Ireki menu nagusia
Asturiasko Itzulia
Lekua Asturiasko Printzerria Asturias, Espainia
Data Apirila-Maiatza
Mota Aste bateko lasterketa
Historia
Lehenengo edizioa 1925
Edizio kopurua 44 (2011)
Lehenbiziko irabazlea Euskal Herria Segundo Barruetabeña
Garaipen gehien dituztenak Euskal Herria Ricardo Montero (1926 eta 1928)
Flag of Spain (1945–1977).svg Federico Bahamontes (1955 eta 1957)
Espainia Faustino Rupérez (1980 eta 1984)
Espainia Juan Carlos Domínguez (1999 eta 2001)
Webgunea www.lavueltaasturias.com

Asturiasko Itzulia Asturiasen aste betez maiatza eta ekaina bitartean ospatzen den etapatan banatutako txirrindularitza itzuli profesional bat da.

Gaur egun, bost egunetan ospatzen da, beti Oviedon amaituz. Ohikoak dira baita ere Avilés, Llanes eta Gijóneko etapa amaierak. Beste etapa aipagarri batzuk Acebo mendatean amaitzen dena da, klasiko bat itzuli honetan azken urteetan.

Itzuli honetan zehar, txirrindulariren batzuk kolore berezietako maillotak daramatzate sailkapen ezberdinetako lider bezala ezberdintzeko. Honakoak dira:

    horia: Banakako Sailkapen Nagusiko Liderra Denborengatik
    berdea: Puntuetako Sailkapen Nagusiko Liderra
    zuria: Mendiko Sailkapen Nagusiko Liderra
    gorria: Tarteko Helmugetako Sailkapen Nagusiko Liderra

PalmaresaAldatu

Urtea Irabazlea Bigarrena Hirugarrena
2011   Javier Moreno   Constantino Zaballa   Sergio Sousa
2010   Constantino Zaballa   Fabio Duarte   Beñat Intxausti
2009   Francisco Mancebo   Tiago Machado   Javier Moreno
2008   Ángel Vicioso   Xavier Tondo   Bruno Pires
2007   Koldo Gil   Alberto Fernández   John-Lee Augustyn
2006   Oscar Sevilla   Rubén Plaza   Luca Mazzanti
2005   Adolfo García Quesada   Samuel Sánchez   Giampaolo Cheula
2004   Iban Mayo   Félix Cárdenas   Haimar Zubeldia
2003   Fabian Jeker   Juan Miguel Mercado   Hernán Buenahora
2002   Leonardo Piepoli   David Bernabéu   Joseba Beloki
2001   Juan Carlos Domínguez   Joan Horrach   Alex Zülle
2000   Joseba Beloki   Alberto López de Munain   Igor González de Galdeano
1999   Juan Carlos Domínguez   Roberto Laiseka   Fernando Escartín
1998   Laurent Jalabert   José María Jiménez   Santiago Blanco
1997   Manuel Fernández Ginés   Abraham Olano   Fernando Escartín
1996   Miguel Indurain   Fernando Escartín   Marcelino García
1995   Beat Zberg   Íñigo Cuesta   Miguel Indurain
1994   Abraham Olano   Pedro Delgado   Félix García Casas
1993   Erik Breukink  Peter Meinert   Pedro Delgado
1992   Alex Zülle   Tony Rominger   Jesús Montoya
1991   Piotr Ugrumov   Jesús Rodríguez Magro   Erik Breukink
1990   Raúl Alcalá   Pello Ruiz Cabestany   Miguel Indurain
1989   Gert-Jan Theunisse   Jaanus Kuum   Álvaro Pino
1988   Rolf Gölz   Federico Etxabe  Jaanus Kuum
1987   Iñaki Gaston   Julian Gorospe   Anselmo Fuerte
1986   Jesús Rodríguez Magro   Vicente Belda   Guillermo Arenas
1985   Jesús Blanco Villar   Raymund Dietzen   Ángel Camarillo
1984   Faustino Rupérez   Alberto Fernández Blanco   Jerónimo Ibáñez
1983   Pedro Muñoz   Álvaro Pino   Faustino Rupérez
1982   Jerónimo Ibáñez   Faustino Rupérez   Álvaro Pino
1981   Ángel Arroyo   Eduardo Chozas   Pedro Muñoz
1980   Faustino Rupérez   Ángel Arroyo   Juan Puyol
1979   Alberto Fernández Blanco  Fernández Ovies   Ángel Arroyo
1978   Enrique Martínez Heredia   B. Alfonsel   Enrique Cima
1977   Vicente López-Carril   Jose Nazabal  Klaus-Peter Thaler
1976   Santiago Lazkano   José Luis Viejo   Txomin Perurena
1975   Miguel Maria Lasa   José Antonio González Linares   Luis Ocaña
1974   Juan M. Santiesteban   Agustín Tamames   José Freitas
1973   Jesús Manzaneque   José Pesarrodona   Pedro Torres
1972   Agustín Tamames   Luis Santamarina   José Grande
1971   Eduardo Castelló   Antonio Gómez del Moral   J. Zurano
1970   Antonio Martos   Francisco Javier Galdeano   A. Menéndez
1969   Andrés Oliva   E. Sahagún   José Manuel Fuente
1968   Jesús Manzaneque   L. Balagué   E. Sanchidrián
1958-1967 Bitarte honetan ez zen ospatu izan
1957   Federico Bahamontes   R. Marigil   Antonio Suárez
1956   Emilio Hernán   Antonio Suárez   A. Tobat
1955   Federico Bahamontes   F. Alomar   Gabriel Company
1954   Bernardo Ruiz   Dalmacio Langarika   M. Rodríguez
1953   Antonio Gelabert   Pedro Sant   Vicente Iturat
1951-1952 Bitarte honetan ez zen ospatu izan
1950   Miguel Gual   F. Mesa   A. Tobat
1948-1949 Bitarte honetan ez zen ospatu izan
1947   Emilio Rodríguez
1929-1946 Bitarte honetan ez zen ospatu izan
1928   Ricardo Montero   Mariano Cañardo   Juan Mateu
1927   Miguel Muncio   Ricardo Montero   Mariano Cañardo
1926   Ricardo Montero   M. Muncio   M. Castro
1925   Segundo Barruetabeña   Vicente Rojo   M. Castro

Kanpo estekakAldatu