).
  3. (Ingelesez) Hunt, Jemima. (2004-07-17). «Interview: Chico Buarque» the Guardian (Noiz kontsultatua: 2021-02-27).
  4. a b (Portugesez) Lusa, PÚBLICO. «Chico Buarque lança novo romance em Novembro no Brasil e também em Portugal» PÚBLICO (Noiz kontsultatua: 2021-02-27).
  5. (Portugesez) Lucas, Isabel. «Chico Buarque, um Prémio Camões com mensagem artística e política» PÚBLICO (Noiz kontsultatua: 2021-02-27).
  6. (Portugesez) Discografia | Um olhar sobre a obra de Chico Buarque. (Noiz kontsultatua: 2021-02-27).

Kanpo estekakAldatu