Munduko Kros Txapelketa

Munduko Kros Txapelketa (ingelesez: IAAF World Cross Country Championships) mundu mailan antolatzen den kros txapelketa nagusia da. 1973an hasi zen antolatzen eta 2011 urtetik aurrera bi urtean behin antolatzen da.

Europako Kros Txapelketa
IAAF World Cross Country Championships
Antolatzailea International Association of Athletics Federations
Sorrera 1978
Tokia aldakorra
Modalitatea krosa
Distantzia 12 km (gizonezkoak)
8 km (emakumezkoak)
Garaipen gehien Gizonezkoak:
Etiopia Kenenisa Bekele (6)
Emakumezkoak:
Norvegia Grete Waitz (5)
Txapeldunak Gizonezkoak (2017):
Kenya Geoffrey Kipsang
Emakumezkoak (2017):
Kenya Irene Cheptai
Webgunea www.iaaf.org
Kenenisa Bekele da garaipen gehien lortu dituen lasterkaria.
Grete Waitz-ek bost garaipen lortu zituen.

1993. urtean Zornotzan antolatu zen.

HistoriaAldatu

1903 eta 1972 artean Nazioen Krosa jokatu zen eta 1973an Munduko Kros Txapelketak hartu zuen haren lekua, Atletismo Federazioen Nazioarteko Elkarteak (IAAF) antolakuntaren ardura hartu zuenean.

LasterketakAldatu

  • Gizonezkoen Munduko Txapelketa (12 km)
  • Emakumezkoen Munduko Txapelketa (8 km)
  • Gizonezko Juniorren Munduko Txapelketa (8 km)
  • Emakumezko Juniorren Munduko Txapelketa (6 km)
  • 1998 eta 2006 artean Lasterketa motza ere jokatu zen (4 km)

PalmaresaAldatu

Urtea Hiria Gizonezkoak Denbora Emakumezkoak Denbora
1973   Waregem   Pekka Päivärinta 35:46:4   Paola Pigni 13:45.2
1974   Monza   Eric de Beck 35:23.8   Paola Pigni 12:42.0
1975   Rabat   Ian Stewart 35:20.0   Julie Brown 13:42.0
1976   Chepstow   Carlos Lopes 34:47.8   Carmen Valero 16:19.4
1977   Düsseldorf   Léon Schots 37:43   Carmen Valero 17:26.0
1978   Glasgow   John Treacy 39:25   Grete Waitz 16:19
1979   Limerick   John Treacy 37:20   Grete Waitz 16:48
1980   Paris   Craig Virgin 37:01   Grete Waitz 15:05
1981   Madril   Craig Virgin 35:05   Grete Waitz 14:07
1982   Erroma   Mohammed Kedir 33:40.5   Maricica Puică 14:38.9
1983   Gateshead   Bekele Debele 36:52   Grete Waitz 13:29
1984   East Rutherford   Carlos Lopes 33:25   Maricica Puică 15:56
1985   Lisboa   Carlos Lopes 33:33   Zola Budd 15:01
1986   Colombier   John Ngugi 35:32.9   Zola Budd 14:49.6
1987   Varsovia   John Ngugi 36:07   Annette Sergent 16:46
1988   Auckland   John Ngugi 34:32   Ingrid Kristiansen 19:04
1989   Stavanger   John Ngugi 39:42   Annette Sergent 22:27
1990   Aix-les-Bains   Khalid Skah 34:21   Lynn Jennings 19:21
1991   Anberes   Khalid Skah 33:53   Lynn Jennings 20:24
1992   Boston   John Ngugi 37:05   Lynn Jennings 21:16
1993   Zornotza   William Sigei 32:51   Albertina Dias 20:00
1994   Budapest   William Sigei 34:29   Hellen Chepngeno 20:45
1995   Durham   Paul Tergat 34:05   Derartu Tulu 20:21
1996   Stellenbosch   Paul Tergat 33:44   Gete Wami 20:12
1997   Turin   Paul Tergat 35:11   Derartu Tulu 20:53
1998   Marrakex   Paul Tergat 34:01   Sonia O'Sullivan 25:39
1999   Belfast   Paul Tergat 38:28   Gete Wami 28:00
2000   Vilamoura   Mohammed Mourhit 35:00   Derartu Tulu 25:42
2001   Ostende   Mohammed Mourhit 39:53   Paula Radcliffe 27:49
2002   Dublin   Kenenisa Bekele 34:52   Paula Radcliffe 26:55
2003   Lausana   Kenenisa Bekele 35:56   Worknesh Kidane 25:53
2004   Brusela   Kenenisa Bekele 35:52   Benita Johnson 27:17
2005   Saint-Galmier   Kenenisa Bekele 35:06   Tirunesh Dibaba 26:34
2006   Fukuoka   Kenenisa Bekele 35:40   Tirunesh Dibaba 25:21
2007   Mombasa   Zersenay Tadese 35:50   Lornah Kiplagat 26:23
2008   Edinburgh   Kenenisa Bekele 34:38   Tirunesh Dibaba 25:10
2009   Amman   Gebre-egziabher Gebremariam 35:02   Florence Jebet Kiplagat 26:13
2010[1]   Bydgoszcz   Joseph Ebuya 33:00   Emily Chebet 24:19
2011[2]   Punta Umbría   Imane Merga 33:50   Vivian Jepkemoi Cheruiyot 24:58
2013[3]   Bydgoszcz   Japhet Kipyegon Korir 32:45   Emily Chebet 24:24
2015[4]   Guiyang   Geoffrey Kipsang Kamworor 34:52   Agnes Jebet Tirop 26:01
2017[5]   Kampala   Geoffrey Kipsang Kamworor 28:24   Irene Cheptai 31:57
2019   Aarhus

GaraipenakAldatu

GizonezkoakAldatu

Korrikalaria Garaipenak Urteak
  Kenenisa Bekele 6 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008
  John Ngugi 5 1986, 1987, 1988, 1989, 1992
  Paul Tergat 5 1995, 1996, 1997, 1998, 1999
  Carlos Lopes 3 1976, 1984, 1985

EmakumezkoakAldatu

Korrikalaria Garaipenak Urteak
  Grete Waitz 5 1978, 1979, 1980, 1981, 1983
  Lynn Jennings 3 1990, 1991, 1992
  Derartu Tulu 3 1995, 1997, 2000
  Tirunesh Dibaba 3 2005, 2006, 2008

ErreferentziakAldatu

  1. (Gaztelaniaz) AS, Diario. (2010-03-28). «Los keniatas Ebuya y Chebet triunfan en los Mundiales de Cross» AS.com (Noiz kontsultatua: 2018-01-26).
  2. (Gaztelaniaz) «Etiopía y Kenia vencen en el Mundial de Cross celebrado ayer en Punta Umbría» Absolut Huelva 2011-03-21 (Noiz kontsultatua: 2018-01-26).
  3. (Gaztelaniaz) MARCA.com. «El keniata Japhet Korir reina en el cross mundial con 19 años» MARCA (Noiz kontsultatua: 2018-01-26).
  4. (Gaztelaniaz) SA, Baigorri Argitaletxea. (2015-03-29). «Kipsang Kamworor y Agnes Tirop ratifican la hegemonía keniana en Guiyang» GARA (Noiz kontsultatua: 2018-01-26).
  5. IAAF: With second world cross-country title secure, Kamworor now turns focus to London| News | iaaf.org. (Noiz kontsultatua: 2018-01-26).

Kanpo estekakAldatu