Zerrenda:Bilboaldeko eraikinik garaienak

Bilboaldeko eraikinik garaienen zerrenda» orritik birbideratua)
Bilboko skylinea. Ezkerretik eskuinera, Albia dorrea, BBVAren dorrea eta Isozaki Atea.

Ondoko zerrenda honek, Bilboaldeko eraikinik garaienak biltzen ditu. Elizak, tximiniak eta bestelakoak ez dira kontutan hartzen. Jada amaituriko eraikinak kontutan izan dira. Dorre hauetariko gehienak 1960ko hamarkada eta 1970eko hamarkadetan eraiki zituzten. Dena dela, azken urteetan eraikin garaiak eraikitzeko joera nagusitzen ari da berriz ere.

ZerrendaAldatu

Zbk. Eraikin     Altuera     Solairu Udalerria
1 Iberdrola dorrea 165 m 41 Bilbo
2 Bizkaia dorrea (Garellano dorreak IV) 103 m 32 Bilbo
3 BEC dorrea 98 m 28 Barakaldo
4 Garellano dorreak III 96 m 30 Bilbo
5 BBVAren dorrea 89 m 21 Bilbo
6 Garellano dorreak II 89 m 27 Bilbo
7 Bolueta dorreak I 88 m 28 Bilbo
8 Isozaki Atea I 83 m 22 Bilbo
9 Isozaki Atea II 83 m 22 Bilbo
10 Garellano dorreak I 82 m 24 Bilbo
11 IX. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
12 VIII. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
13 VII. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
14 VI. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
15 V. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
16 IV. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
17 III. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
18 II. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
19 Juan de Garay (Zabalburuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
20 Nikolas Alkorta 1 (Zabalburuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
21 Nikolas Alkorta 3 (Zabalburuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
22 Nikolas Alkorta 5 (Zabalburuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
23 Trenbidea 7-7b (Etxetxuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
24 Pintores Zubiaurre 1-2 (Etxetxuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
25 Almirante Antonio A.G. (Etxetxuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
26 Olite Erriberri 1-2 (Etxetxuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
27 Ugasko 1 (Plaza dorreak) 73 m 20 Bilbo
28 Ugasko 3 (Plaza dorreak) 73 m 20 Bilbo
29 I. Dorre (Done Bikendi) 72 m 21 Barakaldo
30 Blas de Otero 70 m 21 Bilbo
31 Sabino Arana 33 (Etxezuri) 70 m 20 Bilbo
32 Sabino Arana 37 (Etxezuri) 70 m 19 Bilbo
33 Sabino Arana 35 (Etxezuri) 70 m 19 Bilbo
34 Albia I (Albia dorrea) 70 m 19 Bilbo
35 Nikolas Alkorta 2 (Zabalburuko dorreak) 70 m 19 Bilbo
36 Nikolas Alkorta 4-6 (Zabalburuko dorreak) 70 m 19 Bilbo
37 Ugasko 2 (Plaza dorreak) 70 m 19 Bilbo
38 Zubiria Ibarra 1 (Trauko dorreak) 68 m 19 Bilbo
39 Zubiria Ibarra 3 (Trauko dorreak) 68 m 19 Bilbo
40 Magallanes 5 (Los Angeles) 68 m 16 Barakaldo
41 Magallanes 3 (Los Angeles) 68 m 16 Barakaldo
42 Sanreza eraikina 65 m 18 Bilbo
43 Bilbao Exhibition Centre 62 m 17 Barakaldo
44 Santa Clara 7-9 62 m 18 Bilbo
45 Murrieta 13 62 m 18 Santurtzi
46 Unibertsitateak 30 61 m 18 Bilbo
47 Haro enparantza 6-7 60 m 17 Bilbo
48 Haro enparantza 4-5 60 m 17 Bilbo
49 Haro enparantza 2-3 60 m 17 Bilbo
50 Enrique de Ibarreta 5 60 m 17 Bilbo
51 Bami eraikina 60 m 5 Bilbo
52 Murrieta 15 60 m 18 Santurtzi
53 Artasamina 9-11 59 m 17 Bilbo
54 Bilboko Portuaren Agintaritzaren egoitza 57 m 14 Santurtzi
55 J.A. Zunzunegi 10-12 57 m 17 Bilbo
56 J.A. Zunzunegi 6-8 57 m 17 Bilbo
57 J.A. Zunzunegi 2-4 57 m 17 Bilbo
58 Lehendakari Agirre 133-135 57 m 16 Bilbo
59 Guggenheim Bilbao Museoa 57 m 3 Bilbo
60 Sor Juana Casajus 2-4 (Beurko Berria I) 55 m 16 Barakaldo
61 Bailén 13 55 m 16 Bilbo
62 Vicente Garamendi 5 (Vicente Garamendi multzoa) 55 m 16 Bilbo
63 Vicente Garamendi 2 (Vicente Garamendi multzoa) 55 m 16 Bilbo
64 Renfe eraikina 55 m 16 Bilbo
65 Autonomia 53 55 m 16 Bilbo
66 Aita Patxi 1-2 55 m 15 Bilbo
67 Av. Libertad 26 (Argentina eraikina) 55 m 16 Barakaldo
68 Gurutzetako Ospitalea 55 m 15 Barakaldo
69 San Adrián 2 54 m 16 Bilbo
70 Zabalbide 1 53 m 16 Bilbo
71 Euskalduna jauregia 53 m 7 Bilbo
72 Beurko Berria VIII 52 m 15 Barakaldo
73 Miranda 2 (Beurko Berria II) 52 m 15 Barakaldo
74 Zamakola 7 52 m 15 Bilbo
75 Montevideo 121 52 m 15 Bilbo
76 Hotel Meliá Bilbao 52 m 11 Bilbo
77 Loizaga 6 52 m 14 Barakaldo
78 Loizaga 5 52 m 14 Barakaldo
79 Murrieta 17-19 52 m 15 Santurtzi
80 Residencial San Luis 50 m 15 Barakaldo
81 Loizaga 8 50 m 14 Barakaldo
82 Loizaga 7 50 m 14 Barakaldo
83 Ametzola parkearen eraikina 50 m 14 Bilbo
84 Santiago Brouard 5 (Ametzola dorreak) 50 m 15 Bilbo
85 Dolores Ibarruri 7 (Ametzola dorreak) 50 m 15 Bilbo
86 Francesc Macia 1-3 50 m 15 Bilbo
87 Santutxu 28-30 50 m 15 Bilbo
88 Santutxu 24-26 50 m 15 Bilbo
89 Santutxu 20-22 50 m 15 Bilbo
90 Blas de Otero 5-11 50 m 15 Bilbo
91 Txomin Garat 6 50 m 14 Bilbo
92 Txomin Garat 4 50 m 14 Bilbo
93 Txomin Garat 2 50 m 14 Bilbo
94 Albia II (Albia dorrea) 50 m 13 Bilbo
95 Kabiezes 1 50 m 15 Santurtzi
96 Kabiezes 2 50 m 15 Santurtzi
97 La Paz 10 50 m 14 Barakaldo

Iturria: emporis.com webgunea.

HistoriaAldatu

Bilbon etxe orratz bezala kontuan hartu zen lehenengo eraikina Bailengo etxe orratza izan zen, 1946an eraikia 42 metro eta 13 solairurekin. 1968an BBVA dorrea eraiki zen 88 metro eta 21 solairurekin. 40 urtetan zehar, Euskal Herriko etxe orratz garaiena izan zen Barakaldon BEC dorrea eraiki zen arte. Azkenik, 2011n Iberdrola dorrea eraiki zen (gaur egun Euskal Herriko etxe orratz garaiena).

Eraikin garaienen zerrenda urteen zehar:

Etxe orratz guneakAldatu

Egoitza eraikin garaiak Bilbon, hiri guztian barrena sakabanatuta daude baina horrela ere, etxe orratz garaienen taldeak Santutxu, Zabalburu, Abandoibarra, Garellano, Ametzola eta Indautxu dira.

Barakaldoko etxe orratzak berriagoak dira eta hiriko kanpo gune berrietan daude kontzentratuta (BEC dorrea eta Done Bikendi dorreak).

2011n, BBVA dorrea (88 metro) eta BEC dorrea (98 metro) irabaziak izan ziren Iberdrola dorrea eraiki bait zen 165 metrorekin.

ProiektuakAldatu

Onartutako proiektuakAldatu

  • Pormetxeta dorrea: Barakaldo. 21 solairuko kristalezko dorre bat izango du, 80 metrorekin eta garabi formarekin iragan industriala gogora ekartzeko.
  • Bolueta dorreak: Bilbo. 95 metro eta 28 solairuko bi dorre, 80 metro eta 24 solairuko bat, 71 metro eta 21 solairuko bat eta 68 metro eta 20 solairuko beste bat. (Eraikitzen)
  • Garellano dorreak: Bilbo. 82 metro eta 24 solairu, 89 metro eta 27 solairu, 96 metro eta 30 solairu, 103 metro eta 33 solairu eta 110 metro eta 36 solairuko bost dorre eraikiko dira. (Eraikitzen)

Baztertutako proiektuakAldatu

Onartzeko zain dauden proiektuakAldatu

  • BBK dorrea: Bilbo. 104 metro eta 22 solairuko dorrea Zorrotzaurren. (Orain arte baztertuta)

Argazki galeriaAldatu

Ikus, gaineraAldatu