Ireki menu nagusia

Vicente Aranda Ezquerra (Bartzelona, 1926ko azaroaren 9a - Madril, 2015eko maiatzaren 26a) zinema zuzendaria izan zen.

Vicente Aranda
Vicente aranda.jpg
Bizitza
Jaiotza Bartzelona1926ko azaroaren  9a
Herrialdea  Espainia
Heriotza Madril2015eko maiatzaren  26a (88 urte)
Hezkuntza
Hizkuntzak katalana
gaztelania
Jarduerak
Jarduerak zinema zuzendaria eta gidoilaria
IMDb nm0033005

BiografiaAldatu

1943an Venezuelara atzerriratu zen eta informatikako NCR enpresan kargu inportanteak izan zituen. 1956an Espainera bueltatu zen eta Instituto de Investigaciones y Experiencias Cinematograficasera sartu nahi izan zuen sorterik gabe batxilergoa bukatu ez zuelako.

Orduan Bartzelonara joan zen eta bere ekoiztetxea eraiki zuen eta bere lehen filma, Brillante porvernir (1965), zuzendu zuen. Bere hurrengo bi filmak, Fata Morgna (1966) eta Las Crueles (1969) oso garrantzitsuak izan ziren izendatutako Bartzelonako Eskola, beldurrezko filmak egiteko asmoarekin.

1992. urtean zuzendari onenaren Goya Saria eman zioten.

FilmografiaAldatu

Urtea Filma Zuzendaria/Gidoigilea
1965 Brillante Porvenir Zuzendaria
1966 Fata Morgana Zuzendaria/Gidoigilea
1969 Las crueles Zuzendaria/Gidoigilea
1972 La novia ensangrentada Zuzendaria/Gidoigilea
1975 Clara es el precio Zuzendaria
1977 Cambio de sexo Zuzendaria/Gidoigilea
1979 La muchacha de las bragas de oro Zuzendaria/Gidoigilea
1984 Fanny Pelopaja Zuzendaria/Gidoigilea
1986 Tiempo de silencio Zuzendaria/Gidoigilea
1987 El Lute: camina o revienta Zuzendaria/Gidoigilea
1988 El Lute II: mañana seré libre Zuzendaria/Gidoigilea
1989 Si te dicen que caí Zuzendaria/Gidoigilea
1990 Los jinetes del Alba Zuzendaria/Gidoigilea
1991 Amantes Zuzendaria
1993 Intruso Zuzendaria/Gidoigilea
1993 El amante bilingüe Zuzendaria/Gidoigilea
1994 La pasión turca Zuzendaria/Gidoigilea
1995 Libertarias Zuzendaria/Gidoigilea
1995 Lumiere y compañía Zuzendaria
1998 La mirada del otro Zuzendaria/Gidoigilea
1999 Celos Zuzendaria/Gidoigilea
2001 Juana la Loca Zuzendaria
2003 Carmen Zuzendaria/Gidoigilea
2004 Hay motivo Zuzendaria
2006 Tirante el Blanco Zuzendaria/Gidoigilea
2007 Canciones de amor en Lolita's Club Zuzendaria/Gidoigilea
2009 Luna caliente Zuzendaria/Gidoigilea