Zerrenda:Elementu kimikoak

Sinbolo kimikoa Izena Zenbakia Taldea Masa atomikoa Dentsitatea 20 °Ctan Urtze-puntua Irakite-puntua Aurkikuntza urtea Aurkitzailea
Ac Aktinio 89 trantsizio-metala 227,0278 g/mol 10,07 g/cm3 1.047 °C 3.197 °C 1899 Debierne
Ag Zilarra 47 trantsizio-metala 107,8682 g/mol 10,49 g/cm3 961,9 °C 2.212 °C Aurrehistoria ezezaguna
Al Aluminioa 13 metal txiroa 26,981539 g/mol 2,70 g/cm3 660,5 °C 2.467 °C 1825 Oersted
Am Amerizioa 95 aktinidoa 243,0614 g/mol 13,67 g/cm3 994 °C 2.607 °C 1944 Seaborg
Ar Argona 18 gas noblea 39,948 g/mol 1,66 g/l -189,4 °C -185,9 °C 1894 Ramsay eta Rayleigh
As Artsenikoa 33 metaloidea 74,92159 g/mol 5,72 g/cm3 613 °C 613 (sublimazioa) °C ca. 1250 Albertus Magnus
At Astatoa 85 halogenoa 209,9871 g/mol 302 °C 337 °C 1940 Corson eta MacKenzie
Au Urrea 79 trantsizio-metala 196,96654 g/mol 19,32 g/cm3 1.064,4 °C 2.940 °C Aurrehistoria ezezaguna
B Boroa 5 metaloidea 10,811 g/mol 2,46 g/cm3 2.300 °C 2.550 °C 1808 Davy u. Gay-Lussac
Ba Barioa 56 metal lurralkalinoa 137,327 g/mol 3,65 g/cm3 725 °C 1.640 °C 1808 Davy
Be Berilioa 4 metal lurralkalinoa 9,012182 g/mol 1,85 g/cm3 1.278 °C 2.970 °C 1797 Vauquelin
Bh Bohrioa 107 trantsizio-metala 262,1229 g/mol 1976 Oganessian
Bi Bismutoa 83 metal txiroa 208,98037 g/mol 9,80 g/cm3 271,4 °C 1.560 °C 1540 Agricola
Bk Berkelioa 97 aktinidoa 247,0703 g/mol 13,25 g/cm3 986 °C 1949 Seaborg
Br Bromoa 35 halogenoa 79,904 g/mol 3,14 g/cm3 -7,3 °C 58,8 °C 1826 Balard
C Karbonoa 6 ez-metala 12,011 g/mol 3,51 g/cm3 3.550 °C 4.827 °C Aurrehistoria ezezaguna
Ca Kaltzioa 20 metal lurralkalinoa 40,078 g/mol 1,54 g/cm3 839 °C 1.487 °C 1808 Davy
Cd Kadmioa 48 trantsizio-metala 112,411 g/mol 8,64 g/cm3 321 °C 765 °C 1817 Stromeyer eta Hermann
Ce Zerioa 58 lantanoidea 140,115 g/mol 6,77 g/cm3 798 °C 3.257 °C 1803 von Hisinger eta Berzelius
Cf Kalifornioa 98 aktinidoa 251,0796 g/mol 15,1 g/cm3 900 °C 1950 Seaborg
Cl Kloroa 17 halogenoa 35,4527 g/mol 2,95 g/l -34,6 °C -101 °C 1774 Scheele
Cm Kurioa 96 aktinidoa 247,0703 g/mol 13,51 g/cm3 1.340 °C 1944 Seaborg
Co Kobaltoa 27 trantsizio-metala 58,9332 g/mol 8,89 g/cm3 1.495 °C 2.870 °C 1735 Brandt
Cr Kromoa 24 trantsizio-metala 51,9961 g/mol 7,14 g/cm3 1.857 °C 2.482 °C 1797 Vauquelin
Cs Zesioa 55 metal alkalinoa 132,90543 g/mol 1,90 g/cm3 28,4 °C 690 °C 1860 Kirchhoff und Bunsen
Cu Kobrea 29 trantsizio-metala 63,546 g/mol 8,92 g/cm3 1.083,5 °C 2.595 °C Aurrehistoria ezezaguna
Db Dubnioa 105 trantsizio-metala 262,1138 g/mol 1967/70 Flerow oder Ghiorso
Ds Darmstadtioa 110 trantsizio-metala 269 g/mol 1994 Gesellschaft für Schwerionenforschung
Dy Disprosioa 66 lantanoidea 162,5 g/mol 8,56 g/cm3 1.409 °C 2.335 °C 1886 Lecoq de Boisbaudran
Er Erbioa 68 lantanoidea 167,26 g/mol 9,05 g/cm3 1.522 °C 2.510 °C 1842 Mosander
Es Einstenioa 99 aktinidoa 252,0829 g/mol 860 °C 1952 Seaborg
Eu Europioa 63 lantanoidea 151,965 g/mol 5,25 g/cm3 822 °C 1.597 °C 1901 Demaçay
F Fluorra 9 halogenoa 18,9984032 g/mol 1,58 g/l -219,6 °C -188,1 °C 1886 Moissan
Fe Burdina 26 trantsizio-metala 55,847 g/mol 7,87 g/cm3 1.535 °C 2.750 °C Aurrehistoria ezezaguna
Fm Fermioa 100 aktinidoa 257,0951 g/mol 1952 Seaborg
Fr Frantzioa 87 metal alkalinoa 223,0197 g/mol 27 °C 677 °C 1939 Perey
Ga Galioa 31 metal txiroa 69,723 g/mol 5,91 g/cm3 29,8 °C 2.403 °C 1875 Lecoq de Boiskaudran
Gd Gadolinioa 64 lantanoidea 157,25 g/mol 7,89 g/cm3 1.311 °C 3.233 °C 1880 de Marignac
Ge Germanioa 32 metaloidea 72,61 g/mol 5,32 g/cm3 937,4 °C 2.830 °C 1886 Winkler
H Hidrogenoa 1 ez-metala 1,00794 g/mol 0,084 g/l -259,1 °C -252,9 °C 1766 Cavendish
He Helioa 2 gas noblea 4,002602 g/mol 0,17 g/l -272,2 °C -268,9 °C 1895 Ramsay und Cleve
Hf Hafnioa 72 trantsizio-metala 178,49 g/mol 13,31 g/cm3 2.150 °C 5.400 °C 1923 Coster und vón Hevesy
Hg Merkurioa 80 trantsizio-metala 200,59 g/mol 13,55 g/cm3 -38,9 °C 356,6 °C Aurrehistoria Ezezaguna
Ho Holmioa 67 lantanoidea 164,93032 g/mol 8,78 g/cm3 1.470 °C 2.720 °C 1878 Soret
Hs Hassioa 108 trantsizio-metala 265 g/mol 1984 Ioi Astunen aurkikuntzarako Elkartea
I Iodoa 53 halogenoa 126,90447 g/mol 4,94 g/cm3 113,5 °C 184,4 °C 1811 Courtois
In Indioa 49 metal txiroa 114,82 g/mol 7,31 g/cm3 156,2 °C 2.080 °C 1863 Reich eta Richter
Ir Iridioa 77 trantsizio-metala 192,22 g/mol 22,65 g/cm3 2.410 °C 4.130 °C 1803 Tenant eta Andere
K Fosforoa 19 ez-metala 39,0983 g/mol 0,86 g/cm3 63,7 °C 774 °C 1807 Davy
Kr Kriptona 36 gas noblea 83,8 g/mol 3,48 g/l -156,6 °C -152,3 °C 1898 Ramsay eta Travers
La Lantanoa 57 trantsizio-metala 138,9055 g/mol 6,16 g/cm3 920 °C 3.454 °C 1839 Mosander
Li Litioa 3 metal alkalinoa 6,941 g/mol 0,53 g/cm3 180,5 °C 1.317 °C 1817 Arfvedson
Lr Lawrentzioa 103 aktinidoa 260,1053 g/mol 1961 Ghiorso
Lu Lutezioa 71 lantanoidea 174,967 g/mol 9,84 g/cm3 1.656 °C 3.315 °C 1907 Urbain
Md Mendelebioa 101 aktinidoa 258,0986 g/mol 1955 Seaborg
Mg Magnesioa 12 metal lurralkalinoa 24,305 g/mol 1,74 g/cm3 648,8 °C 1.107 °C 1755 Black
Mn Manganesoa 25 trantsizio-metala 54,93805 g/mol 7,44 g/cm3 1.244 °C 2.097 °C 1774 Gahn
Mo Molibdenoa 42 trantsizio-metala 95,94 g/mol 10,28 g/cm3 2.617 °C 5.560 °C 1778 Scheele
Mt Meitnerioa 109 trantsizio-metala 266 g/mol 1982 Gesellschaft für Schwerionenforschung
N Nitrogenoa 7 ez-metala 14,00674 g/mol 1,17 g/l -209,9 °C -195,8 °C 1772 Rutherford
Na Sodioa 11 metal alkalinoa 22,989768 g/mol 0,97 g/cm3 97,8 °C 892 °C 1807 Davy
Nb Niobioa 41 trantsizio-metala 92,90638 g/mol 8,58 g/cm3 2.468 °C 4.927 °C 1801 Hatchet
Nd Neodimioa 60 lantanoidea 144,24 g/mol 7,00 g/cm3 1.010 °C 3.127 °C 1895 von Welsbach
Ne Neona 10 gas noblea 20,1797 g/mol 0,84 g/l -248,7 °C -246,1 °C 1898 Ramsay u. Travers
Ni Nikela 28 trantsizio-metala 58,69 g/mol 8,91 g/cm3 1.453 °C 2.732 °C 1751 Cronstedt
No Nobelioa 102 aktinidoa 259,1009 g/mol 1958 Seaborg
Np Neptunioa 93 aktinidoa 237,0482 g/mol 20,48 g/cm3 640 °C 3.902 °C 1940 McMillan eta Abelson
O Oxigenoa 8 ez-metala 15,9994 g/mol 1,33 g/l -218,4 °C -182,9 °C 1774 Priestley eta Scheele
Os Osmioa 76 trantsizio-metala 190,2 g/mol 22,61 g/cm3 3045 °C 5.027 °C 1803 Tenant
P Fosforoa 15 ez-metala 30,973762 g/mol 1,82 g/cm3 44 (P4) °C 280 (P4) °C 1669 Brandt
Pa Protaktinioa 91 aktinidoa 231,0359 g/mol 15,37 g/cm3 1.554 °C 4.030 °C 1917 Soddy, Cranston eta Hahn
Pb Beruna 82 metal txiroa 207,2 g/mol 11,34 g/cm3 327,5 °C 1.740 °C Aurrehistoria Ezezaguna
Pd Paladioa 46 trantsizio-metala 106,42 g/mol 12,02 g/cm3 1.552 °C 3.140 °C 1803 Wollaston
Pm Prometioa 61 lantanoidea 146,9151 g/mol 7,22 g/cm3 1.080 °C 2.730 °C 1945 Marinsky eta Glendenin
Po Polonioa 84 metaloidea 208,9824 g/mol 9,20 g/cm3 254 °C 962 °C 1898 Marie eta Pierre Curie
Pr Praseodimioa 59 lantanoidea 140,90765 g/mol 6,48 g/cm3 931 °C 3.212 °C 1895 von Welsbach
Pt Platinoa 78 trantsizio-metala 195,08 g/mol 21,45 g/cm3 1.772 °C 3.827 °C 1557 Scaliger
Pu Plutonioa 94 aktinidoa 244,0642 g/mol 19,74 g/cm3 641 °C 3.327 °C 1940 Seaborg
Ra Radioa 88 metal lurralkalinoa 226,0254 g/mol 5,50 g/cm3 700 °C 1.140 °C 1898 Marie eta Pierre Curie
Rb Rubidioa 37 metal alkalinoa 85,4678 g/mol 1,53 g/cm3 39 °C 688 °C 1861 Bunsen eta Kirchhoff
Re Renioa 75 trantsizio-metala 186,207 g/mol 21,03 g/cm3 3.180 °C 5.627 °C 1925 Noddack, Tacke eta Berg
Rf Rutherfordioa 104 trantsizio-metala 261,1087 g/mol 1964/69 Flerow oder Ghiorso
Rg Roentgenioa 111 trantsizio-metala 272 g/mol 1994 Gesellschaft für Schwerionenforschung
Rh Rodioa 45 trantsizio-metala 102,9055 g/mol 12,41 g/cm3 1.966 °C 3.727 °C 1803 Wollaston
Rn Radona 86 gas noblea 222,0176 g/mol 9,23 g/l -71 °C -61,8 °C 1900 Dorn
Ru Rutenioa 44 trantsizio-metala 101,07 g/mol 12,45 g/cm3 2.310 °C 3.900 °C 1844 Claus
S Sufrea 16 ez-metala 32,066 g/mol 2,06 g/cm3 113 °C 444,7 °C Aurrehistoria ezezaguna
Sb Antimonioa 51 metaloidea 121,75 g/mol 6,69 g/cm3 630,7 °C 1750 °C Aurrehistoria ezezaguna
Sc Eskandioa 21 trantsizio-metala 44,95591 g/mol 2,99 g/cm3 1539 °C 2.832 °C 1879 Nilson
Se Selenioa 34 ez-metala 78,96 g/mol 4,82 g/cm3 217 °C 685 °C 1817 Berzelius
Sg Seaborgioa 106 trantsizio-metala 263,1182 g/mol 1974 Oganessian
Si Silizioa 14 metaloidea 28,0855 g/mol 2,33 g/cm3 1.410 °C 2.355 °C 1824 Berzelius
Sm Samarioa 62 lantanoidea 150,36 g/mol 7,54 g/cm3 1.072 °C 1.778 °C 1879 Lecoq de Boisbaudran
Sn Eztainua 50 metal txiroa 118,71 g/mol 7,29 g/cm3 232 °C 2.270 °C Aurrehistoria Ezezaguna
Sr Estrontzioa 38 metal lurralkalinoa 87,62 g/mol 2,63 g/cm3 769 °C 1.384 °C 1790 Crawford
Ta Tantaloa 73 trantsizio-metala 180,9479 g/mol 16,68 g/cm3 2.996 °C 5.425 °C 1802 Ekeberg
Tb Terbioa 65 lantanoidea 158,92534 g/mol 8,25 g/cm3 1.360 °C 3.041 °C 1843 Mosander
Tc Teknezioa 43 trantsizio-metala 98,9063 g/mol 11,49 g/cm3 2.172 °C 5.030 °C 1937 Perrier eta Segrè
Te Telurioa 52 metaloidea 127,6 g/mol 6,25 g/cm3 449,6 °C 990 °C 1782 von Reichenstein
Th Torioa 90 aktinidoa 232,0381 g/mol 11,72 g/cm3 1.750 °C 4.787 °C 1829 Berzelius
Ti Titanioa 22 trantsizio-metala 47,88 g/mol 4,51 g/cm3 1.660 °C 3.260 °C 1791 Gregor eta Klaproth
Tl Talioa 81 metal txiroa 204,3833 g/mol 11,85 g/cm3 303,6 °C 1.457 °C 1861 Crookes
Tm Tulioa 69 lantanoidea 168,93421 g/mol 9,32 g/cm3 1.545 °C 1.727 °C 1879 Cleve
U Uranioa 92 aktinidoa 238,0289 g/mol 18,97 g/cm3 1.132,4 °C 3.818 °C 1789 Klaproth
Cn Kopernizioa 112 trantsizio-metala 277 g/mol 1996 Gesellschaft für Schwerionenforschung
Lv Livermorioa 116 metal txiroa 2006 Lawrence Livermore National Laboratory
Og Oganesona 118 gas noblea 2006 Yuri Oganessian, errusiar fisikoa
Mc Moskovioa 115 metal txiroa 2004 INIZ
Fl Flerovioa 114 metal txiroa 1999 INIZ
Ts Teneso 117 halogenoa 2009-2010 INIZ
Nh Nihonioa 113 metal txiroa 2004 INIZ
V Banadioa 23 trantsizio-metala 50,9415 g/mol 6,09 g/cm3 1.890 °C 3.380 °C 1801 del Rio
W Wolframioa 74 trantsizio-metala 183,85 g/mol 19,26 g/cm3 3.407 °C 5.927 °C 1783 Elhuyar anaiak
Xe Xenona 54 gas noblea 131,29 g/mol 4,49 g/l -111,9 °C -107 °C 1898 Ramsay eta Travers
Y Itrioa 39 trantsizio-metala 88,90585 g/mol 4,47 g/cm3 1.523 °C 3.337 °C 1794 Gadolin
Yb Iterbioa 70 lantanoidea 173,04 g/mol 6,97 g/cm3 824 °C 1.193 °C 1878 de Marignac
Zn Zinka 30 trantsizio-metala 65,39 g/mol 7,14 g/cm3 419,6 °C 907 °C Aurrehistoria Ezezaguna
Zr Zirkonioa 40 trantsizio-metala 91,224 g/mol 6,51 g/cm3 1.852 °C 4.377 °C 1789 Klaproth