Espainiako futbol ligako hirugarren maila

Espainiako futbol ligako hirugarren maila txapelketa ez profesionala da, 1929an abiatutakoa.

Espainiako futbol ligako
hirugarren maila
Tercera División
Antolatzailea Liga Nacional de Fútbol Profesional
Konfederazioa UEFA
Sorrera 1929-30
Eremua Espainia Espainiar Estatua
Taldeak 363
Maila 4
Igoera 2.B mailara
Jeitsiera Erregionalera
Garaipen gehien Espainia Caudal Deportivo (16 Liga)
Webgunea www.lfp.es

Kategoriari dagokionez, Bigarren B Maila eta Erregional Preferentea artean dago kokaturik.

HistoriaAldatu

1929an sortu zen. Hasiera hartan 33 taldek jokatu zuten 8 taldetan banaturik eta txapeldunak Club Gijón, Barakaldo CF, Atlético Aurora Pamplona, Patria Zaragoza, Club Deportivo Castellón, Sporting Sagunto, Fútbol Club Cartagena eta Recreativo de Huelva izan ziren. Hurrengo urteetan aldaketa handiak izan zituen, batzutan egon ere ez zen egin, baina 1943tik aurrera Espainiako hirugarren kategoria bihurtu zen arte. 1977-78 denboraldian ordea Bigarren B maila eratu zen eta hirugarren mailak kategoria bat galdu zuen, laugarrena bihurtuz. Eskualdeen arabera zatitu zen eta multzo gehiagotan banatu zen.

1986an izan zen azken berrantolaketa eta 16 talde eratu ziren, guztira 364 futbol talde bertan banatu zirelarik. Laugarren multzoan Euskal Autonomia Erkidegoako taldeek jokatzen dute. Nafarroako Foru Erkidegoko taldeek berriz hamabosgarrenean. 2004-05 denboraldirarte Errioxako Autonomi Erkidegoko taldeek nafarrekin batera jokatzen zuten baina ordutik bi taldetan banatuta aritu dira. Aipatzekoa da SD Oyonesa (Araba) eta CD Vianés (Nafarroa) taldeek errioxarrekin batera jokatzen dutela hamaseigarren multzoan gertutasun geografikoagatik.

COVID-19Aldatu

2019-2020 denboraldia 28. jardunaldia jokatu ondoren COVID-19 pandemiaren erruz etenda gelditu zen. Maiatzaren 6an erabaki zen liga ez berrekitea eta sailkapenak une horretan zeuden bezala uztea. Multzo bakoitzeko aurreneko laurek igoera play-offak jokatu zituzten elkarren artean eta bakarra igo zen Bigarren B mailara. Ez zen jaitsierarik izan baina azpiko mailetatik taldeak igo ziren, IV taldean probintzia bakoitzeko bana eta XV multzoan Lehen Autonomikotik hiru[1]. Horren ondorioz talde kopurua handitu egin da 2020-21 denboraldirako eta txapelketak egitura berezia hartu du. Bi fasetan jokatuko da. Lehenengo fasean 11 taldetako bi multzo osatuko dira. Bigarren fasean multzo bakoitzeko hiru talde onenek igoera fasea jokatuko dute eta azkenengo bostek jaitsiera fasea.

Euskal taldeak (1929-1986)Aldatu

Hirugarren mailak hainbat antolaketa desberdin izan zituen urte guzti hauetan eta sarritan euskal taldeak multzo desberdinetan kokatuak izan ziren. Hauek dira euskal taldeek 1929-30 eta 1985-86 denboraldien artean izandako garaipenak:

Taldea Garaipenak Urteak
Barakaldo CF 7 1930, 1931, 1958, 1963, 1964, 1972, 1977
Eibar KE 7 1951, 1953, 1962, 1963, 1967, 1982, 1986
CA Osasuna 7 1932, 1948, 1949, 1969, 1975, 1977, 1986(B)
Deportivo Alavés 4 1941, 1961, 1965, 1968
Arenas Getxo 3 1946, 1947, 1960
Elgoibar KE 2 1956, 1957
Real Unión 2 1958, 1964
Bilbao Athletic 2 1967, 1969
Sanse (Real B) 2 1960, 1980
CD Tudelano 2 1955, 1984
Baskonia KE 2 1957, 1985
Erandio KE 1 1945
Sestao Sport 1 1954
Getxo KE 1 1959
Indautxu KE 1 1968
Cultural Durango 1 1983
Santurtzi KE 1 1984

Euskal taldeak 1987tik aurreraAldatu

Hona hemen 1986-87 denboralditik euskal taldeak aritu diren multzoetako irabazleak:

PalmaresaAldatu

Urtea IV Multzoa XV Multzoa XVI Multzoa
1986-87 Cultural Durango Osasuna B -
1987-88 Barakaldo Calahorra ( ) -
1988-89 Santurtzi Mirandés ( ) -
1989-90 Alavés Izarra -
1990-91 Hernani Tudelano -
1991-92 Real Unión Calahorra ( ) -
1992-93 Real Unión Peña Sport -
1993-94 Amurrio Peña Sport -
1994-95 Gasteizko Aurrera Calahorra ( ) -
1995-96 Zalla Calahorra ( ) -
1996-97 Touring Peña Sport -
1997-98 Baskonia Calahorra ( ) -
1998-99 Real Sociedad B Peña Sport -
1999-2000 Real Sociedad B Peña Sport -
2000-01 Lemoa Logroñés ( ) -
2001-02 Lemoa Azkoien -
2002-03 Baskonia Mirandés ( ) -
2003-04 Sestao River Peralta (Azkoien) -
2004-05 Portugalete Valle de Egüés Calahorra ( )
2005-06 Sestao River Peña Sport Fundación Logroñés ( )
2006-07 Zalla Valle de Egüés Haro Deportivo ( )
2007-08 Portugalete Izarra Alfaro ( )
2008-09 Lagun Onak Izarra Varea ( )
2009-10 Real Sociedad B Tudelano Oyonesa
2010-11 Amorebieta Tudelano Náxara ( )
2011-12 Laudio Peña Sport SD Logroñesa (CDL) ( )
2012-13 Laudio Donibane Haro Deportivo ( )
2013-14 Leioa Izarra Varea ( )
2014-15 Portugalete Peña Sport Varea ( )
2015-16 Zamudio Osasuna B Calahorra ( )
2016-17 Alaves B Peña Sport Calahorra ( )
2017-18 Cultural Durango Mutilvera Calahorra ( )
2018-19 Portugalete Osasuna B Haro Deportivo ( )
2019-20 Portugalete Mutilvera SD Logroñés ( )

Garaipenak (1986-87tik aurrera)Aldatu

IV multzoaAldatu

  • Taldeka:
Garaipenak Taldeak
5 garaipen Portugalete
3 garaipen Real Sociedad B
2 garaipen Real Unión, Lemoa, Baskonia, Sestao River, Zalla, Laudio, Alavés (A+B), Durango
garaipen 1 Barakaldo, Santurtzi, Hernani, Amurrio, Gasteizko Aurrera, Touring, Lagun Onak, Amorebieta, Leioa, Zamudio
  • Probintziaka:
Probintzia Garaipenak Taldeak
  Bizkaia 20 Portugalete, Lemoa, Baskonia, Sestao River, Zalla, Durango, Barakaldo, Santurtzi, Amorebieta, Leioa eta Zamudio
  Gipuzkoa 8 Real Sociedad B, Real Unión, Hernani, Touring eta Lagun Onak
  Araba 6 Laudio, Alavés (A+B), Amurrio eta Gasteizko Aurrera

XV eta XVI multzoakAldatu

  • Taldeka:
Garaipenak Taldeak
9 garaipen Peña Sport
8 garaipen Calahorra
4 garaipen Izarra
3 garaipen Tudelano, Varea, Osasuna B eta Haro Deportivo
2 garaipen Mirandés, Azkoien, Valle de Egüés, Logroñés eta Mutilvera
garaipen 1 Fundación Logroñés, Alfaro, Oyonesa, Náxara, Donibane eta SD Logroñés
  • Probintziaka:
Probintzia Garaipenak Taldeak
  Nafarroa 26 Peña Sport, Izarra, Tudelano, Azkoien, Valle de Egüés, Osasuna B, Donibane eta Mutilvera
  Errioxa 20 Calahorra, CD Logroñés, Haro Deportivo, Fundación Logroñés, Alfaro, Varea, Náxara eta SD Logroñés
  Gaztela eta Leon 2 Mirandés
  Araba 1 Oyonesa

Estatistikak (1929-30etik aurrera)Aldatu

GaraipenakAldatu

2019-20 denboraldiaren amaierako datuak.

Pos. Taldea Garaipenak
1   Caudal Deportivo 16
2   CD Eldense 12
  Gimnástica de Torrelavega 12
4   CD Atlético Baleares 11
  CP Cacereño 11
6   Peña Sport 9
  Calahorra 9
  Sevilla Atlético 9
  CD Puertollano 9
  UD Las Palmas B 9
11   Barakaldo CF 8
  UD Salamanca 8
  Albacete Balompié 8
  CE Constància 8
  Pontevedra CF 8
  CD Don Benito 8
17   Eibar KE 7
  Levante UD 7
  CD Badajoz 7
  Valencia B 7
  CD Toledo 7

DenboraldiakAldatu

2018-19 denboraldiaren amaierako datuak.

OrokorraAldatu

# Taldea Denboraldiak
1   Murcia Imperial (Murcia B) 66
2   Getxoko Arenas 61
3   CD Eldense 57
  CE Constància 57
5   CD Tudelano 55
  Racing de Santander B 55
  CE Europa 55
8   CE Manacor 54
  CP Cacereño 54
10   CD Atlético Baleares 53
  Gimnástica Segoviana CF 53
  Baskonia 53
13   CD Don Benito 52
  UD Poblense 52
  Arosa SC 52
16   Club Lemos 51
  Caudal Deportivo 51
18   Coria CF 51
  CD Mirandés 50
  CD Calahorra 50
  Atlético Monzón 50
  UP Plasencia 50
23   CD Guadalajara 49
  Club Siero 49
25   Getxo KE 48
  Txantrea 48
  Balompédica Linense 48
  CF Reus Deportiu 48
  Gimnástica Torrelavega 48
  Deportivo Fabril (Depor B) 48

Euskal taldeakAldatu

# Taldea Denboraldiak
1 Getxoko Arenas 61
2 CD Tudelano 55
3 Baskonia 53
4 Txantrea 48
5 Getxo KE 48
6 Oberena 47
7 Tolosa FK 43
8 Real Unión 40
9 Sestao (Sport 30 + River 10) 40
10 Cultural Durango 39
11 Erandio 39
12 Peña Sport 36
13 Amorebieta 36
14 Izarra 36
15 Burlades 34
16 Valle de Egüés 33
17 Gernika 33
18 Santurtzi 33
19 Lagun Onak 32
20 Zalla 31
21 Aurrera Ondarroa 31
22 Portugalete 30
23 Eibar 28
24 Iruña 28
25 Elgoibar 28
26 Beasain 27
27 Real Sociedad B 27
28 Donibane 26
29 Touring 25
30 Azkoien 24

Ikus, gaineraAldatu

ErreferentziakAldatu

  1. (Gaztelaniaz) «La Segunda B y Tercera tendrán ascensos pero no descensos» La Vanguardia 2020-05-06 . Noiz kontsultatua: 2020-09-12.

Kanpo estekakAldatu