Fernando Aramburu Irigoyen[1] (Donostia, 1959ko urtarrilaren 4a -) gaztelaniaz idazten duen olerkari, eleberrigile eta saiakeragile gipuzkoarra da.

Fernando Aramburu

Bizitza
Jaiotzako izen-deiturakFernando Aramburu Irigoyen
JaiotzaDonostia1933ko urtarrilaren 4a (90 urte)
Herrialdea Gipuzkoa, Euskal Herria
Hezkuntza
HeziketaZaragozako Unibertsitatea 1983) lizentzia : Spanish philology (en) Itzuli
Hizkuntzakgaztelania
alemana
Jarduerak
Jarduerakeleberrigilea, idazlea, itzultzailea, irakaslea, saiakeragilea, poeta eta prosalaria
Lantokia(k)Hannover
Enplegatzailea(k)El País
Lan nabarmenak
Jasotako sariak
Genero artistikoaolerkigintza
eleberria
saiakera
kontakizun laburra
haur literatura
Aforismoa
IMDB: nm2031353 Edit the value on Wikidata

Biografia Aldatu

Zaragozako Unibertsitatean filologia hispanikoa ikasi zuen. 1985z geroztik, Alemaniako Ipar Renania-Westfalian bizi da.

1997ko Ramón Gómez de la Serna, 2001eko Euskadi eta 2007ko Dulce Chacón sariak lortu ditu. 2011ko Tusquets saria irabazi zuen Años Lentos eleberriarekin.

HAren Patria eleberriaren 940.000 kopia baino gehiago saldu ditu[2].

Beste euskal idazleek ETArekiko izandako jarrerak kritikatu izan ditu.[3] Euskal abertzaletasuna eta kataluniar nazionalismoaren aurka ere azaldu da.[4]

Bibliografia Aldatu

Eleberriak Aldatu

  • Fuegos con limón (1996)
  • Los ojos vacíos (2000)
  • El trompetista del Utopía (2003)
  • Vida de un piojo llamado Matías (2004)
  • Bami sin sombra (2005)
  • Viaje con Clara por Alemania (2010)
  • Años lentos (2012).
  • Patria (Aberria) (2016)
  • Los vencejos (2021)
  • Hijos de la fábula (2023)

Kontakizun liburuak Aldatu

  • No ser no duele (1997)
  • El artista y su cadáver (2002)
  • Los peces de la amargura (2007)
  • El vigilante del fiordo (2011)

Olerki liburuak Aldatu

  • El librillo (1981, haurrentzako poesia)
  • Ave Sombra / Itzal Hegazti (1981, argitalpen elebiduna, euskaraz eta gaztelaniaz).
  • Bruma y conciencia / Lanbroa eta kontzientzia (1977-1990). Euskal Herriko Unibertsitatea, Argitalpen zerbitzua, 1993 (Olerki bilduma. Argitalpen elebiduna, euskaraz eta gaztelaniaz)
  • El librillo, Hiperión, Madrid, 1995. (Haurrentzako poesia).
  • Yo quisiera llover, Ed. Demipage, Madrid, 2010 (Juan Manuel Díaz de Guereñuk egindako olerki hautaketa).

Sariak Aldatu

  • 2017 Euskadi Literatura saria, Patria lanagatik (Tusquets, 2016)[5]

Erreferentziak Aldatu

Ikus, gainera Aldatu

Kanpo estekak Aldatu