Santiago Rusiñol

Santiago Rusiñol i Prats» orritik birbideratua)

Santiago Rusiñol i Prats (Bartzelona, 1861eko otsailaren 25a - Aranjuez, Madril, 1931ko ekainaren 13a) pintorea, idazlea eta aktore kataluniarra izan zen, Inpresionismoa eta Renaixença izeneko garaikoa. Oso egile emankorra dugu, izan ere 1.000 koadro inguru margotu eta ehundaka lan idatzi zituen, garaian.

Santiago Rusiñol
Santiago Rusiñol, de Kaulak.jpg
Bizitza
Izen osoaSantiago Rusiñol i Prats
JaiotzaBartzelona1861eko otsailaren 25a
Herrialdea Espainia
HeriotzaAranjuez1931ko ekainaren 13a (70 urte)
Hobiratze lekuaMontjuïceko hilerria
Familia
Ezkontidea(k)Lluïsa Denís i Reverter (en) Itzuli
Seme-alabak
Anai-arrebak
Hezkuntza
Hizkuntzakkatalana
gaztelania
Jarduerak
Jarduerakpoeta, margolaria, idazlea, arte-kritikaria, kazetaria eta eleberrigilea
Lan nabarmenakCour d'orangers (en) Itzuli
Q17492008 Itzuli
Q17493339 Itzuli
L'hèroe (en) Itzuli
Q27574328 Itzuli
L'auca del senyor Esteve (en) Itzuli
Mugimenduamodernismo katalana
Izengoitia(k)Jordi de Peracamps

Find a Grave: 17031549 Edit the value on Wikidata

Tomas Moragasen dizipulua izan zen. Parisa bidaiatu zuen 1889an, eta bertan Ramon Casasekin eta Zuloagarekin bizi izan zen, Montmartre auzoan.

Morfinarekiko dependentzia garatu zuen.

"La vall dels tarongers", Mallorca.

BibliografiaAldatu

AntzezlanakAldatu

  1. El jardí abandonat (1900)
  2. L'alegria que passa (1901)
  3. Cigales i formigues (1901)
  4. Llibertat! (1901)
  5. El malalt crònic (1902)
  6. Els jocs florals de Canprosa (1902)
  7. El pati blau (1903)
  8. L'hèroe (1903)
  9. El místic (1903)
  10. La lletja (1905)
  11. El bon policia (1905)
  12. La bona gent (1906)
  13. La mare (1907)
  14. Els savis de Vilatrista (1907)
  15. La merienda fraternal (1907)
  16. La intel·lectual (1909)
  17. El despatriat (1912)
  18. Gente bien (1917).

EleberriakAldatu

  1. El poble gris (1902)
  2. L'auca del senyor Esteve (1907)
  3. La Niña Gorda (1914)
  4. El català de La Mancha (1917)
  5. En Josepet de Sant Celoni (1918)

Beste batzukAldatu

  • Del Born al Plata (1911)
  • Glossari (1912)
  • L’illa de la calma (1913)
  • Coses viscudes (1927)
  • Màximes i mals pensaments (1927).

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Santiago Rusiñol