Ireki menu nagusia
Euroliga
Antolatzailea FIBA
Sorrera 1958 (Europako Kopa)
2001 (Euroliga)
Eremua Europa mailakoa
Parte hartzaileak 24 taldekako fasean
31 guztira
Garaipen gehien Espainia Real Madril (10 Liga)
2019ko Txapelduna Errusia CSKA Mosku
Webgune ofiziala

Euroliga edo ofizialki Euroleague Europako saskibaloi txapelketa gorena da, 2000an abiatu zena. 1958tik ordura arte, European Champions Cup izena ("Europako txapeldunen kopa") eduki zuen.

HistoriaAldatu

1957an eratu zenean futboleko Europako Koparen antzeko txapelketa egin nahi izan zen. Bertan herrialdeetako ligatako txapeldunek baino ez zuten parte hartzen. 1966 eta 1967an lau onenek Final Four jokatu zuten baina hurrengo urteetan egitura normalera itzuli zen. 1988an Final Four berreskuratu zen eta ordutik mantendu egin da egitura hau.

2000 urtean herrialdeen arteko ezadostasunengatik banaketa gertatu zen eta denboraldi horretan bi txapelketa paralelo jokatu ziren. Hori izan zen Euroligaren hasiera. Lau urtetako desadostasunaren ondoren FIBAk eta ULEBek txapelketak bateratu behar zirela erabaki zuten.

2006tik aurrera beraz saskibaloiean bi europako txapelketa jokatzen dira; nagusia Euroliga eta bigarren mailakoa Eurokopa.

PalmaresaAldatu

Denboraldia Hiria(k) Irabazlea Emaitza Finalista MVP (finalean) MVP (ligan)
1957-58 Riga eta Sofia    ASK Riga 86–81
84–71
  BC Akademik
1958-59 Riga eta Sofia    ASK Riga 79–58
69–67
  BC Akademik
1959-60 Tbilisi eta Riga    ASK Riga 86–81
84–71
   Dinamo Tbilisi
1960-61 Riga eta Mosku   CSKA Mosku 87–62
61–66
   ASK Riga
1961-62 Geneva    Dinamo Tbilisi 90–83   Real Madril
1962-63 Madril eta Mosku   CSKA Mosku 69–86
91–74
99–80
  Real Madril
1963-64 Brno eta Madril   Real Madril 99–110
84–64
  Spartak Brno
1964-65 Mosku eta Madril   Real Madril 81–88
76–62
  CSKA Mosku
1965-66 Bolonia eta Milan   Olimpia Milano 77–72   Slavia Praga
1966-67 Madril   Real Madril 91–83   Olimpia Milano
1967-68 Lyon   Real Madril 98–95   Spartak Brno
1968-69 Bartzelona   CSKA Mosku 103–99   Real Madril
1969-70 Sarajevo   Pallacanestro Varese 79–74   CSKA Mosku
1970-71 Anberes   CSKA Mosku 67–53   Pallacanestro Varese
1971-72 Tel Aviv   Pallacanestro Varese 70–69    Jugoplastika Split
1972-73 Lieja   Pallacanestro Varese 71–66   CSKA Mosku
1973-74 Nantes   Real Madril 84–82   Pallacanestro Varese
1974-75 Anberes   Pallacanestro Varese 79–66   Real Madril
1975-76 Geneva   Pallacanestro Varese 81–74   Real Madril
1976-77 Belgrad   Maccabi Tel Aviv 78–77  Pallacanestro Varese
1977-78 Munich   Real Madril 75–67   Pallacanestro Varese
1978-79 Grenoble    Bosna Sarajevo 96–93   Pallacanestro Varese
1979-80 Berlin   Real Madril 89–85   Maccabi Tel Aviv
1980-81 Estrasburgo   Maccabi Tel Aviv 85–79   Virtus Bologna
1981-82 Kolonia   Pallacanestro Cantù 86–80   Maccabi Tel Aviv
1982-83 Grenoble   Pallacanestro Cantù 69–68   Olimpia Milano
1983-84 Geneva   Virtus Roma 79–73   FC Barcelona
1984-85 Pireo    Cibona Zagreb 87–78   Real Madril
1985-86 Budapest    Cibona Zagreb 84–72    Zalgiris Kaunas
1986-87 Lausana   Olimpia Milano 71–69   Maccabi Tel Aviv
1987-88 Gante   Olimpia Milano 90–84   Maccabi Tel Aviv   Bob McAdoo (MIL)
1988-89 Munich    Jugoplastika Split 75–69   Maccabi Tel Aviv   Dino Rađa (SPL)
1989-90 Zaragoza    Jugoplastika Split 72–67   FC Barcelona   Toni Kukoč (SPL)
1990-91 Paris    Jugoplastika Split 70–65   FC Barcelona   Toni Kukoč (SPL)
1991-92 Istanbul    Partizan Belgrad 71–70   Joventut Badalona   Predrag Danilović (PAR)
1992 -93 Pireo   CSP Limoges 59–55   Benetton Treviso   Toni Kukoč (TRE)
1993-94 Tel Aviv   Joventut Badalona 59–57   Olimpiakos BC   Žarko Paspalj (OLI)
1994-95 Zaragoza   Real Madril 73–61   Olimpiakos BC   Arvydas Sabonis (RMA)
1995-96 Paris   Panathinaikos BC 67–66   FC Barcelona   Dominique Wilkins (PAN)
1996-97 Roma   Olimpiakos BC 73–58   FC Barcelona   David Rivers (OLI)
1997-98 Bartzelona   Virtus Bologna 58–44   AEK Atenas   Zoran Savić (BOL)
1998-99 Munich   Zalgiris Kaunas 82–74   Virtus Bologna   Tyus Edney (ZAL)
1999-2000 Tesalonika   Panathinaikos BC 73–67   Maccabi Tel Aviv   Željko Rebrača (PAN)
2000-01 Paris   Maccabi Tel Aviv 81–67   Panathinaikos BC   Arriel McDonald (MAC)   Nate Huffman (MAC)
2001-02 Bolonia eta Gasteiz   Virtus Bologna 3 - 2   Saski Baskonia   Emanuel Ginóbili (BOL)   Dejan Tomašević (BUD)
Bolonia (Final 4)   Panathinaikos BC 89–83   Virtus Bologna   Dejan Bodiroga (PAN)   Mirsad Türkcan (CSK)
2002-03 Bartzelona   FC Barcelona 76–65   Benetton Treviso   Dejan Bodiroga (BAR)   Joseph Blair (FEN)
2003-04 Tel Aviv   Maccabi Tel Aviv 118–74   Virtus Bologna   Anthony Parker (MAC)   Arvydas Sabonis (ZAL)
2004-05 Mosku   Maccabi Tel Aviv 90–78   Saski Baskonia   Šarūnas Jasikevičius (MAC)   Anthony Parker (MAC)
2005-06 Praga   CSKA Mosku 73–69   Maccabi Tel Aviv   Theodoros Papaloukas (CSK)   Anthony Parker (MAC)
2006-07 Atenas   Panathinaikos BC 93–91   CSKA Mosku   Dimitris Diamantidis (PAN)   Theodoros Papaloukas (CSK)
2007-08 Madril   CSKA Mosku 91–77   Maccabi Tel Aviv   Trajan Langdon (CSK)   Ramūnas Šiškauskas (CSK)
2008-09 Berlin   Panathinaikos BC 73-71   CSKA Mosku   Vasileios Spanoulis (PAN)   Juan Carlos Navarro (BAR)
2009-10 Paris   FC Barcelona 86–68   Olimpiakos BC   Juan Carlos Navarro (BAR)   Miloš Teodosić (PAN)
2010-11 Bartzelona   Panathinaikos BC 78–70   Maccabi Tel Aviv   Dimitris Diamantidis (PAN)   Dimitris Diamantidis (OLI)
2011-12 Istanbul   Olimpiakos BC 62-61   CSKA Mosku   Vassilis Spanoulis (OLI)   Andrei Kirilenko (CSKA)
2012-13 Londres   Olimpiakos BC 100-88   Real Madril   Vassilis Spanoulis (OLI)   Vassilis Spanoulis (OLI)
2013-14 Milan   Maccabi Tel Aviv 98-86   Real Madril   Tyrese Rice (MAC)   Sergio Rodríguez (RMA)
2014-15 Madril   Real Madril 98-86   Olimpiakos BC   Andrés Nocioni (RMA)   Nemanja Bjelica (FEN)
2015-16 Berlin   CSKA Mosku 101-96   Fenerbahçe   Nando De Colo (CSK)   Nando De Colo (CSK)
2016-17 Istanbul   Fenerbahçe 80-64   Olimpiakos BC   Ekpe Udoh (FEN)   Sergio Llull (RMA)
2017-18 Belgrad   Real Madril 85-80   Fenerbahçe   Luka Doncic Real Madril   Luka Doncic Real Madril
2018-19   Gasteiz   CSKA Mosku 91-83   Anadolu Efes   Will Clyburn (CSK)   Jan Veselý (FEN)

GaraipenakAldatu

 
Real Madril da garaipen gehien lortu dituena.
 
1970 hamarkadan Pallacanestro Varese izan zen nagusi.

TaldekaAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
  Real Madril 10 1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995, 2015, 2018
  CSKA Mosku 8 1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008, 2016, 2019
  Panathinaikos BC 6 1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011
  Maccabi Tel Aviv 6 1977, 1981, 2001, 2004, 2005, 2014
  Pallacanestro Varese 5 1970, 1972, 1973, 1975, 1976
  ASK Riga 3 1958, 1959, 1960
  Olimpia Milano 3 1966, 1987, 1988
  Jugoplastika Split 3 1989, 1990, 1991
  Olimpiakos BC 3 1997, 2012, 2013
  Pallacanestro Cantù 2 1982, 1983
  Cibona Zagreb 2 1985, 1986
  Virtus Bologna 2 1998, 2001
  FC Barcelona 2 2003, 2010
  Dinamo Tbilisi 1 1961
  Bosna Sarajevo 1 1979
  Virtus Roma 1 1984
  Partizan Belgrad 1 1992
  CSP Limoges 1 1993
  Joventut Badalona 1 1994
  Zalgiris Kaunas 1 1999
  Fenerbahçe 1 2017

HerrialdekaAldatu

Herrialdea Garaipenak Taldeak
  Italia 13 Pallacanestro Varese (5), Olimpia Milano (3), Pallacanestro Cantù (2),
Virtus Bologna (2) eta Virtus Roma (1)
  Espainia 10 Real Madril (10)
  Grezia 9 Panathinaikos BC (6), Olimpiakos BC (3)
  Errusia 8 CSKA Mosku (8)
  Israel 6 Maccabi Tel Aviv (6)
  Kroazia 5 Jugoplastika Split (3), Cibona Zagreb (2)
  Letonia 3 ASK Riga (3)
  Katalunia 3 FC Barcelona (2), Joventut Badalona (1)
  Georgia 1 Dinamo Tbilisi (1)
  Bosnia-Herzegovina 1 Bosna Sarajevo (1)
  Serbia 1 Partizan Belgrad (1)
  Frantzia 1 CSP Limoges (1)
  Lituania 1 Zalgiris Kaunas (1)
  Turkia 1 Fenerbahçe (1)

Final FourAldatu

  • 1966 eta 1967
  • 1988-tik aurrera
Taldea Garaipenak Urteak
  CSKA Mosku 19 1966, 1996, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019
  FC Barcelona 14 1989, 1990, 1991, 1994, 1996, 1997, 2000, 2003, 2006, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014
  Maccabi Tel Aviv 13 1988, 1989, 1990, 1991, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2008, 2011, 2014
  Panathinaikos BC 11 1994, 1995, 1996, 2000, 2001, 2002, 2005, 2007, 2009, 2011, 2012
  Real Madril 11 1967, 1993, 1995, 1996, 2011, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019
  Olimpiakos BC 10 1994, 1995, 1997, 1999, 2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017
  Saski Baskonia 5 2005, 2006, 2007, 2008, 2016
  Fenerbahçe 5 2015, 2016, 2017, 2018, 2019
  Olimpia Milano 4 1966, 1967, 1988, 1991
  Pallacanestro Treviso 4 1993, 1998, 2002, 2003
  Partizan Belgrad 4 1988, 1992, 1998, 2010
  Montepaschi Siena 4 2003, 2004, 2008, 2011
... ... ...

Gasteizko finalaAldatu

2019ko Maiatzaren 17 eta 19 artean jokatu zen Gasteizko Final Fourra. Maiatzaren 17an finalerdiak izan ziren eta 19an 3. eta 4. posturako lehia eta final nagusia. Hona hemen emaitzak:

1. finalerdia
  Anadolu Efes 92-73   Fenerbahçe
2. finalerdia
  CSKA Mosku 95-90   Real Madril
3. eta 4. postuak
  Real Madril 94-75   Fenerbahçe
Final handia
  CSKA Mosku 91-83   Anadolu Efes

Ikus gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Euroliga