Ireki menu nagusia

Dylan Thomas

Galesko poeta eta idazlea

Dylan Marlais Thomas (Swansea, Gales, 1914ko urriaren 27aNew York, 1953ko azaroaren 9a) ingeles hizkuntzako poeta eta idazlea izan zen. Halaber, istorio laburrak eta gidoiak idatzi zituen irratirako eta zinemarako, betiere ingelesez. Izan ere, guraso biak galeseradunak izan arren, seme-alabei ez zieten hizkuntza transmititu. Thomasek ospe handia bereganatu zuen AEBetan, eta haren lanik ezagunenak Under Milk Wood eta Do not go gentle into that good night dira. Alkoholismo arazoak izan zituen.

Dylan Thomas
Dylan Thomas portrait.jpg
Bizitza
Izen osoa Dylan Marlais Thomas
Jaiotza Swansea1914ko urriaren 27a
Herrialdea  Erresuma Batua
 Gales
Heriotza New York1953ko azaroaren 9a (39 urte)
Hobiratze lekua St Martin's Church Itzuli
Heriotza modua berezko heriotza: pneumonia
Familia
Ezkontidea(k) Caitlin Thomas  (1937ko uztailaren 11 -  1953ko azaroaren 9a)
Seme-alabak
Hezkuntza
Heziketa Bishop Gore School Itzuli
Hizkuntzak ingelesa
Jarduerak
Jarduerak poeta, idazlea, antzerkigilea, gidoilaria, eleberrigilea eta autorea
IMDb nm0858769
www.dylanthomas.com/
Dylan Thomasen estatua, Swansea jaioterrian (Gales).

BizitzaAldatu

Ikasketak jaioterrian egin ondoren, kazetari lanak egin zituen Herald of Wales eta South Wales Evening Post egunkarietan. 1934an Eighteen Poems argitaratu zuen, eta bi urte geroago Twenty-five Poems. Bi poema liburu haiekin Londresko literatura giroa astindu zuen, Edith Sitwellen eta Herbert Readen onespen eta laguntzarekin. Gero arrakasta handia lortu zuen Portrait of the Artist as a Young Dog (1940, Artista gaztearen erretratua otsakume gisa) autobiografiazko prosa lirikoak jasotzen dituen liburuarekin. The Map of Love (1940, Amodioaren mapa) liburua poesia eta prosa lanak osatua zen. Death and Entrances (1946, Heriotzak eta sarrerak) liburuak autorearen poemarik ezagunenak jasotzen ditu.

Gerra garaian irratsaioak idatzi zituen BBC irratirako, eta zinemarako gidoiak ere egin zituen.Bizitzako azken urteetan Estatu Batuetan bizi izan zen, hitzaldiak emanez. Hil ondoren Under Milk Wood (1954, Esnezko basoaren pean) irratirako antzerkia eta Adventures in the Skin Trade (1966, Abenturak larruaren merkataritzan) ametsa eta errealitatea nahasten dituen eleberri autobiografikoa argitaratu ziren.

BibliografiaAldatu

OlerkiakAldatu

  • Collected Poems 1934 – 1953
  • Selected Poems
  • 18 Poems (1934)
  • 25 Poems (1936)
  • The Map of Love (1939)
  • The World I Breathe (1939)
  • Portrait of the Artist as a Young Dog (1940)
  • New Poems (1943)
  • Deaths and Entrances (1946)
  • Selected Writings of Dylan Thomas (1946)
  • Twenty-Six Poems (1950)
  • In Country Sleep (1952)
  • Collected Poems, 1934-1952 (1952)
  • The Doctor and the Devils and Other Scripts (1953)
  • Under Milk Wood: A Play For Voices]] (1954)
  • Quite Early One Morning (1954)
  • Adventures in the Skin Trade and Other Stories (1955)
  • A Prospect of the Sea (1955)
  • A Child's Christmas in Wales (1955)
  • Letters to Vernon Watkins (1957)
  • The Doctor and the Devils and Other Scripts
  • The Beach of Falesa (1964)
  • Dylan Thomas - a Collection of Critical Essays: Charles B. Cox (ed.) (1966)
  • The Poems of Dylan Thomas (1979)
  • The Collected Stories of Dylan Thomas (1984)
  • On the Air With Dylan Thomas: The Broadcasts
  • Eight Stories (1993)
  • Dylan Thomas: The Complete Screenplays (1995)
  • Rebecca's Daughters: A Film Scenario
  • Fern Hill: An Illustrated edition of the Dylan Thomas poem 1998

ProsaAldatu

  • Collected Letters
  • Collected Stories
  • Portrait of the Artist as a Young Dog
  • Under Milk Wood
  • Quite Early One Morning
  • Adventures In The Skin Trade And Other Stories
  • Rebecca's Daughters
  • After the Fair
  • The Tree
  • The Dress
  • The Visitor
  • The Vest

DramaAldatu

  • The Doctor and the Devils

EuskarazAldatu

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Dylan Thomas  

ErreferentziakAldatu