Triple Crown

Triple Crown (euskaraz: Koroa Hirukoitza; irlanderaz: An Choróin Triarach; galeseraz: Y Goron Driphlyg) urtero Sei Nazioen Torneoan jokoan jartzen den saria da. Home Nations taldeak (Eskozia, Gales, Ingalaterra eta Irlanda) dira irabazteko hautagaiak eta gainerako hiruren aurkako partida guztiak irabazten dituenak jasotzen du.

Koroa hirukoitza
Triple Crown
Sorrera 1883
Taldeak Ingalaterra (26)
Gales (22)
Eskozia (10)
Irlanda (10)
Txapelduna Gales Gales (2021)
Triple Crown' edo Koroi Hirukoitza.
Ingalaterra eta Gales dira garaipen gehien lortu dituzten taldeak.

Ez da urtero banatzen, selekzio hauen arteko partida guztietan garaipena lortzea zaila baita. Bestetik Koroa Hirukoitza eskuratzeak ez du esan nahi Sei Nazioen Txapelketa irabaziko denik, Frantzia eta Italia ere txapelketa irabazteko hautagaiak baitira.

BitxikeriakAldatu

  • 2006 arte ez zen garaikurrik ematen, ohorezko saria baino ez zen. Horregatik invisible cup (garaikur ikusezina) ezizena eman zitzaion.
  • Galesek (1976-1979) eta Ingalaterrak (1995-1998) lau urtez jarraian irabazi dute, Irlandak eta Eskoziak gehienez bi urtez jarraian.
  • Koroa hirukoitza irabazi arren, batzutan ez dira Sei Nazioen Txapelketako txapeldunak izan, Frantziak irabazi baitu. Hori gertatu da 1977, 1997, 1998, 2002, 2004, 2006, 2007 eta 2014an.

PalmaresaAldatu

Urtea Irabazlea Oharrak
Home Nations
1883   Ingalaterra Txapelketa irabazi zuen
1884   Ingalaterra Txapelketa irabazi zuen
1885 txapelketa ez zen amaitu
1888-
1889
Ingalaterrak ez zuen parte hartu
1891   Eskozia Txapelketa irabazi zuen
1892   Ingalaterra Txapelketa irabazi zuen
1893   Gales Txapelketa irabazi zuen
1894   Irlanda Txapelketa irabazi zuen
1895   Eskozia Txapelketa irabazi zuen
1897 txapelketa ez zen amaitu
1898 txapelketa ez zen amaitu
1899   Irlanda Txapelketa irabazi zuen
1900   Gales Txapelketa irabazi zuen
1901   Eskozia Txapelketa irabazi zuen
1902   Gales Txapelketa irabazi zuen
1903   Eskozia Txapelketa irabazi zuen
1905   Gales Txapelketa irabazi zuen
1907   Eskozia Txapelketa irabazi zuen
1908   Gales Grand Slama irabazi zuen
1909   Gales Grand Slama irabazi zuen
Bost Nazioen Txapelketa
1911   Gales Grand Slama irabazi zuen
1913   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
1914   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
1915–
1919
Lehen Mundu Gerraren ondorioz ez zen jokatu
1921   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
1923   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
1924   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
1925   Eskozia Grand Slama irabazi zuen
1928   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
Home Nations
1933   Eskozia Txapelketa irabazi zuen
1934   Ingalaterra Txapelketa irabazi zuen
1937   Ingalaterra Txapelketa irabazi zuen
1938   Eskozia Txapelketa irabazi zuen
1940–
1946
Bigarren Mundu Gerraren ondorioz ez zen jokatu
Bost Nazioen Txapelketa
1948   Irlanda Grand Slama irabazi zuen
1949   Irlanda Txapelketa irabazi zuen
1950   Gales Grand Slama irabazi zuen
1952   Gales Grand Slama irabazi zuen
1954   Ingalaterra Txapelketa irabazi zuen partekatuta
1957   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
1960   Ingalaterra Txapelketa irabazi zuen partekatuta
1965   Gales Txapelketa irabazi zuen
1969   Gales Txapelketa irabazi zuen
1971   Gales Grand Slama irabazi zuen
1976   Gales Grand Slama irabazi zuen
1977   Gales Ez zuen txapelketa irabazi
1978   Gales Grand Slama irabazi zuen
1979   Gales Txapelketa irabazi zuen
1980   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
1982   Irlanda Txapelketa irabazi zuen
1984   Eskozia Grand Slama irabazi zuen
1985   Irlanda Txapelketa irabazi zuen
1988   Gales Txapelketa irabazi zuen partekatuta
1990   Eskozia Grand Slama irabazi zuen
1991   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
1992   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
1995   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
1996   Ingalaterra Txapelketa irabazi zuen
1997   Ingalaterra Ez zuen txapelketa irabazi
1998   Ingalaterra Ez zuen txapelketa irabazi
Sei Nazioen Txapelketa
2002   Ingalaterra Ez zuen txapelketa irabazi
2003   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
2004   Irlanda Ez zuen txapelketa irabazi
2005   Gales Grand Slama irabazi zuen
2006   Irlanda Ez zuen txapelketa irabazi
2007   Irlanda Ez zuen txapelketa irabazi
2008   Gales Grand Slama irabazi zuen
2009   Irlanda Grand Slama irabazi zuen
2012   Gales Grand Slama irabazi zuen
2014   Ingalaterra Ez zuen txapelketa irabazi
2016   Ingalaterra Grand Slama irabazi zuen
2018   Irlanda Grand Slama irabazi zuen
2019   Gales Grand Slama irabazi zuen
2020   Ingalaterra Txapelketa irabazi zuen
2021   Gales

GaraipenakAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
  Ingalaterra 26 1883, 1884, 1892, 1913, 1914, 1921, 1923, 1924, 1928, 1934, 1937, 1954, 1957, 1960, 1980,
1991, 1992, 1995, 1996, 1997, 1998, 2002, 2003, 2014, 2016, 2020
  Gales 22 1893, 1900, 1902, 1905, 1908, 1909, 1911, 1950, 1952, 1965, 1969, 1971, 1976, 1977, 1978,
1979, 1988, 2005, 2008, 2012, 2019, 2021
  Eskozia 10 1891, 1895, 1901, 1903, 1907, 1925, 1933, 1938, 1984, 1990
  Irlanda 10 1894, 1899, 1948, 1949, 1982, 1985, 2004, 2006, 2007, 2009

Kanpo estekakAldatu