Ireki menu nagusia

Zerrenda:20. mendeko 100 liburuak (Le Monderen zerrenda)

Mendeko 100 liburuak XX. mendeko ehun liburu hoberentzat hartu diren idazlanen zerrenda da. 1999ko udaberrian taxutu zen, Frantziako Fnac liburu banatzaileak eta Parisko Le Monde egunkariak antolatutako bozketa baten bidez.

Hasteko, berrehun liburuko zerrenda bat prestatu zuten liburu dendek eta egunkariek. Ondoren, 17.000 frantziarrek bozkatu zuten, galdera honi erantzunez: «Zein liburuk iraun dute zure oroimenean?».[1]

Hautaturiko liburuen zerrendan, nahasian datoz eleberri handiak, olerkiak eta antzezlanak, bai eta komiki banden libururen bat ere. Zerrendako aurreneko 50 liburuei buruzko saiakera egin zuen Frédéric Beigbederrek: Dernier inventaire avant liquidation ("Azken inbentarioa likidazioaren aurretik"). Saiakera horretan nabarmendu zuenez, zerrenda hau frantses ikuspegitik egina da.

Mendeko 100 liburuakAldatu

Zk. Izenburua Idazlea Urtea
1 Arrotza (L'Étranger) Albert Camus   1942
2 Denbora galduaren bila (À la recherche du temps perdu) Marcel Proust 1913–1927
3 Prozesua (Der Prozess) Franz Kafka 1925
4 Printze txikia (Le Petit Prince) Antoine de Saint-Exupéry 1943
5 Giza egoera (La Condition humaine) André Malraux 1933
6 Gauaren muturrerainoko bidaia (Voyage au bout de la nuit) Louis-Ferdinand Céline 1932
7 Suminaren mahatsak (The Grapes of Wrath) John Steinbeck   1939
8 Norengatik jotzen dute kanpaiek (For Whom the Bell Tolls) Ernest Hemingway   1940
9 Maulnes handia (Le Grand Meaulnes) Alain-Fournier 1913
10 Egunen aparra (L'Écume des jours) Boris Vian 1947
11 Bigarren sexua (Le Deuxième Sexe) Simone de Beauvoir 1949
12 Godoten esperoan (Waiting to Godot) Samuel Beckett   1952
13 Izatea eta eza (L'être et le néant) Jean-Paul Sartre [ ] 1943
14 Larrosaren izena (Il nome della rosa) Umberto Eco 1980
15 Gulag artxipelagoa (Архипелаг ГУЛАГ) Aleksandr Solzhenitsin   1973
16 Hitzak (Paroles) Jacques Prévert 1946
17 Alkoholak (Alcools) Guillaume Apollinaire 1913
18 Loto Urdina (Le Lotus Bleu) Hergé 1936
19 Anne Franken egunkaria (Het Achterhuis) Anne Frank 1947
20 Tropiko tristeak (Tristes tropiques) Claude Lévi-Strauss 1955
21 Bai mundu berria (Brave New World) Aldous Huxley 1932
22 1984 George Orwell 1949
23 Asterix galiarra (Astérix le Gaulois) René Goscinny eta Albert Uderzo 1959
24 Abeslari burusoila (La Cantatrice Chauve) Eugène Ionesco 1952
25 Hiru saiakera, sexualitatearen teoriari buruz
(Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie)
Sigmund Freud 1905
26 L'Œuvre au noir Marguerite Yourcenar 1968
27 Lolita Vladimir Nabokov 1955
28 Ulises (Ulysses) James Joyce 1922
29 Tartariarren basamortua (Il deserto dei Tartari') Dino Buzzati 1940
30 Les Faux-monnayeurs André Gide   1925
31 Le Hussard sur le toit Jean Giono 1951
32 Belle du Seigneur Albert Cohen 1968
33 Bakardadeko ehun urte (Cien años de soledad) Gabriel Garcia Marquez   1967
34 Hotsa eta ardaila (The sound and the fury) William Faulkner   1929
35 Terexa Desqueyroux (Thérèse Desqueyroux) François Mauriac   1927
36 Zazie metroan (Zazie dans le métro) Raymond Queneau 1959
37 Sentimenduen nahasmena (Verwirrung der Gefühle) Stefan Zweig 1927
38 Haizeak eramana (Gone with the Wind) Margaret Mitchell 1936
39 Lady Chatterley's Lover D. H. Lawrence 1928
40 Mendi magikoa (Der Zauberberg) Thomas Mann   1924
41 Egunon tristura (Bonjour tristesse) Françoise Sagan 1954
42 Le Silence de la mer Vercors 1942
43 La Vie mode d'emploi Georges Perec 1978
44 The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle 1901–1902
45 Satanasen eguzkipean (Sous le soleil de Satan) Georges Bernanos 1926
46 Gatsby Handia (The Great Gatsby) Francis Scott Fitzgerald 1925
47 Txantxa (Žert) Milan Kundera 1967
48 Mespretxua (Il disprezzo) Alberto Moravia 1954
49 Roger Ackroyden hilketa (The Murder of Roger Ackroyd) Agatha Christie 1926
50 Nadja André Breton 1928
51 Aurélien Louis Aragon 1944
52 Satinezko oinetakoa Le Soulier de satin Paul Claudel 1929
53 Sei pertsonaia autore bila (Sei personaggi in cerca d'autore) Luigi Pirandello   1921
54 Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui Bertolt Brecht 1959
55 Vendredi ou les Limbes du Pacifique Michel Tournier 1967
56 Munduen Gerra Herbert George Wells 1898
57 Se questo è un uomo Primo Levi 1947
58 Eraztunen Jauna (The Lord of the Rings) J.R.R. Tolkien 1954–1955
59 Les Vrilles de la vigne Colette 1908
60 Capitale de la douleur Paul Éluard 1926
61 Martin Eden Jack London 1909
62 Una Ballata del Mare Salato Hugo Pratt 1967
63 Idazkuntzaren zero gradua (Le Degré zéro de l'écriture) Roland Barthes 1953
64 Katharina Blumen ohore galdua (Die verlorene Ehre der Katharina Blum) Heinrich Böll   1974
65 Le Rivage des Syrtes Julien Gracq 1951
66 Les Mots et les Choses Michel Foucault 1966
67 On the Road Jack Kerouac 1957
68 Nils Holgerssonen bidaia miragarria Suedian zehar
(Nils Holgerssons underbara resa genom sverije)
Selma Lagerlof   1906–1907
69 A Room of One's Own Virginia Woolf 1929
70 Martetar kronikak (The Martian Chronicles) Ray Bradbury 1950
71 Le Ravissement de Lol V. Stein Marguerite Duras 1964
72 Le procès-verbal Jean-Marie Gustave Le Clézio   1963
73 Tropismoak (Tropismes) Nathalie Sarraute 1939
74 Egunkaria, 1887-1910 (Journal, 1887-1910) Jules Renard 1925
75 Lord Jim Joseph Conrad 1900
76 Écrits Jacques Lacan 1966
77 Le Théâtre et son double Antonin Artaud 1938
78 Manhattan Transfer John Dos Passos 1925
79 Fikzioak (Ficciones) Jorge Luis Borges 1944
80 Moravagine Blaise Cendrars 1926
81 Gudaroste hilaren jenerala (Gjenerali i Ushtrisë së vdekur) Ismail Kadare   1963
82   La decisión de Sophie William Styron 1979
83   Romancero gitano
  Romancero gitano
Federico García Lorca 1928
84   Pietr el Letón Georges Simenon 1931
85   Santa María de las Flores Jean Genet 1944
86   El hombre sin atributos Robert Musil 1930–1932
87   Furor y Misterio René Char 1948
88 Zekale artean harrapaka (The Catcher in the Rye) J. D. Salinger 1951
89   No hay orquídeas para Miss Blandish James Hadley Chase 1939
90   Blake y Mortimer
  Blake eta Mortimer
Edgar P. Jacobs 1950
91   Los cuadernos de Malte Laurids Brigge
  Die Aufzeichungen des Malte Laurids Brigge (Alemanez)
Rainer Maria Rilke 1910
92   La modificación Michel Butor 1957
93   Los orígenes del totalitarismo Hannah Arendt 1951
94   El Maestro y Margarita Mijaíl Bulgákov 1967
95   La crucifixión rosa
  Kruzifixio Arrosa
Henry Miller 1949–1960
96 Betiko loa (The Big Sleep) Raymond Chandler 1939
97   Amers (Frantsesez) Saint-John Perse   1957
98   Tomás el Gafe André Franquin 1957
99 Sumendiaren azpian (Under the Volcano) Malcolm Lowry 1947
100   Hijos de la medianoche
  Gauerdiko haurrak
Salman Rushdie 1981

Ikus, gaineraAldatu

ErreferentziakAldatu

  1. (Frantsesez) Josyane SAVIGNEAU: «Écrivains et choix sentimentaux», Le Monde, 1999-10-15.

Kanpo loturakAldatu