Ireki menu nagusia

Espainiako futbol ligako hirugarren maila

Espainiako futbol ligako hirugarren maila txapelketa ez profesionala da, 1929an abiatutakoa.

Espainiako futbol ligako
hirugarren maila
Tercera División
Antolatzailea Liga Nacional de Fútbol Profesional
Konfederazioa UEFA
Sorrera 1929-30
Eremua Espainia Espainiar Estatua
Taldeak 363
Maila 4
Igoera 2.B mailara
Jeitsiera Erregionalera
Garaipen gehien Espainia Caudal Deportivo (16 Liga)
Webgunea www.lfp.es

Kategoriari dagokionez, Bigarren B Maila eta Erregional Preferentea artean dago kokaturik.

HistoriaAldatu

1929an sortu zen. Hasiera hartan 33 taldek jokatu zuten 8 taldetan banaturik eta txapeldunak Club Gijón, Barakaldo CF, Atlético Aurora Pamplona, Patria Zaragoza, Club Deportivo Castellón, Sporting Sagunto, Fútbol Club Cartagena eta Recreativo de Huelva izan ziren. Hurrengo urteetan aldaketa handiak izan zituen, batzutan egon ere ez zen egin, baina 1943tik aurrera Espainiako hirugarren kategoria bihurtu zen arte. 1977-78 denboraldian ordea Bigarren B maila eratu zen eta hirugarren mailak kategoria bat galdu zuen, laugarrena bihurtuz. Eskualdeen arabera zatitu zen eta multzo gehiagotan banatu zen.

1986an izan zen azken berrantolaketa eta 16 talde eratu ziren, guztira 364 futbol talde bertan banatu zirelarik. Laugarren multzoan Euskal Autonomia Erkidegoaren taldeek jokatzen dute. Nafarroako Foru Erkidegoko taldeek berriz hamabosgarrenean. 2004-05 denboraldirarte Errioxako taldeek nafarrekin batera jokatzen zuten baina ordutik bi taldetan banatuta aritu dira. Aipatzekoa da SD Oyonesa (Araba) eta CD Vianés (Nafarroa) taldeek errioxarrekin batera jokatzen dutela hamaseigarren multzoan gertutasun geografikoagatik.

Palmaresa (1929-1986)Aldatu

Hirugarren mailak hainbat antolaketa desberdin izan zituen urte guzti hauetan eta sarritan euskal taldeak multzo desberdinetan kokatuak izan ziren. Hauek dira euskal taldeek 1929-30 eta 1985-86 denboraldien artean izandako garaipenak:

Taldea Garaipenak Urteak
Barakaldo CF 7 1930, 1931, 1958, 1963, 1964, 1972, 1977
Eibar KE 7 1951, 1953, 1962, 1963, 1967, 1982, 1986
CA Osasuna 7 1932, 1948, 1949, 1969, 1975, 1977, 1986(B)
Deportivo Alavés 4 1941, 1961, 1965, 1968
Arenas Getxo 3 1946, 1947, 1960
Elgoibar KE 2 1956, 1957
Real Unión 2 1958, 1964
Bilbao Athletic 2 1967, 1969
Sanse (Real B) 2 1960, 1980
CD Tudelano 2 1955, 1984
Baskonia KE 2 1957, 1985
Erandio KE 1 1945
Sestao Sport 1 1954
Getxo KE 1 1959
Indautxu KE 1 1968
Cultural Durango 1 1983
Santurtzi KE 1 1984

Euskal taldeak 1987tik aurreraAldatu

Hona hemen 1986-87 denboralditik euskal taldeak aritu diren multzoetako irabazleak:

PalmaresaAldatu

Urtea IV Multzoa XV Multzoa XVI Multzoa
1986-87 Cultural Durango Osasuna B -
1987-88 Barakaldo Calahorra ( ) -
1988-89 Santurtzi Mirandés ( ) -
1989-90 Alavés Izarra -
1990-91 Hernani Tudelano -
1991-92 Real Unión Calahorra ( ) -
1992-93 Real Unión Peña Sport -
1993-94 Amurrio Peña Sport -
1994-95 Gasteizko Aurrera Calahorra ( ) -
1995-96 Zalla Calahorra ( ) -
1996-97 Touring Peña Sport -
1997-98 Baskonia Calahorra ( ) -
1998-99 Real Sociedad B Peña Sport -
1999-2000 Real Sociedad B Peña Sport -
2000-01 Lemoa Logroñés ( ) -
2001-02 Lemoa Azkoien -
2002-03 Baskonia Mirandés ( ) -
2003-04 Sestao River Peralta (Azkoien) -
2004-05 Portugalete Valle de Egüés Calahorra ( )
2005-06 Sestao River Peña Sport Fundación Logroñés ( )
2006-07 Zalla Valle de Egüés Haro Deportivo ( )
2007-08 Portugalete Izarra Alfaro ( )
2008-09 Lagun Onak Izarra Varea ( )
2009-10 Real Sociedad B Tudelano Oyonesa
2010-11 Amorebieta Tudelano Náxara ( )
2011-12 Laudio Peña Sport SD Logroñesa ( )
2012-13 Laudio Donibane Haro Deportivo ( )
2013-14 Leioa Izarra Varea ( )
2014-15 Portugalete Peña Sport Varea ( )
2015-16 Zamudio Osasuna B Calahorra ( )
2016-17 Alaves B Peña Sport Calahorra ( )
2017-18 Cultural Durango Mutilvera Calahorra ( )
2018-19 Portugalete Osasuna B Haro Deportivo ( )

Garaipenak (1986-87tik aurrera)Aldatu

IV multzoaAldatu

  • Taldeka:
Garaipenak Taldeak
4 garaipen Portugalete
3 garaipen Real Sociedad B
2 garaipen Real Unión, Lemoa, Baskonia, Sestao River, Zalla, Laudio, Alavés (A+B), Durango
garaipen 1 Barakaldo, Santurtzi, Hernani, Amurrio, Gasteizko Aurrera, Touring, Lagun Onak, Amorebieta, Leioa, Zamudio
  • Probintziaka:
Probintzia Garaipenak Taldeak
  Bizkaia 19 Portugalete, Lemoa, Baskonia, Sestao River, Zalla, Durango, Barakaldo, Santurtzi, Amorebieta, Leioa eta Zamudio
  Gipuzkoa 8 Real Sociedad B, Real Unión, Hernani, Touring eta Lagun Onak
  Araba 6 Laudio, Alavés (A+B), Amurrio eta Gasteizko Aurrera

XV eta XVI multzoakAldatu

  • Taldeka:
Garaipenak Taldeak
9 garaipen Peña Sport
8 garaipen Calahorra
4 garaipen Izarra
3 garaipen Tudelano, Varea, Osasuna B eta Haro Deportivo
2 garaipen Mirandés, Azkoien, Valle de Egüés eta Logroñés
garaipen 1 Fundación Logroñés, Alfaro, Oyonesa, Náxara, Donibane eta Mutilvera
  • Probintziaka:
Probintzia Garaipenak Taldeak
  Nafarroa 25 Peña Sport, Izarra, Tudelano, Azkoien, Valle de Egüés, Osasuna B, Donibane eta Mutilvera
  Errioxa 19 Calahorra, Logroñés, Haro Deportivo, Fundación Logroñés, Alfaro, Varea eta Náxara
  Gaztela eta Leon 2 Mirandés
  Araba 1 Oyonesa

Estatistikak (1929-30etik aurrera)Aldatu

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo estekakAldatu