Espainiako errugbi liga (B maila)

Espainiako Errugbiko Ohorezko B maila (gaztelaniaz: División de Honor B de Rugby) Espainian gizonezkoek jokatzen duten errugbi txapelketa nagusiaren bigarren maila da. Ohorezko maila bezala, Espainiako Errugbi Federazioak antolatzen du, eta gaur egun hiru multzotan banatutako 36 taldek parte hartzen dute.

Espainiako Errugbiko Ohorezko B maila
División de Honor B de Rugby
Antolatzailea Federación Española de Rugby
Sorrera 1998
Eremua  Espainia
Taldeak 36 (3 multzotan)
Maila 2.a
Igoera Ohorezko maila
Jaitsiera Euskal Maila
(eskualdeko ligak)
Garaipen gehien Alcobendas Rugby
(5 Liga)
Txapelduna Gizonezkoak:
Madrilgo Erkidegoa Alcobendas Rugby (2022-23)
Emakumezkoak:
Gaztela eta Leon El Salvador (2021-22)
Webgunea www.ferugby.es

Historia aldatu

1998-99 denboraldian abiatu zen, "Primera Especial" izenarekin, 8 taldeko multzo bakarrean.[1] Hurrengo urtean 10 talderen artean jokatu zen, eta "Ohorezko B" izena eman zitzaion.[2] 2004-05 denboraldian, 8 taldeko bi multzotan antolatu zen; Euskal Herrikoak A multzoan kokatu zituzten.[3] 2014-15 denboraldian Lehenengo Nazionalarekin batu, orduko 3. mailarekin, eta egungo hiru multzoko sistema ezarri zen.[4]

Lehiaketa sistema aldatu

12 taldetako hiru multzo ezarri dira, Iparraldekoa (bertan daude talde euskalduna), Levantekoa eta Hegoaldekoa. 18 jardunaldi ditu fase erregularran eta ondoren multzo bakoitzeko bi onenek igoera play-offak jokatzen dituzte.

Palmaresa aldatu

Urtea Txapelduna Bigarrena Euskal taldeak
1998-99   C.D. Arquitectura   La Moraleja-Alcobendas 7. Bera Bera, 8. Ordizia
1999-00   La Moraleja-Alcobendas   C.R. Ciencias Sevilla 10. Bera Bera
2000-01   R.C. Valencia   C.R. Cisneros -
2001-02   R.C. Valencia   R.C. L'Hospitalet 4. Bera Bera
2002-03   Getxo R.T.   Bera Bera R.T. 1. Getxo, 2. Bera Bera
2003-04   C.R. Ciencias Sevilla   C.D. Arquitectura 3. Ordizia
2004-05   Ordizia R.E.   USAP Barcelona A multzoan: 1. Ordizia, 4. Hernani, 7. Durango
2005-06   CRC Pozuelo Madrid   C.R. Cisneros A multzoan: 3. Gernika, 4. Hernani, 6. Durango
2006-07   Alcobendas Rugby   C.R. Ciencias Sevilla A multzoan: 2. Hernani, 4. Gernika, 6. Durango
2007-08   C.R. Liceo Francés   Les Abelles R.C. A multzoan: 2. Gernika, 4. Hernani, 5. Durango
2008-09   Gernika R.T.   C.R. Atlético Portuense A multzoan: 1. Gernika, 2. Hernani, 5. Durango, 7. Atl. San Sebastián
2009-10   Alcobendas Rugby   R.C. Valencia A multzoan: 1. Hernani, 6. Getxo, 7. Durango, 8. Eibar
2010-11   Getxo R.T.   Universidade Vigo A multzoan: 1. Getxo, 4. Hernani, 6. Durango, 8. Uribealdea
2011-12   C.R. Cisneros   CRC Pozuelo Madrid A multzoan: 1. Hernani, 2. Bera Bera, 8. Durango
2012-13   Independiente Rugby   La Moraleja-Alcobendas A multzoan: 5. Eibar, 7. Bera Bera, 10. Durango
2013-14   F.C. Barcelona   C.R. Sant Cugat A multzoan: 1. Bera Bera, 2. Uribealdea, 3. Eibar, 4. Zarautz, 7. Durango, 8. Univ.Bilbo
2014-15   Alcobendas Rugby   C.R. Sant Cugat A multzoan: 1. Zarautz, 2. Durango, 3. Bera Bera, 5. Uribealdea, 10. Eibar
2015-16   Ciencias Sevilla   CAU Valencia A multzoan: 1. Zarautz, 3. Bera Bera, 4. Uribealdea, 8. Durango, 9. Eibar, 12. La Única
2016-17   La Vila   Rugby Burgos A multzoan: 2. Bera Bera, 3. Zarautz, 4. Uribealdea, 6. Durango, 9. Eibar, 12. Univ. Bilbo
2017-18   Rugby Burgos   Ciencias Sevilla A multzoan: 3. Bera Bera, 4. Zarautz, 5. Uribealdea, 7. Eibar, 11. Durango
2018-19   Bathco Rugby Club   Ciencias Sevilla A multzoan: 2. Getxo, 4. Bera Bera, 6. Zarautz, 7. Uribealdea, 9. Eibar, 12. Durango
2019-20¹   Getxo R.T. ? A multzoan: 1. Getxo, 2. Gernika, 4. Zarautz, 6. Uribealdea, 8. Univ. Bilbo, 9. Bera Bera, 10. Gaztedi, 11. Eibar
2020-21   La Vila   Gernika R.T. A multzoan: 1. Gernika, 2. Hernani, 4. Gaztedi, 5. Bera Bera
B multzoan: 2. Zarautz, 3. Eibar, 4. Uribealdea, 6. La Unica
2021-22   CRC Pozuelo Madrid   Belenos R.C. Elite multzoa: 2. Getxo, final 1/2
A multzoan: 1. Hernani, 2. Eibar, 4. Gaztedi, 5. Univ. Bilbo, 6. Zarautz, 7. Uribealdea, 8. Bera Bera
2022-23   Alcobendas Rugby   Independiente Rugby Elite multzoa: 2. Zarautz (final 1/2), 7. Getxo
A multzoan: 1. Hernani, 2. Gaztedi, 4. Univ. Bilbo, 5. Uribealdea, 6. Bera Bera, 7. La Unica
  • ¹ 2020ko martxoan COVID-19 pandemiaren erruz Liga bertan behera gelditu zen eta une horretan zegoen sailkapena ofizial bihurtu zen.

Garaipenak aldatu

Taldea Garaipenak Urteak
  Alcobendas Rugby 5 2000, 2007, 2010, 2015, 2023
  Getxo R.T. 3 2003, 2011, 2020
  R.C. Valencia 2 2001, 2002
  La Vila 2 2017, 2021
  CRC Pozuelo Madrid 2 2002, 2022

Euskal taldeak 2022-23 denboraldian aldatu

A multzoan kokaturik daude.

Taldea Herria Zelaia Entrenatzailea
         Bera Bera Rugby Taldea   Donostia Anoetako zelai ttipia Gorka Bueno, Aritz Arzelus eta Igor Alberro
         Gaztedi Rugby Taldea   Gasteiz Lakua Roberto Bartolomé
         Getxo Rugby Taldea   Getxo Fadura Iñaki Perez "Ortzi"
         Hernani Rugby Elkartea   Hernani Landare Toki Patrick Polidori
         La Unica Rugby Taldea   Iruñea UPNA
         Universitario Bilbao Rugby   Bilbo Fango
         Uribealdea Rugby Kirol Elkartea   Mungia Atxurizubi Francisco González
         Zarautz Rugby Taldea   Zarautz Asti Xabier Amunarriz eta Fran Puertas

Erreferentziak aldatu

  1. 1998-99 denboraldia. Federación Española de Rugby, ferugby.es (Noiz kontsultatua: 2022-8-5).
  2. 1999-2000 denboraldia. Federación Española de Rugby, ferugby.es (Noiz kontsultatua: 2022-8-5).
  3. 2004-05 denboraldia. Federación Española de Rugby, ferugby.es (Noiz kontsultatua: 2022-8-5).
  4. 2014-15 denboraldia. Federación Española de Rugby, ferugby.es (Noiz kontsultatua: 2022-8-5).

Ikus, gainera aldatu

Kanpo estekak aldatu