Ireki menu nagusia

Carl August Sandburg (Galesburgen, Illinois, 1878ko urtarrilaren 6a - Flat Rock, Ipar Carolina, 1967ko uztailaren 22a) poeta, historialari, eleberrigile eta folklorista estatubatuarra izan zen.

Carl Sandburg
Carl Sandburg NYWTS.jpg
Bizitza
Jaiotza Galesburg (Illinois)1878ko urtarrilaren  6a
Herrialdea  Ameriketako Estatu Batuak
Heriotza Flat Rock1967ko uztailaren  22a (89 urte)
Hobiratze lekua Carl Sandburg Birthplace Historic Site Itzuli
Hezkuntza
Heziketa Lombard College Itzuli
Hizkuntzak ingelesa
Jarduerak
Jarduerak poeta, musikologoa, historialaria, eleberrigilea, idazlea, gidoilaria, kazetaria, biografoa, sindikalista eta haur literaturaren idazlea
Jasotako sariak
Nominazioak
Kidetza Ameriketako Estatu Batuetako Arte eta Letren Akademia
Zerbitzu militarra
Gradua private Itzuli
Parte hartutako gatazkak Espainia-Estatu Batuak Gerra
Sinesmenak eta ideologia
Alderdi politikoa Socialist Party of America Itzuli
IMDb nm0761325

H. L. Menckenek Carl Sandburg "azken taupadaraino amerikarra" zela esan zuen. Bestela, Suediakoak zituen gurasoak.

Kazetari, poeta, historialari, biografo eta autobiografo arrakastatsua eta lan ugariren egilea izan zen. Abraham Lincolnen biografia sakon aztertu zuen. Bere karreran zehar, bi Pulitzer sari jaso zituen.

Eduki-taula

BibliografiaAldatu

PoesiaAldatu

  • In Reckless Ecstasy (1904)
  • Plaint of a Rose (1908)
  • Chicago Poems (1916)
  • Cornhuskers (1918)
  • Smoke and Steel (1920)
  • Slabs of the Sunburnt West (1922)
  • Selected Poems (1926)
  • Good Morning, America (1928)
  • Early Moon (1930)
  • The People, Yes (1936)
  • Complete Poems (1950)
  • Selected poems of Carl Sandburg (1954)
  • Harvest Poems, 1910-1960 (1960)
  • Wind Song (1960)
  • Honey and Salt (1963)
  • Breathing Tokens (1978)
  • Billy Sunday and other poems (1993)

Poesia eta prosaAldatu

  • Incidentals (1904)
  • Sandburg Range (1957)

ProsaAldatu

  • Joseffy (1910)
  • You and Your Job (1910)
  • Chicago Race Riots (1919)
  • Clarence Darrow of Chicago (1919)
  • Home Front Memo (1943)
  • Remembrance Rock (1948)
  • Lincoln Collector: the story of the Oliver R. Barrett Lincoln collection (1949)


Haur-literaturaAldatu

  • Rootabaga Stories (1920)
  • Rootabaga Pigeons (1923)
  • Abe Lincoln Grows Up (1928)
  • Potato Face (1930)
  • The wedding procession of the rag doll and the broom handle and who was in it (1950)
  • Poems for children nowhere near old enough to vote (1999)

BiografiakAldatu

  • Abraham Lincoln: The Prairie Years (1926)
  • Mary Lincoln: Wife and Widow (1932)
  • Abraham Lincoln: The War Years (1939)

AutobiografiakAldatu

  • Prairie-town boy (1955)
  • Always the Young Strangers (1953)
  • The Letters of Carl Sandburg (1968)
  • Ever the Winds of Chance (1983)

Folk abestiakAldatu

  • The American Songbag (1927)
  • Songs of America (1927)
  • The New American Songbag (1950)

HistoriaAldatu

  • Steichen the Photographer (1929)

Beste batzukAldatu

  • Road to Victory (1942)
  • The Family of Man (1955)
  • Carl Sandburg at the movies : a poet in the silent era, 1920-1927 (1985)

Ikus, gaineraAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Carl Sandburg