Munduko txapeldun izandako futbol klubak

Asoziazio Futbolaren Nazioarteko Federazioak (FIFA) zehaztu duenez, lehiaketa ofizialak FIFAk edo federazio afiliatuek antolatutako lehiaketak dira.[1]

Munduko txapeldun izandako futbol klubak
Konfederazioa FIFA
Sorrera 1960-2004 (Kontinente artekoa)
2005 (FIFA Kluben artekoa)
Garaipen gehien Espainia Real Madril (7)
Txapelduna Ingalaterra Liverpool Football Club (2019)

Lehiaketa ofizialakAldatu

Kontinente arteko Futbol KopaAldatu

Kontinente arteko Futbol Kopa 1960an sortu eta 2004 arte iraun zuen futbol txapelketa izan zen. Hego Amerikako Libertadores Kopako txapeldunak eta Europako Kopako txapeldunak jokatzen zuten.

Hasieran bi partidatara jokatu zen, finalean parte hartzen zuten bi taldeen etxean. 1980tik aurrera partida bakarrera jokatu zen Tokion (1980-2001) eta Yokohaman (2002-2004), horregatik Toyota Kopa ere deitu izan zitzaion, babeslea zela eta. Europako eta Hego Amerikako futbola maila teknikoak munduko gainerakoak baino askoz ere handiagoa zen.

2005etik aurrera gainontzeko federazioetako txapeldunak gehitu zitzaizkien eta Kontinente arteko Kopa beharrean FIFAren Kluben arteko Munduko Kopa sortu zen. 2017an talde guztiak ofizialki izendatu zituzten munduko txapeldun.[2][1]

FIFAren Kluben arteko Munduko KopaAldatu

FIFAren Kluben arteko Munduko Kopa , Kluben Mundiala izenaz ezagunagoa, munduko futbol txapelketa gorena da. Bertan FIFA osatzen duten sei federazioetako txapeldunek hartzen dute parte. Europako taldeak izan dira garaipen gehien lortu dituztenak. Trofeoak munduko titulua ematen du.[3][4]

Kontinente arteko Futbol Koparen ondorengo txapelketa da. Oraindik bi federazio nagusiak UEFA (Europa) eta CONMEBOL (Hego Amerika) badira ere, federazio guztietako txapeldunek parte hartzea erabaki zen.

2000 urtean egin zen lehenengo ekitaldia, Brasilen. Bi talde brasildarren artean jokatu zen finala, azkenik SC Corinthiansek irabazi zuena. Europar taldeen artean ordea ez zuen interes handirik piztu. 2001ean Espainian bigarren ekitaldia egitea pentsatu zen baina ez zen aurrera eraman.

2005ean berrekin zitzaion txapelketari Japonian, ordurarteko Kontinente arteko Kopa jokatzen zen tokian.

- Pare hartzaileak Honako lehiaketa hauetako txapeldunek hartzen dute parte:

2007tik aurrera antolatzailea den herrialdeko ligako txapeldunak ere hartzen du parte.

PalmaresaAldatu

Kluben Herria Garaipenekin Kontinente arteko Kopa Kluben Mundiala
Real Madril   7 3 (1960, 1998, 2002) 4 (2014, 2016, 2017, 2018)
AC Milan   4 3 (1969, 1989, 1990) 1 (2007)
CA Peñarol   3 3 (1961, 1966, 1982)
Nacional   3 3 (1971, 1980, 1988)
Boca Juniors   3 3 (1977, 2000, 2003)
FT São Paulo   3 2 (1992, 1993) 1 (2005)
FC Internazionale   3 2 (1964, 1965) 1 (2010)
FC Bayern Munich   3 2 (1976, 2001) 1 (2013)
FC Barcelona   3 3 (2009, 2011, 2015)
Santos FC   2 2 (1962, 1963)
CA Independiente   2 2 (1973, 1984)
Ajax Amsterdam   2 2 (1972, 1995)
Juventus FC   2 2 (1985, 1996)
FC Porto   2 2 (1987, 2004)
Manchester United   2 1 (1999) 1 (2008)
SC Corinthians   2 2 (2000, 2012)
Racing Club de Avellaneda   1 1 (1967)
Estudiantes de La Plata   1 1 (1968)
Feyenoord Rotterdam   1 1 (1970)
Atlético de Madrid   1 1 (1974)
Club Olimpia   1 1 (1979)
Flamengo   1 1 (1981)
Grêmio Porto Alegre   1 1 (1983)
River Plate   1 1 (1986)
Belgradeko Izar Gorria   1 1 (1991)
CA Vélez Sarsfield   1 1 (1994)
Borussia Dortmund   1 1 (1997)
SC Internacional   1 1 (2006)
Liverpool FC   1 1 (2019)

ErreferentziakAldatu

  1. a b (Ingelesez) FIFA Statistikal kit Ikus 15, 40, 41, 42 orrialdeak.
  2. FIFA Council approves key organisational elements of the FIFA World Cup - Recognition of all European and South American teams that won the Intercontinental Cup – played between 1960 and 2004 – as club world champions./ www.fifa.com
  3. [1] - Ikus 37 o. (Regulations FIFA Club World Cup).
  4. [2] - Ikus 5, 19 orrialdeak (FIFA Club World Cup 2005 document).

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo estekakAldatu