Ireki menu nagusia

Real Unión Club de Irun 1915ean sortutako Irungo (Gipuzkoa) futbol taldea da, 2009-10eko denboraldian 2. mailan jokatuko duena.

Real Unión Club de Irún
Ezizena(k) Txuribeltzak
Sorrera 1915ko maiatzaren 15a (104 urte)
Futbol zelaia Stadium Gal
(edukiera: 5.000 lagun)
Presidentea Ricardo García Arias
Entrenatzailea Euskal Herria José Luis Ribera
Liga 2. B mailan
2018-19 16.a
Webgunea Webgune ofiziala
Taldearen koloreak Taldearen koloreak Taldearen koloreak
Taldearen koloreak
Taldearen koloreak
 
Etxekoa
Taldearen koloreak Taldearen koloreak Taldearen koloreak
Taldearen koloreak
Taldearen koloreak
 
Kanpokoa
Real Unión taldea 1924an.

Talde historikoa da, izan ere Espainiako Ligaren aitzindarietako bat izan zen, eta lau aldiz irabazi du Espainiako Futbol Kopa.

Azken hamarkadotako jokalari ospetsuen artean, aipatzekoak dira Javier Irureta eta Roberto Lopez Ufarte.

Eduki-taula

HistoriaAldatu

Sorrera eta hasierako garaipenakAldatu

Irunen futbolaren hastapena 1902an izan zen, "Irún Football Club" sortu zutenean. Bost urte geroago beste kirol arlo batzuk barne hartzeko izena aldatu zuten, "Irún Sporting Club" bilakatuz. Hurrengo urtean, bestela, klubaren barneko zatiketa baten ondorioz "Racing Club de Irún" taldea abiatu zuten, eta azkenean 1915ean gaur egungo izenarekin gelditu zen, batasuna islatuz.

Klubaren palmaresean dauden lau Errege Kopa hasierako garai hartakoak dira, 1913, 1918, 1924 eta 1927an irabazitakoak. Iparraldeko txapelketa eta Gipuzkoako txapelketa ere sarritan irabazi zituen, Gipuzkoan Errealarekin lehia izugarria izan zuen. 1934an Afizionatuen Espainiako futbol txapelketa ere irabazi zuen.

Hain zuzen ere taldearen sasoi onenak 1910eko hamarkada eta 1930ekoaren artekoak izan ziren. Orduan, futbola profesionalizatu ondoren, diru gehiago zuten taldeek eraman zituzten Irungo jokalari garrantzitsuenak. Espainiako Ligaren aurreneko lau denboralditan lehen mailan egon ondoren bigarren mailara jeitsi zen.

Behe mailetanAldatu

Lehenengo urtean laugarren egin zuen baina hurrengo urteetan emaitzak okerragoak izan ziren eta 1942an hirugarren mailara jeitsi zen, garai hartan ezbaitzen bigarren B mailarik. Ordutik aurrera hirugarren mailan aritu zen. 1958 eta 1964an bigarren mailara itzuli zen, baina bietan urtebete iraun zuen.

1977an bigarren B maila sortu zen eta hasieratik bertan aritu zen Real Unión. 1987an jokaturiko azkenengo Afizionatuen Espainiako txapelketa irabazi zuen.

XXI mendeaAldatu

2008an berriro ere ezagutzera eman zen Espainiako Futbol Errege Kopan, Real Madril taldea kanporatu ondoren. Gainera, denboraldi horretan, 2008-09koan, Bigarren B mailako txapeldun geratu zen eta igoera-fasean Alcorcón FC taldeari irabazi ondoren, bigarren mailara igo zen[1].

Urtebete egin zuen bertan baina 21. postuan sailkatu eta maila galdu zuen. Hurrengo urteetan ibilbide gorabeheratsua egin du Bigarren B mailan, eta birritan igoera play-offetara sailkatu den arren ez du Bigarren mailara itzultzea lortu. Aipatzekoa da era berean 2015ean Federazioaren Kopa irabaztea lortu duela CD Castellóni finaleko partida biak irabazita, Castellón 0-1 eta etxean 3-0[2].

2015eko uztailaren 15ean ehungarren urteurrena ospatzeko Errealaren aurkako partida jokatu zuen eta 0-0 berdindu zuten.

UniformeaAldatu

HistorikoaAldatu

     
 
 
 
Irun Sporting Club
     
 
 
 
Racing Club Irun
     
 
 
 
Real Unión 1915

Azken urteakAldatu

     
 
 
 
2013-2015
     
 
 
 
2015-2016
     
 
 
 
2016-2018
     
 
 
 
2016-2018

PalmaresaAldatu

Lehen mailaAldatu

  • seigarrena 1929-30 denboraldian.

Bigarren mailaAldatu

  • laugarrena 1932-33 denboraldian.

2. B mailanAldatu

  • Txapelduna (2): 2002-03 eta 2008-09

Hirugarren mailanAldatu

  • Txapelduna (4): 1957-58, 1963-64, 1991-92 eta 1992-93.

Espainiako Futbol Errege KopaAldatu

  • Txapelduna (4): 1913, 1918, 1924 eta 1927.
  • Finalista (1): 1922.

Espainiako Futbol Federazioaren KopaAldatu

  • Txapelduna (1): 2015

Iparraldeko Eskualdeko TxapelketaAldatu

  • Txapelduna (1): 1918.

Gipuzkoako Herrialde TxapelketaAldatu

  • Txapelduna (8): 1920, 1921, 1922, 1924, 1926, 1928, 1930 eta 1931.

Afizionatuen Espainiako futbol txapelketaAldatu

  • Txapelduna (2): 1934 eta 1987.

DatuakAldatu

Sakontzeko, irakurri: «Real Uniónen ibilbide historikoa»

2018-19 barne:

Espainiako Ligan ibilbideaAldatu

Azken urteetako ibilbideaAldatu

Urtea Maila Postua Kopa
1999-00 Bigarren B maila 16.a
2000-01 Bigarren B maila 9.a
2001-02 Bigarren B maila 6.a
2002-03 Bigarren B maila 1.a 1/16
2003-04 Bigarren B maila 12.a 2. itzulia
2004-05 Bigarren B maila 2.a
2005-06 Bigarren B maila 5.a 3. itzulia
2006-07 Bigarren B maila 4.a 2. itzulia
2007-08 Bigarren B maila 5.a 1/32
2008-09 Bigarren B maila 1.a 1/16
2009-10 Bigarren maila 21.a 2. itzulia
2010-11 Bigarren B maila 4.a 1/32
2011-12 Bigarren B maila 14.a 1. itzulia
2012-13 Bigarren B maila 8.a
2013-14 Bigarren B maila 15.a
2014-15 Bigarren B maila 4.a
2015-16 Bigarren B maila 5.a 1. itzulia
2016-17 Bigarren B maila 7.a 1. itzulia
2017-18 Bigarren B maila 13.a 1. itzulia
2018-19 Bigarren B maila 16.a

Lehen taldeaAldatu

ErreferentziakAldatu

  1. Real Union, Bigarren Mailako taldea, Eitb Albisteak, 2009-06-22
  2. Real Unión txapeldun Castellóri finala irabazita, Eitb Albisteak, 2015-04-16

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu