Ireki menu nagusia

Fernando Aramburu Irigoyen[1] (Donostia, 1959 -) gaztelaniaz idazten duen olerkari, eleberrigile eta saiakeragile gipuzkoarra da.

Fernando Aramburu
Fernando aranburu 001.jpg
Bizitza
Izen osoa Fernando Aramburu Irigoyen
Jaiotza Donostia, 1959 (59/60 urte)
Herrialdea  Gipuzkoa, Euskal Herria
Hezkuntza
Heziketa Zaragozako Unibertsitatea
Hizkuntzak gaztelania
alemana
Jarduerak
Jarduerak poeta, eleberrigilea, saiakeragilea, ipuingilea, haur literatura idazlea, itzultzailea, irakaslea eta aforista
Lantokia(k) Alemania
Enplegatzailea(k) El País
Lan nabarmenak Patria
Los ojos vacíos
Jasotako sariak
IMDb nm2031353

Duela urte askotatik bere burua espainiar nazionalismoarekin lerrokatu izan du eta euskal idazleak ideologia horrekin bat ez egiteagatik kritikatu izan ditu.[2] Euskal abertzaletasuna eta kataluniar nazionalismoaren aurka ere azaldu da, maiz bere kritikak euskal gizarte edo kataluniar gizarte osora zabalduz.[3]

BiografiaAldatu

Zaragozako Unibertsitatean espainol filologia ikasi zuen. 1985z geroztik, Alemaniako Ipar Renania-Westfalian bizi da.

1997ko Ramon Gomez de la Serna, 2001eko Euskadi eta 2007ko Dulce Chacón sariak lortu ditu. 2011ko Tusquest saria irabazi zuen Años Lentos eleberriarekin.

BibliografiaAldatu

EleberriakAldatu

  • Fuegos con limón (1996)
  • Los ojos vacíos (2000)
  • El trompetista del Utopía (2003)
  • Vida de un piojo llamado Matías (2004)
  • Bami sin sombra (2005)
  • Viaje con Clara por Alemania (2010)
  • Años lentos (2012).
  • Patria (Aberria) (2016).

Kontakizun liburuakAldatu

  • No ser no duele (1997)
  • El artista y su cadáver (2002)
  • Los peces de la amargura (2007)
  • El vigilante del fiordo (2011)

Olerki liburuakAldatu

  • El librillo (1981, haurrentzako poesia)
  • Ave Sombra/Itzal Hegazti (1981, argitalpen elebiduna, euskaraz eta gaztelaniaz).
  • Bruma y conciencia/Lambroa eta kontzientzia (1977-1990). Euskal Herriko Unibertsitatea, Argitalpen zerbitzua, 1993 (Olerki bilduma. Argitalpen elebiduna, euskaraz eta gaztelaniaz)
  • El librillo , Hiperión, Madrid, 1995. (Haurrentzako poesia).
  • Yo quisiera llover, Ed. Demipage, Madrid, 2010 (Juan Manuel Díaz de Guereñuk egindako olerki hautaketa).

SariakAldatu

  • 2017 Euskadi Literatura saria, Patria lanagatik (Tusquets, 2016)[4]

ErreferentziakAldatu

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikiesanetan badira aipuak, gai hau dutenak: Fernando Aramburu
Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Fernando Aramburu