Alpeetako Tourra

Alpeetako Tourra Cycling (road) pictogram.svg
Izen ofizialak
1962-2016Giro del Trentino
2017-Tour of the Alps
Orokortasunak
KirolaErrepideko txirrindularitza
Sorrera1962
Ekitaldi kopurua44 (urtea: 2021)
Aldizkotasunaurterokoa (Api)
MotaEtapakako lasterketa
HerrialdeaITA Italia
Webgune ofizialaWebgune ofiziala
Maila2.2 (1997-2004)
Palmaresa
Azken garaileaGBR Simon Yates
Garaipen gehien lortu duenaITA Damiano Cunego
(3 garaipen)
Dokumentazioa Wikidata-logo S.svg

Alpeetako Tourra, 2016ra arte Trentinoko Giroa (italieraz: Giro del Trentino) deitua, urtero Italia iparraldeko Trentino-Adige Garaia eskualdean apirilean ospatzen den etapakako txirrindularitza itzuli bat da.

Txirrindulari askok maiatzean ospatzen den Italiako Giroarentzako prestakuntza bezala erabiltzen dute. Gaur egun 4 etapatan ospatzen da, lehena erlojupekoa. Itzuliko liderra fuksia koloreko maillot batekin identifikatzen da. Jersey violet.svg.

Emakumezkoen proba bat ere badu, Trentino Adige Garaia-Südtiroleko Giroa izenekoa, 2.1 mailan.

HistoriaAldatu

Lehen edizioa 1962an ospatu zen eta Enzo Moserrek irabazi zuen. Hurrengo urtean bigarren edizioa ospatu zen. Eta, ordutik aurrera, 1979 arte ez zen berriz ospatu.

1986an Coppa Italia izena hartu zuen, eta taldekako lasterketa bat izan zen, Carrera taldeak irabazi zuena.

2001etik aurrera, proba hau Arco herrian hasi eta amaitzen da.

2005ean UCI Zirkuitu Kontinentalak sortu zirenetik UCI Europe Tourren zati da, 2.HC mailan (gorengoa).

PalmaresaAldatu

 UrteaTxapeldunaTxapeldunordeaHirugarrena
Trentinoko Giroa
1962  Enzo Moser  Alcide Cerato  Gaetano Sarazin
1963  Guido De Rosso  Franco Cribiori  Ercole Baldini
1964-1978
ez zen jokatu
1979  Knut Knudsen  Francesco Moser  Roger De Vlaeminck
1980  Francesco Moser  Tommy Prim  Gianbattista Baronchelli
1981  Roberto Visentini  Francesco Moser  Giovanni Mantovani
1982  Giuseppe Saronni  Francesco Moser  Gianbattista Baronchelli
1983  Francesco Moser  Bruno Leali  Emanuele Bombini
1984  Franco Chioccioli  Emanuele Bombini  Luciano Loro
1985  Harald Maier  Silvano Contini  Gerhard Zadrobilek
1986  Carrera-Inoxpran  Del Tongo-Colnago  Atala-Ofmega
1987  Claudio Corti  Gianbattista Baronchelli  Tony Rominger
1988  Urs Zimmermann  Tony Rominger  Helmut Wechselberger
1989  Mauro-Antonio Santaromita  Claudio Chiappucci  Luca Gelfi
1990  Gianni Bugno  Piotr Ugrumov  Leonardo Sierra
1991  Leonardo Sierra  Massimiliano Lelli  Stephen Hodge
1992  Claudio Chiappucci  Roberto Conti  Zenon Jaskuła
1993  Maurizio Fondriest  Claudio Chiappucci  Leonardo Sierra
1994  Moreno Argentin  Evgeni Berzin  Francesco Casagrande
1995  Heinz Imboden  Mariano Piccoli  Francesco Frattini
1996  Wladimir Belli  Enrico Zaina  Nelson Rodríguez Serna
1997  Luc Leblanc  Pavel Tonkov  Leonardo Piepoli
1998  Paolo Savoldelli  Dario Frigo  Francesco Casagrande
1999  Paolo Savoldelli  Gilberto Simoni  Marco Pantani
2000  Simone Bhorgheresi  Niklas Axelsson  Paolo Savoldelli
2001  Francesco Casagrande  Leonardo Piepoli  Raimondas Rumšas
2002  Francesco Casagrande  Julio Alberto Pérez  Gilberto Simoni
2003  Gilberto Simoni  Stefano Garzelli  Tadej Valjavec
2004  Damiano Cunego  Jure Golčer  Gilberto Simoni
2005  Julio Alberto Pérez  Evgeni Petrov  Sergio Ghisalberti
2006  Damiano Cunego  Luca Mazzanti  Eddy Ratti
2007  Damiano Cunego  Michele Scarponi  Luca Mazzanti
2008  Vincenzo Nibali  Stefano Garzelli  Domenico Pozzovivo
2009  Ivan Basso  Janez Brajkovič  Przemysław Niemiec
2010  Alexander Vinokurov  Riccardo Riccò  Domenico Pozzovivo
2011  Michele Scarponi  Tiago Machado  Luca Ascani
2012  Domenico Pozzovivo  Damiano Cunego  Sylwester Szmyd
2013  Vincenzo Nibali  Mauro Santambrogio  Maxime Bouet
2014  Cadel Evans  Domenico Pozzovivo  Przemysław Niemiec
2015  Richie Porte  Mikel Landa  Leopold König
2016  Mikel Landa  Tanel Kangert  Jakob Fuglsang
Alpeetako Tourra
2017  Geraint Thomas  Thibaut Pinot  Domenico Pozzovivo
2018  Thibaut Pinot  Domenico Pozzovivo  Miguel Ángel López
2019  Pavel Sivakov  Tao Geoghegan Hart  Vincenzo Nibali
2021  Simon Yates  Pello Bilbao  Aleksandr Vlasov

Oharra: 1986ko edizioa, taldekako lasterketa izan zen.

Kanpo estekakAldatu