Ireki menu nagusia

Zerrenda:Bilboaldeko eraikinik garaienak

Bilboaldeko eraikinik garaienen zerrenda» orritik birbideratua)
Bilboko skylinea. Ezkerretik eskuinera, Albia dorrea, BBVAren dorrea eta Isozaki Atea.

Ondoko zerrenda honek, Bilboaldeko eraikinik garaienak biltzen ditu. Elizak, tximiniak eta bestelakoak ez dira kontutan hartzen. Jada amaituriko eraikinak kontutan izan dira. Dorre hauetariko gehienak 1960ko hamarkada eta 1970eko hamarkadetan eraiki zituzten. Dena dela, azken urteetan eraikin garaiak eraikitzeko joera nagusitzen ari da berriz ere.

ZerrendaAldatu

Zbk. Eraikin     Altuera     Solairu Udalerria
1 Iberdrola dorrea 165 m 41 Bilbo
2 BEC dorrea 98 m 28 Barakaldo
3 Garellano dorreak III 96 m 30 Bilbo
4 BBVAren dorrea 89 m 21 Bilbo
5 Garellano dorreak II 89 m 27 Bilbo
6 Bolueta dorreak I 88 m 28 Bilbo
7 Isozaki Atea I 83 m 22 Bilbo
8 Isozaki Atea II 83 m 22 Bilbo
9 Garellano dorreak I 82 m 24 Bilbo
10 IX. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
11 VIII. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
11 VII. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
13 VI. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
14 V. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
15 IV. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
16 III. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
17 II. Dorre (Done Bikendi) 75 m 22 Barakaldo
18 Juan de Garay (Zabalburuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
19 Nikolas Alkorta 1 (Zabalburuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
20 Nikolas Alkorta 3 (Zabalburuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
21 Nikolas Alkorta 5 (Zabalburuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
22 Trenbidea 7-7b (Etxetxuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
23 Pintores Zubiaurre 1-2 (Etxetxuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
24 Almirante Antonio A.G. (Etxetxuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
25 Olite Erriberri 1-2 (Etxetxuko dorreak) 75 m 21 Bilbo
26 Ugasko 1 (Plaza dorreak) 73 m 20 Bilbo
27 Ugasko 3 (Plaza dorreak) 73 m 20 Bilbo
28 I. Dorre (Done Bikendi) 72 m 21 Barakaldo
29 Blas de Otero 70 m 21 Bilbo
30 Sabino Arana 33 (Etxezuri) 70 m 20 Bilbo
31 Sabino Arana 37 (Etxezuri) 70 m 19 Bilbo
32 Sabino Arana 35 (Etxezuri) 70 m 19 Bilbo
33 Albia I (Albia dorrea) 70 m 19 Bilbo
34 Nikolas Alkorta 2 (Zabalburuko dorreak) 70 m 19 Bilbo
35 Nikolas Alkorta 4-6 (Zabalburuko dorreak) 70 m 19 Bilbo
36 Ugasko 2 (Plaza dorreak) 70 m 19 Bilbo
37 Zubiria Ibarra 1 (Trauko dorreak) 68 m 19 Bilbo
38 Zubiria Ibarra 3 (Trauko dorreak) 68 m 19 Bilbo
39 Magallanes 5 (Los Angeles) 68 m 16 Barakaldo
40 Magallanes 3 (Los Angeles) 68 m 16 Barakaldo
41 Sanreza eraikina 65 m 18 Bilbo
42 Bilbao Exhibition Centre 62 m 17 Barakaldo
43 Santa Clara 7-9 62 m 18 Bilbo
44 Murrieta 13 62 m 18 Santurtzi
45 Unibertsitateak 30 61 m 18 Bilbo
46 Haro enparantza 6-7 60 m 17 Bilbo
47 Haro enparantza 4-5 60 m 17 Bilbo
48 Haro enparantza 2-3 60 m 17 Bilbo
49 Enrique de Ibarreta 5 60 m 17 Bilbo
50 Bami eraikina 60 m 5 Bilbo
51 Murrieta 15 60 m 18 Santurtzi
52 Artasamina 9-11 59 m 17 Bilbo
53 Bilboko Portuaren Agintaritzaren egoitza 57 m 14 Santurtzi
54 J.A. Zunzunegi 10-12 57 m 17 Bilbo
55 J.A. Zunzunegi 6-8 57 m 17 Bilbo
56 J.A. Zunzunegi 2-4 57 m 17 Bilbo
57 Lehendakari Agirre 133-135 57 m 16 Bilbo
58 Guggenheim Bilbao Museoa 57 m 3 Bilbo
59 Sor Juana Casajus 2-4 (Beurko Berria I) 55 m 16 Barakaldo
60 Bailén 13 55 m 16 Bilbo
61 Vicente Garamendi 5 (Vicente Garamendi multzoa) 55 m 16 Bilbo
62 Vicente Garamendi 2 (Vicente Garamendi multzoa) 55 m 16 Bilbo
63 Renfe eraikina 55 m 16 Bilbo
64 Autonomia 53 55 m 16 Bilbo
65 Aita Patxi 1-2 55 m 15 Bilbo
66 Av. Libertad 26 (Argentina eraikina) 55 m 16 Barakaldo
67 Gurutzetako Ospitalea 55 m 15 Barakaldo
68 San Adrián 2 54 m 16 Bilbo
69 Zabalbide 1 53 m 16 Bilbo
70 Euskalduna jauregia 53 m 7 Bilbo
71 Beurko Berria VIII 52 m 15 Barakaldo
72 Miranda 2 (Beurko Berria II) 52 m 15 Barakaldo
73 Zamakola 7 52 m 15 Bilbo
74 Montevideo 121 52 m 15 Bilbo
75 Hotel Meliá Bilbao 52 m 11 Bilbo
76 Loizaga 6 52 m 14 Barakaldo
77 Loizaga 5 52 m 14 Barakaldo
78 Murrieta 17-19 52 m 15 Santurtzi
79 Residencial San Luis 50 m 15 Barakaldo
80 Loizaga 8 50 m 14 Barakaldo
81 Loizaga 7 50 m 14 Barakaldo
82 Ametzola parkearen eraikina 50 m 14 Bilbo
83 Santiago Brouard 5 (Ametzola dorreak) 50 m 15 Bilbo
84 Dolores Ibarruri 7 (Ametzola dorreak) 50 m 15 Bilbo
85 Francesc Macia 1-3 50 m 15 Bilbo
86 Santutxu 28-30 50 m 15 Bilbo
87 Santutxu 24-26 50 m 15 Bilbo
88 Santutxu 20-22 50 m 15 Bilbo
89 Blas de Otero 5-11 50 m 15 Bilbo
90 Txomin Garat 6 50 m 14 Bilbo
91 Txomin Garat 4 50 m 14 Bilbo
92 Txomin Garat 2 50 m 14 Bilbo
93 Albia II (Albia dorrea) 50 m 13 Bilbo
94 Kabiezes 1 50 m 15 Santurtzi
95 Kabiezes 2 50 m 15 Santurtzi
96 La Paz 10 50 m 14 Barakaldo

Iturria: emporis.com webgunea.

HistoriaAldatu

Bilbon etxe orratz bezala kontuan hartu zen lehenengo eraikina Bailengo etxe orratza izan zen, 1946an eraikia 42 metro eta 13 solairurekin. 1968an BBVA dorrea eraiki zen 88 metro eta 21 solairurekin. 40 urtetan zehar, Euskal Herriko etxe orratz garaiena izan zen Barakaldon BEC dorrea eraiki zen arte. Azkenik, 2011n Iberdrola dorrea eraiki zen (gaur egun Euskal Herriko etxe orratz garaiena).

Eraikin garaienen zerrenda urteen zehar:

Etxe orratz guneakAldatu

Egoitza eraikin garaiak Bilbon, hiri guztian barrena sakabanatuta daude baina horrela ere, etxe orratz garaienen taldeak Santutxu, Zabalburu, Abandoibarra, Garellano, Ametzola eta Indautxu dira.

Barakaldoko etxe orratzak berriagoak dira eta hiriko kanpo gune berrietan daude kontzentratuta (BEC dorrea eta Done Bikendi dorreak).

2011n, BBVA dorrea (88 metro) eta BEC dorrea (98 metro) irabaziak izan ziren Iberdrola dorrea eraiki bait zen 165 metrorekin.

ProiektuakAldatu

Onartutako proiektuakAldatu

  • Pormetxeta dorrea: Barakaldo. 21 solairuko kristalezko dorre bat izango du, 80 metrorekin eta garabi formarekin iragan industriala gogora ekartzeko.
  • Bolueta dorreak: Bilbo. 95 metro eta 28 solairuko bi dorre, 80 metro eta 24 solairuko bat, 71 metro eta 21 solairuko bat eta 68 metro eta 20 solairuko beste bat. (Eraikitzen)
  • Garellano dorreak: Bilbo. 82 metro eta 24 solairu, 89 metro eta 27 solairu, 96 metro eta 30 solairu, 103 metro eta 33 solairu eta 110 metro eta 36 solairuko bost dorre eraikiko dira. (Eraikitzen)

Baztertutako proiektuakAldatu

Onartzeko zain dauden proiektuakAldatu

  • BBK dorrea: Bilbo. 104 metro eta 22 solairuko dorrea Zorrotzaurren. (Orain arte baztertuta)

Argazki galeriaAldatu

Ikus, gaineraAldatu