Patxi Andion

Patxi Andión» orritik birbideratua)

Patxi Andion, jaiotzez izenez Francisco José Andion González (1947ko urriaren 6a, Madril - Cubo de la Solana, Soria, 2019ko abenduaren 18a) euskal herritar kantautore, musikari, aktore, idazle eta soziologia irakasle bat izan zen. 1970eko hamarkadan hainbat filma antzeztu zituen eta nagusiki kantautorea izateagatik ezaguna da.

Patxi Andion
Bizitza
JaiotzaMadril1947ko urriaren 6a
Herrialdea Espainia
HeriotzaCubo de la Solana2019ko abenduaren 18a (72 urte)
Heriotza moduaistripua: trafiko-istripua
Familia
Ezkontidea(k)Amparo Muñoz (en) Itzuli  (1976 -  1977)
Hezkuntza
Hizkuntzakgaztelania
Jarduerak
Jarduerakaktorea, kantugilea, unibertsitateko irakaslea, musikaria, idazlea, egile abeslaria eta telebista-aktorea
Enplegatzailea(k)Gaztela-Mantxako Unibertsitatea
Musika instrumentuaahotsa

IMDB: nm0027907 Musicbrainz: 5f3919d7-bd12-462a-a115-7ae4a30f30be Discogs: 649969 Musikasten: patxi-andion Edit the value on Wikidata

Nagusiki gaztelaniaz abestu izan zuen, halere euskaraz ere abesti izan zuen, Jose Mari Iparragirre kantautore ospetsuaren Trapu zaharrak abestiaren bere bertsioak ospea izan zuelarik.

Euskaldun jatorriko familia batekoa zen, Madrilen jaio eta berehala bere familia eta bera Euskal Herrira itzuli ziren, haurtzaroa bertan biziz, ondorioz euskaldun sentitzen zen. Helduaroan aldiz, Madrilen bizitu izan zen.

DiskografiaAldatu

  • Retratos. (1969)
  • Once canciones entre paréntesis. (1971)
  • Palabra por palabra. (1972)
  • Posiblemente. (1972)
  • A donde el agua. (1973)
  • Jose Maria Iparragirre Patxi Andion'en era. (1973)
  • Como el viento del norte. (1974)
  • El libro de buen amor. (1975)
  • Viaje de ida. (1976)
  • Cancionero prohibido. (1978)
  • Arquitectura. (1979)
  • Evita (musikala). (1981)
  • Amor primero. (1983)
  • El balcón abierto.(1986)
  • Nunca, nadie. (1998)
  • Porvenir. (2010)
  • 4DM (Cuatro días de Mayo). (2014)
  • Atiempo. (estrenatzeke)

ElkarlanakAldatu

Soinu bandaAldatu

FilmografiaAldatu

LiburuakAldatu

  • Canciones y otras palabras previas (1980), Emiliano Escolar argitaletxea.
  • Susan (todo está por vivir) (1983), Nueva Politécnica argitaletxea.
  • La virtud del asesino (1998), Planeta argitaletxea.
  • La caza racional (2003), Universidad de Castilla-La Mancha argitaletxea.