Algarveko Itzulia

Algarveko Itzulia Cycling (road) pictogram.svg
Orokortasunak
KirolaErrepideko txirrindularitza
Sorrera1960
Ekitaldi kopurua48 (urtea: 2022)
Aldizkotasunaurterokoa (Ots)
MotaEtapakako lasterketa
translation for raceinfobox_translate index 33 not foundPOR Portugal
Webgune ofizialaWebgune ofiziala
Mailak2.1 (2005-2016)
2.HC (2017-2019)
2.Pro (2020-)
ZirkuituaUCI ProSeries
Palmaresa
Azken garaileaBEL Remco Evenepoel
Garaipen gehien lortu duenaPOR Belmiro Silva
(3 garaipen)
Commons-logo.svgDokumentazioa Wikidata-logo S.svg

Algarveko Itzulia (ofizialki Volta ao Algarve) Portugalgo Algarve eskualdean urtero otsaila hasieran ospatzen den etapakako txirrindularitza Itzuli bat da.

1936tik ospatzen da, baina 1970 arte ez zen sendotu eta urtero ospatzen hasi. 2005ean UCI Zirkuitu Kontinentalak sortu zirenetik UCI Europe Tourren barnean dago 2.1 mailan (aurretik, pixkanaka, 2.5 mailatik 2.3ra igotzen joan zen).

1998tik bost etapaz osatua dago.

Proba honek ez zuen interes berezirik txirrindularien artean, baina, azken urteetan, garrantzi apur bat hartzen hasi da, txirrindulari askok udaberriko klasikoak prestatzeko korritzen baitute. Horien froga bezala, Itzuli honen garaileetako batzuk dira: Alberto Contador, Alex Zülle, Floyd Landis, Melchor Mauri, Stijn Devolder edo Alessandro Petacchi bezalako txirrindulari ezagunak.

Proba honetan garaipen gehien lortu dituena Belmiro Silva portugaldarra izan da, hirurekin.

PalmaresaAldatu

 UrteaTxapeldunaTxapeldunordeaHirugarrena
1960  José Manuel Marques
1961  António Pisco  José Manuel Marques  Vitor Tenazinho
1962-1976
ez zen jokatu
1977  Belmiro Silva  Adelino Teixeira  João Marta
1978  Joaquim Adrego Andrade  Fernando Mendes  Adelino Teixeira
1979  Firmino Bernardino  Joaquim Adrego Andrade  Adelino Teixeira
1980  Firmino Bernardino  Luís Vargues  Alexandre Ruas
1981  Belmiro Silva  Adelino Teixeira  Luís Vargues
1982  Alexandre Ruas  Fernando Fernandes  Marco Chagas
1983  Adelino Teixeira  Belmiro Silva  Eduardo Correia
1984  Belmiro Silva  Benedicto Ferreira  Manuel Cunha
1985  Eduardo Correia  Marco Chagas  Belmiro Silva
1986  Manuel Cunha  Marco Chagas  António Pinto
1987  Manuel Cunha  António Pinto  Joaquim Salgado
1988  Joaquim Gomes  Marco Chagas  Joaquim Salgado
1989  Fernando Carvalho  Marco Chagas  Manuel Zeferino
1990  Fernando Carvalho  Delmino Pereira  Manuel Cunha
1991  Joaquim Adrego Andrade  Joaquim Gomes  Manuel Correia
1992  Joaquim Gomes  Manuel Luis Abreu Campos  Dariusz Bigos
1993  Cássio Freitas  Fernando Carvalho  Juan Carlos Martín Martínez
1994  Vítor Gamito  Cândido Barbosa  Federico Muñoz
1995  Cássio Freitas  Remigijus Lupeikis  Joaquim Adrego Andrade
1996  Alberto Amaral  Jesús Blanco Villar  Sérgio Rodrigues
1997  Cândido Barbosa  Cássio Freitas  Luís Miguel Sarreira
1998  Tomáš Konečný  Grischa Niermann  José Luis Rebollo Aguado
1999  Melcior Mauri  Cândido Barbosa  David Plaza
2000  Alex Zülle  José Azevedo  Andrei Zintchenko
2001  Andrea Ferrigato  José Azevedo  Melcior Mauri
2002  Cândido Barbosa  Alex Zülle  George Hincapie
2003  Claus Michael Moller  Víctor Hugo Peña  Pedro Cardoso
2004  Floyd Landis  Víctor Hugo Peña  Pedro Cardoso
2005  Hugo Sabido  Stuart O'Grady  José Luis Rubiera
2006  João Cabreira  Gert Steegmans  Robert Gesink
2007  Alessandro Petacchi  René Haselbacher  Tomas Vaitkus
2008  Stijn Devolder  Sylvain Chavanel  Tomas Vaitkus
2009  Alberto Contador  Sylvain Chavanel  Rubén Plaza
2010  Alberto Contador  Luis León Sánchez  Tiago Machado
2011  Tony Martin  Tejay van Garderen  Lieuwe Westra
2012  Richie Porte  Tony Martin  Bradley Wiggins
2013  Tony Martin  Michał Kwiatkowski  Lieuwe Westra
2014  Michał Kwiatkowski  Alberto Contador  Rui Costa
2015  Geraint Thomas  Michał Kwiatkowski  Tiago Machado
2016  Geraint Thomas  Ion Izagirre  Alberto Contador
2017  Primož Roglič  Michał Kwiatkowski  Tony Gallopin
2018  Michał Kwiatkowski  Geraint Thomas  Tejay van Garderen
2019  Tadej Pogačar  Søren Kragh Andersen  Wout Poels
2020  Remco Evenepoel  Maximilian Schachmann  Miguel Ángel López
2021  João Rodrigues  Ethan Hayter  Kasper Asgreen
2022  Remco Evenepoel  Brandon McNulty  Daniel Felipe Martínez

Palmaresa herrialdekaAldatu

Herrialdea Garaipenak
  Portugal 27
  Espainia 3
  Belgika 3
  Alemania 2
  Brasil 2
  Italia 2
  Erresuma Batua 2
  Eslovenia 2
  Polonia 2
  Danimarka 1
  Txekia 1
  Suitza 1
  AEB 1
  Australia 1

EstatistikakAldatu

Kanpo estekakAldatu