Ireki menu nagusia

Salman Rushdie (Mumbai, India, 1947ko ekainaren 19a) ingelesezko idazlea da.

Salman Rushdie
Hayfestival-2016-Salman-Rushdie-1-cu.jpg
Bizitza
Izen osoa Ahmed Salman Rushdie
Jaiotza Mumbai1947ko ekainaren  19a (72 urte)
Herrialdea  India
 Erresuma Batua
Britainiar Raj
Familia
Ezkontidea(k) Marianne Wiggins Itzuli  (1988 -  1993)
Padma Lakshmi Itzuli  (2004 -  2007)
Hezkuntza
Heziketa Rugby School Itzuli
King's College Itzuli
Cambridgeko Unibertsitatea
Hizkuntzak ingelesa
Jarduerak
Jarduerak idazlea, eleberrigilea, saiakeragilea, gidoilaria eta haur literaturaren idazlea
Enplegatzailea(k) Emory University Itzuli
Lan nabarmenak The Satanic Verses Itzuli
Jasotako sariak
Nominazioak
Influentziak Italo Calvino, Vladimir Nabokov, Christopher Hitchens Itzuli eta Gabriel García Márquez
Kidetza Royal Society of Literature Itzuli
Genero artistikoa Errealismo magikoa
Sinesmenak eta ideologia
Erlijioa ateismoa
IMDb nm0750723
salman-rushdie.com

Eduki-taula

BizitzaAldatu

Historia ikasketak egin zituen Rugby eta Cambridgeko unibertsitateetan. 1975ean zientzia-fikzioan oinarritutako Grimus kontakizun-liburua kaleratu zuen. Arrakasta handia lortu zuen 1981ean Midnight's Children (Gauerdiko haurrak) eleberriari esker, eta Shame (Lotsa) eleberria idatzi zuen bi urte geroago. Satanen bertsoak obra argitaratu zuen 1988an, eta oso ezagun egin zen mundu guztian, Irango Khomeini ayatollahk Rushdie hiltzera kondenatu baitzuen, obra hartan islamaren aurkako biraoak zeudelako. Halaber, Rushdierena da Imaginary Homelands (1991, Irudimenezko jaioterria) eleberria. Sari ugari jasi ditu, besteak beste Booker saria 1981ean. 2007an, Britainiar Inperioaren Ordenako zaldun izendatu zuten.

BibliografiaAldatu

EleberriakAldatu

  • Grimus (1975)
  • Midnight's Children (1981)
  • Shame (1983)
  • The Satanic Verses (1988)
  • The Moor's Last Sigh (1995)
  • The Ground Beneath Her Feet (1999)
  • Fury (2001)
  • Shalimar the Clown (2005)
  • The Enchantress of Florence (2008)

Haur-literaturaAldatu

  • Haroun and the Sea of Stories (1990)
  • Luka and the Fire of Life (2010)

SaiakerakAldatu

  • The Jaguar Smile: A Nicaraguan Journey (1987)
  • Imaginary Homelands: Essays and Criticism, 1981–1991 (1992)
  • Step Across This Line: Collected Nonfiction 1992–2002 (2002)
  • Joseph Anton: A Memoir (2012)

ErreferentziakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Salman Rushdie