Glynis Margaret Payne Johns (Pretoria, 1923ko urriaren 5a - Los Angeles, 2024ko urtarrilaren 4a) britainiar aktore, abeslari eta dantzaria izan zen.

Glynis Johns

Bizitza
Jaiotzako izen-deiturakGlynis Margaret Payne Johns
JaiotzaPretoria1923ko urriaren 5a
Herrialdea Erresuma Batua
HeriotzaLos Angeles2024ko urtarrilaren 4a (100 urte)
Familia
AitaMervyn Johns
AmaAlyce Steele-Wareham
Ezkontidea(k)Anthony Forwood (en) Itzuli  (1942ko abuztuaren 29a -  1948)
David Foster (en) Itzuli  (1952ko otsailaren 1a -  1956ko maiatzaren 17a)
Elliott Arnold (en) Itzuli  (1964ko urriaren 10a -  1973ko ekainaren 21a)
Seme-alabak
Hezkuntza
HeziketaClifton High School (en) Itzuli
South Hampstead High School (en) Itzuli
Hizkuntzakingelesa
Jarduerak
Jarduerakpiano-jotzailea, abeslaria, zinema aktorea, antzerki aktorea, dantzaria, musikaria, aktorea, ballet-dantzaria eta telebista-aktorea
Jasotako sariak
Musika instrumentuapianoa

IMDB: nm0424318 Allocine: 1389 Rottentomatoes: celebrity/glynis_johns Allmovie: p96142 TCM: 95527 TV.com: people/glynis-johns IBDB: 47013
Spotify: 49VXmd4gPDKLfrb5yPQ7x6 iTunes: 6785883 Last fm: Glynis+Johns Musicbrainz: 35b4d9cc-918a-4496-9b9b-52fac536fbec Discogs: 913247 Deezer: 158392 Edit the value on Wikidata

Biografia aldatu

Hegoafrikan jaio zen, galestar aktore baten alaba. 1940ko hamarkadan iritsi zen gorenera. Bere ibilbideak 80 urte iraun zuen zineman eta antzerkian, eta 60 film baino gehiagotan lan egin zuen.

Bere rol ezagunenen artean, Winifred Banks Walt Disneyren Mary Poppins (1964) eta Desiree Armfeldt Broadwayko A Little Night Music (1973) musikalean daude, eta aktore onenaren Tony saria irabazi zuen. Azken paper horretan, "Send in the Clowns" abestu zuen, Stephen Sondheimek harentzat espresuki konposatutako abestia, eta horregatik britainiar zinema klasikoko artista handienetako bat da.

1950eko hamarkadan, zinemaren sexu ikurtzat hartzen zen.

1960ko hamarkadaren hasieran, Estatu Batuetako hainbat telesailetan parte hartu zuen, besteak beste, The Roaring 20s (1961) ABC/Warner Brothers-en eta, The Lloyd Bridges Show (1962-1963) CBS-n parte hartu ondoren, 1963an, Keith Andesekin batera, CBSrako bere seriea egin zuen, Glynis.

1988tik 1989ra, Johns, Alan Young, Phyllis Newman eta Paul Dooleyrekin batera, CBS Coming of Age telesailean parte hartu zuen.

Johnsek semea eta lau senarrak baino luzeago bizi izan zen. Hil zen lehena hirugarren senarra izan zen, Cecil Henderson, 1978an, gero laugarren senarra, Elliott Arnold, 1980an, lehen senarra, Anthony Forwood, 1988an, eta bigarren senarra, David Foster, 2010ean. Bere semea, Gareth Forwood, 2007an hil zen, minbiziak eta bihotzekoak emanda hil zen.

2020an Olivia de Havilland hil zenean, Johns aktoreen kategoria guztietan bizi zen Oscar sarietarako hautagairik zaharrena bihurtu zen. 2021ean, Betty Whiteren heriotzarekin, bizi zen Disneyren mito zaharrena bihurtu zen.

Johns Los Angeleseko zahar-egoitza batean hil zen, 2024ko urtarrilaren 4an, 100 urte zituela. Biloba bat eta hiru birbiloba geratzen dira. Bere biloba, Thomas Forwood, idazle eta zinema zuzendari frantsesa da.

Filmografia aldatu

  • Last of the Few (1960)
  • The Spider's Web (1960)
  • The Sundowners (1960)
  • The Cabinet of Caligari (1962)
  • The Chapman Report (1962)
  • Papa's Delicate Condition (1963)
  • Mary Poppins (1964)
  • Dear Brigitte (1965)
  • Don't Just Stand There! (1968)
  • Lock Up Your Daughters! (1969)
  • Under Milk Wood (1972)
  • The Vault of Horror (1973)
  • Nukie (1987)
  • Zelly and Me (1988)
  • The Ref (1994)
  • While You Were Sleeping (1995)
  • Superstar (1999)