Ireki menu nagusia

CONMEBOL Libertadores edo Libertadores Kopa urtero Hego Amerikan jokatzen den futbol txapelketa da, futbol kluben artean jokatzen den garrantzitsuena. CONMEBOLek antolatzen du eta irabazlea FIFAren Kluben arteko Munduko Kopa jokatzeko sailkatzen da.

CONMEBOL Libertadores Kopa
Copa Conmebol Libertadores
Antolatzailea CONMEBOL
Sorrera 1960
Eremua Hego Amerika
Taldeak 38
Garaipen gehien Argentina Independiente (7 Kopa)
Txapelduna Argentina River Plate (2018)
Webgunea www.conmebol.com
CA Independiente argentinarra da garaipen gehien lortu dituena. Irudian 1965eko finala irabazi zuen taldea.
CA Peñarol 1966ko garaipena ospatzen.
Juan Román Riquelmek hiru kopa irabazi zituen Boca Juniors taldearekin.

HistoriaAldatu

1960an abiatu zen txapelketa eta Club Atlético Independiente talde argentinarra da garaipen gehien lortu dituena.

30. hamarkadan jokatu izan zen Río de la Platako Kopan du abiapuntua. Orduan Argentina eta Uruguayko txapeldunen arteko partida jokatu izan zen. 1948an Hego Amerikako Txapeldunen Kopa jokatu zen Txilen eta CR Vasco da Gama brasildarra izan zen nagusi.

Azkenik 1960an gaur egungo txapelketari hasiera eman zitzaion. XXI mendean Mexikoko taldeek ere parte hartu dute gonbidatu gisa.

2004 artean Munduko talderik onena aukeratzeko Libertadores Kopako txapeldunak Kontinente arteko Futbol Kopa jokatu zuen Europako txapeldunaren aurka baina 2005etik aurrera Kontinente guztietako txapeldunen aurka jokatzen du.

2018ko finala Boca Juniors eta River Plate taldeen artean jokatuko da, biak ere Buenos Aires hirikoak. Ikusmin handia piztu zen baina finaleko bi partidak atzeratu behar izan ziren. Lehenengo partida Bocaren zelaian jokatzekoa zen baina euri handiak izan ziren eta finala biharamunean jokatu zen. 2-2 emaitzaz berdindu zuten. Itzulerakoa azaroaren 24an jokatzekoa zen baina Riverren zaleek Bocaren autobusari harriak bota zizkioten eta hainbat jokalari zauritu ziren. Istilu hauen eraginez CONMEBOLek finala Argentinatik kanpora jokatzea erabaki zuen, eta Madrilen jokatu zen, Santiago Bernabéu estadioan, abenduaren 9an. Partida 1-1 amaitu ondoren luzapenean River Platek eskuratu zuen garaipena.

PodiumaAldatu

     
 
 
 
Independiente
7 Kopa
     
 
 
 
Boca Juniors
6 Kopa
     
 
 
 
Peñarol
5 Kopa

PalmaresaAldatu

Urtea Txapelduna Emaitza Finalista
1960   CA Peñarol 1-0, 1-1   Club Olimpia
1961   CA Peñarol 1-0, 1-1   SE Palmeiras
1962   Santos FC 2-1, 2-3, 3-0   CA Peñarol
1963   Santos FC 3-2, 2-1   Boca Juniors
1964   CA Independiente 0-0, 1-0   Nacional de Montevideo
1965   CA Independiente 1-0, 1-3, 4-1   CA Peñarol
1966   CA Peñarol 2-0, 2-3, 4-0   River Plate
1967   Racing de Avellaneda 0-0, 0-0, 2-1   Nacional de Montevideo
1968   Estudiantes de La Plata 2-1, 1-3, 2-0   SE Palmeiras
1969   Estudiantes de La Plata 1-0, 2-0   Nacional de Montevideo
1970   Estudiantes de La Plata 1-0, 0-0   CA Peñarol
1971   Nacional de Montevideo 0-1, 1-0, 3-1   Estudiantes de La Plata
1972   CA Independiente 0-0, 2-1   Universitario de Lima
1973   CA Independiente 1-1, 0-0, 2-1   Colo-Colo
1974   CA Independiente 1-2, 2-0, 1-0   São Paulo FC
1975   CA Independiente 0-1, 3-1, 2-0   Unión Española
1976   Cruzeiro EC 4-1, 1-2, 3-2   River Plate
1977   Boca Juniors 1-0, 0-1, 0-0 (pen:5-4)   Cruzeiro EC
1978   Boca Juniors 0-0, 4-0   Deportivo Cali
1979   Club Olimpia 2-0, 0-0   Boca Juniors
1980   Nacional de Montevideo 0-0, 1-0   SC Internacional
1981   CR Flamengo 2-1, 0-1, 2-0   CD Cobreloa
1982   CA Peñarol 0-0, 1-0   CD Cobreloa
1983   Grêmio Porto Alegre 1-1, 2-1   CA Peñarol
1984   CA Independiente 1-0, 0-0   Grêmio Porto Alegre
1985   Argentinos Juniors 1-0, 0-1, 1-1 (pen:5-4)   América de Cali
1986   River Plate 2-1, 1-0   América de Cali
1987   CA Peñarol 0-2, 2-1, 1-0   América de Cali
1988   Nacional de Montevideo 3-1 (0-1, 3-0)   Newell's Old Boys
1989   Atlético Nacional 0-2, 2-0 (pen:5-4)   Club Olimpia
1990   Club Olimpia 2-0, 1-1   Barcelona SC
1991   Colo-Colo 0-0, 3-0   Club Olimpia
1992   São Paulo FC 0-1, 1-0 (pen:3-2)   Newell's Old Boys
1993   São Paulo FC 5-3 (5-1, 0-2)   CD Universidad Católica
1994   Vélez Sarsfield 1-0, 0-1 (pen:5-3)   São Paulo FC
1995   Grêmio Porto Alegre 3-1, 1-1   Atlético Nacional
1996   River Plate 2-1 (0-1, 2-0)   América de Cali
1997   Cruzeiro EC 0-0, 1-0   Sporting Cristal
1998   CR Vasco da Gama 2-0, 2-1   Barcelona SC
1999   SE Palmeiras 0-1, 2-1 (pen:4-3)   Deportivo Cali
2000   Boca Juniors 2-2, 0-0 (pen:4-2)   SE Palmeiras
2001   Boca Juniors 1-0, 0-1 (pen:3-1)   Cruz Azul FC
2002   Club Olimpia 0-1, 2-1 (pen:4-2)   AD São Caetano
2003   Boca Juniors 2-0, 3-1   Santos FC
2004   Once Caldas 0-0, 1-1 (pen:2-0)   Boca Juniors
2005   São Paulo FC 1-1, 4-0   Atlético Paranaense
2006   SC Internacional 2-1, 2-2   São Paulo FC
2007   Boca Juniors 3-0, 2-0   Grêmio Porto Alegre
2008   Liga de Quito 4-2, 1-3 (pen:3-1)   Fluminense FC
2009   Estudiantes de La Plata 0-0, 2-1   Cruzeiro EC
2010   SC Internacional 2-1, 3-2   CD Guadalajara
2011   Santos FC 0-0, 2-1   CA Peñarol
2012   SC Corinthians 1-1, 2-0   Boca Juniors
2013   Atlético Mineiro 0-2, 2-0 (pen:4-3)   Club Olimpia
2014   San Lorenzo de Almagro 1-1, 1-0   Club Nacional
2015   River Plate 0-0, 3-0   Tigres UANL
2016   Atlético Nacional 1-1, 1-0   Independiente del Valle
2017   Grêmio Porto Alegre 1-0, 2-1   CA Lanús
2018   River Plate 2-2, 3-1 (luz)   Boca Juniors
  • (pen), penalti jaurtiketak.
  • (luz), luzapenean

GaraipenakAldatu

TaldekaAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
  CA Independiente 7 1964, 1965, 1972, 1973, 1974, 1975, 1984
  Boca Juniors 6 1977, 1978, 2000, 2001, 2003, 2007
  CA Peñarol 5 1960, 1961, 1966, 1982, 1987
  Estudiantes de La Plata 4 1968, 1969, 1970, 2009
  River Plate 4 1986, 1996, 2015, 2018
  Nacional de Montevideo 3 1971, 1980, 1988
  Club Olimpia 3 1979, 1990, 2002
  São Paulo FC 3 1992, 1993, 2005
  Santos FC 3 1962, 1963, 2011
  Grêmio Porto Alegre 3 1983, 1995, 2017
  Cruzeiro EC 2 1976, 1997
  SC Internacional 2 2006, 2010
  Atlético Nacional 2 1989, 2016
Hainbat 1 Racing de Avellaneda (1967), CR Flamengo (1981), Argentinos Juniors (1985),
Vélez Sarsfield (1994), CR Vasco da Gama (1998), Once Caldas (2004),
Liga de Quito (2008), SC Corinthians (2012), Atlético Mineiro (2013),
San Lorenzo de Almagro (2014)

HerrialdekaAldatu

2017ko datuak barne.

Postua Herrialdea Txapeldun Finalista
1   Argentina 25 11
2   Brasil 18 15
3   Uruguai 8 8
4   Kolonbia 3 7
5   Paraguai 3 5
6   Txile 1 5
7   Ekuador 1 3
8   Mexiko 0 3
9   Peru 0 2

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu