Ireki menu nagusia

Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, Girona, 1913ko uztailaren 10-Bartzelona, 1985eko otsailaren 22) olerkari kataluniarra izan zen.

Salvador Espriu
Salvador Espriu i Castelló (1980).jpg
Bizitza
Jaiotza Santa Coloma de Farners1913ko uztailaren  10a
Herrialdea  Katalunia
Heriotza Bartzelona1985eko otsailaren  22a (71 urte)
Hezkuntza
Heziketa Bartzelonako Unibertsitatea
Hizkuntzak katalana
gaztelania
Jarduerak
Jarduerak poeta, idazlea eta antzerkigilea
Jasotako sariak
Kidetza Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona Itzuli
Genero artistikoa olerkigintza
drama Itzuli
Salvador Espriuren omenezko plaka, Bartzelonako Unibertsitatean.
Gerardo Markuleta & Jabier Muguruza- Espriu euskaraz mintzo ikuskizunaren audioa

Olerkiak, antzezlanak eta eleberriak idatzi zituen, bere lan ugariren artean El cementiri de Sinera, El caminant i el mur eta La pell de brau nabarmenduz. Kataluniako prosaren berritzailetzat hartua izan da.

Hainbat literatura-sari eta ohore jaso zituen bizitzan zehar. Literaturako Nobel Sarirako hautagaia izan zen behin baino gehiagotan eta Idazle Kataluniarren Elkartearen sortzailea izan zen.

Eduki-taula

BibliografiaAldatu

  • 1929: Israel (gaztelaniaz).
  • 1931: El Dr. Rip
  • 1932: Laia
  • 1934: Aspectes
  • 1935
    • Ariadna al laberint grotesc
    • Miratge a Citerea
  • 1938
    • Letizia
    • Fedra
    • Petites proses blanques
  • 1943: Historia antigua (Enrie Bagué-rekin batera)
  • 1946: Cementeri de Sinera
  • 1948: Primera história d´Esther
  • 1949: Les cançons d´Ariadna
  • 1951
    • Mariàngela l´herbolaria
    • Tres soreres
  • 1952
    • Anys d´aprenentatge
    • Les hores
    • Mrs Death
  • 1954: El caminant i el mur
  • 1955
    • Final del laberint
    • Les hores
    • Antígona
  • 1957: Evocació de Rosselló-Pòrcel i altres notes
  • 1960
  • *La pell de Brau
    • Sota la fredor parada d´aquests ulls
  • 1963
    • Obra poética (Antologia)
    • Llibre de Sinera
  • 1967: Per al llibre de Salms d´aquests vells cecs
  • 1968: Aproximació, tal vegada el-líptica, a l´art de Pla Narbona
  • 1969: Tarot per a algun titella del teatro d´Alfanja
  • 1978: Una altra Fedra, si us plau
  • 1980: D'una vella i encerclada terra (olerki batzuk sartuko zituen geroago Per a la bona gent liburuan)
  • 1981: Les roques i el mar, el blau
  • 1984: Per a la bona gent

SariakAldatu

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu