Ireki menu nagusia

Benito Ansola Erkiaga[1] (Lekeitio, Bizkaia, 1928ko abuztuaren 13a) apaiza eta zinemazalea da. Humanitateak, Filosofia eta Teologia ikasi zituen Bergarako seminarioan eta Gasteizen, eta 1953an apaiz ordenatu zuten Bilbon.

Benito Ansola
Benito Ansola.jpg
Bizitza
Jaiotza Lekeitio1928ko abuztuaren 13a (91 urte)
Herrialdea  Bizkaia, Euskal Herria
Heriotza  (91 urte)
Jarduerak
Jarduerak apaiza

Lekeitioko parrokoa izan da 24 urtez, eta gainera, zinemazale amorratua izanik, euskal zinema bete-betean bultzatu du, eta zinegintza irakaslea izan da Markinako Lanbide Eskolan. Markinako zine-kluba eta Euskadiko beste zenbait herritakoak ere zuzendu ditu, eta 1978an, Euskal Zinema Bilera antolatzen hasi zen Lekeition, ikasle ohi batzuekin.

2005ean, Amalur saria eman zioten Donostiako Zinemaldian.

2010ean, Topagunea Euskara Elkarteen Federazioak Benito Ansola izena jarri die euskarazko zinemagintza sustatzeko sortu dituen bekei.

FilmografiaAldatu

Ansolak hainbat film labur zuzendu ditu, besteak beste honako hauek:

  • Beranduegi (1979)
  • Asarre eguna (1980)
  • Kaskiñak eta kaskidunak (1982)
  • XV. mendeko eretaula (dokumentala), (1983)
  • Uste bako historioa (1984)
  • Sorgin etxea (1985)
  • Itsas ontzigintza (dokumentala) (1986)
  • Bakardadea (1987)
  • Ostirala 13 (1990)
  • Biak bat (1994)
  • Biak bat II (1995)
  • Bakearen guda (1999)

Gainera, paper txiki bat ere badu 1983ko Mikelen heriotza film luzean.

ErreferentziakAldatu

  1. Abizena Ansola idaztea, euskal herritar horren aukera pertsonala da. Izan ere, Euskaltzaindiak, euskara baturako, Antsola onartu du deitura horren grafiatzat. Ikus Euskal Onomastikaren Datutegia.