Ireki menu nagusia

Zerrenda:Euskal Herriko tren istripuak

Euskal Herriko tren istripuen zerrenda» orritik birbideratua)


Hona hemen Euskal Herrian izandako tren istripuen zerrenda:

Istripua Data Lekua Herrialdea Hildako Zauritu Zergatia Erref.
1894ko Zurbarango errailetik irtetea 1894ko uztailaren 7a Zurbaran, Bilbo Bizkaia 13 18 Bilbo-Lezama trenbidean, Zurbaran inguruan, izandako errailetik irtetea. [1][2][3]
1913ko Irungo tren istripua 1913ko uztailaren 13a Irun Gipuzkoa 7 20 Donostia-Hendaia trenbidean ibiltzen ziren bi trenek talka egin zuten. [4][5]
1917ko Bilboko errailetik irtetea 1917ko abuztuaren 13a Bilbotik 3 kilometrotara Bizkaia 5 18 1917ko greba orokor iraultzailean trenbidean jarritako harri batzuk Bartzelona-Bilborako trena errailetatik irten zuten. [6][7][8][9]
1936ko Añorgako errailetik irtetea 1936ko uztailaren 12a Añorga, Donostia Gipuzkoa 4 50+ Bilbo-Donostia trenbideko trena errailetatik irten zen. [10][11]
Uribarriko tuneleko hondamena 1937ko apirilaren 9a Uribarri, Bilbo Bizkaia 16+ 40+ Bilbo-Lezama trenbidean, trenak bonbardaketatik babesten ziren lagun batzuk harrapatu zituen. [12][13]
1939ko Ormaiztegiko errailetik irtetea 1939ko martxoaren 28a Ormaiztegi Gipuzkoa 3+ ? 30 Lisboa-Paris ibilbidea egiten zuen Sudexpress trena errailetatik irten zen. [14][15]
1941eko Zumaiako tren istripua 1941eko otsailaren 15a Zumaia Gipuzkoa 26 120 1941eko zikloiak bagoi bat Urolara bota zuen. [16][17]
1947ko Amurrioko tren istripua 1947ko apirilaren 6a LezamaArtomaña, Amurrio Araba 5 6 Bi merkantzia-trenek elkar talka egin zuten. [18]
1960ko Arrigorriagako tren istripua 1960ko azaroaren 26a Arrigorriaga Bizkaia 5 11 Trenbide-pasagune batean tren batek eta bus batek elkar talka egin zuten. [19]
1965eko Oreitiako tren istripua 1965eko ekainaren 28a Oreitia, Gasteiz Araba 6 0 Trenbide-pasagune batean tren batek eta kotxe batek elkar talka egin zuten. [20]
1970eko Urdulizko tren istripua 1970eko abuztuaren 9a Urduliz Bizkaia 33 160 Legarres auzoan, Urduliz eta Plentzia artean, seinale oker batek bi trenen talka eragin zuen. [21][22][23]
1995eko Eibarko tren istripua 1995eko otsailaren 27a Eibar Gipuzkoa 5 33 Ego ibaitik gertu, tren bat errailetatik irten zen. [24][25]
Uharte Arakilgo tren istripua 1997ko martxoaren 31 Uharte-Arakil Nafarroa Garaia 18 100 Gehiegizko abiadura zela eta, tren bat errailetatik irten zen. [24][26]
2000ko Karrantzako tren istripua 2000ko irailaren 7a Karrantza Bizkaia 4 0 Bi merkantzia-trenek elkar talka egin zuten. [27]
2009ko Lezamako tren istripua 2009ko urriaren 8a Lezama Bizkaia 1 3 Aldirietako trenak Lezamako geltokian gelditu ez eta hormaren kontra talka egin zuen. [28][29]

ErreferentziakAldatu

  1. «Railway wreck in Spain» Sheffield Daily Telegraph 1894-7-9.
  2. «Railway accident in Spain» Launceston Examiner: 5 1894-7-9.
  3. Iturralde, Mikel (2015/05/03) «La catástrofe de Begoña» El Correo.
  4. «Our mail budget. Summary of World happenings. Trams in collision» Poverty Bay herald: 8 1913-9-8.
  5. Historias del tren (2012-12-5) El "topo" cumple un siglo.
  6. «Train wrecking by strikers» Northern Times: 3 1917-8-18.
  7. «Los sucesos de Bilbao» ABC: 14 1917/08/21.
  8. «Crónica de actualidades» Blanco y Negro 1917/08/19.
  9. Urquijo, Mikel de La huelga de agosto de 1917 en Bizkaia 186 or..
  10. «Catástrofe ferroviaria» La Prensa: 7 1936-7-12.
  11. «Cerca de San Sebastián descarriló un tren de pasajeros» La Vanguardia 1936/07/14.
  12. Disaster in a tunnel «Train crashes into refugees» Sunday Times: 2 1937-4-11.
  13. «Train kills air raid refugees» The Day: 1 1937-9-4.
  14. «Train wreck in Spain» Long Island Star Journal: 9 1939-3-29.
  15. «Mrs. Fedden is dead of wreck injuries» New York Times.
  16. «Fire sweeps Santander, Spain after hurricane» Youngstown Vindicator 1941-2-27.
  17. «Presencia alemana en el grave accidente de Zumaia de 1941» Noticias de Álava 2010/01/03.
  18. «Chocan dos trenes de mercancías en Bilbao. Cinco personas muertas y varios heridos de gravedad» ABC: 20 1947-4-2.
  19. «Accidente de Arrigorriaga: el número de muertos se eleva a cinco» La Vanguardia: 10 1960-11-29.
  20. «Seis miembros de una familia, ocupantes de un biscooter, muertos en un paso a nivel de Álava» ABC: 67 1965-6-28.
  21. «Barrika recuerda su día más triste» El Correo 2010-8-15.
  22. The Canberra Times: 5 1970-8-11.
  23. «Spanish train crash kills 40» The Milwaukee Sentinel: 2 1938-8-10.
  24. a b «Las mayores tragedias ferroviarias en los últimos años» El Mundo 2013-7-24.
  25. «Cinco muertos y 34 heridos al descarrilar un tren en Eibar» El País 1995/02/28.
  26. «Spain: train derailment kills at least 21» Lakeland Ledger: A7 1997-4-1.
  27. «Four deads as two freight trains collide in Spain» Daily News: 8A 2000-9-7.
  28. Iol news One dead, 3 injured as train derails in Spain.
  29. «Tren bat errailetik irten da Lezaman eta gidaria zendu da» Berria 2009-10-08.