Ireki menu nagusia
Olinpiar Jokoetako Futbol Txapelketa
Antolatzailea FIFA
Lehen ekitaldia 1900
Eremua Mundu mailako txapelketa
Parte hartzaileak 16
Garaipen gehien Gizonezkoak: Hungaria Hungaria (3)
Emakumezkoak: Ameriketako Estatu Batuak Estatu Batuak (4)
2016ko txapeldunak Gizonezkoak: Brasil Brasil
Emakumezkoak: Alemania Alemania

Futbola Udako Olinpiar Jokoetan ohikoa izan den kirol olinpikoa da. Gizonezkoetan Hungariako futbol selekzio nazionala da ekitaldi gehien irabazi dituena eta emakumezkoetan Estatu Batuetako futbol selekzio nazionala.

Eduki-taula

HistoriaAldatu

1900eko Udako Olinpiar Jokoetan jokatu zen lehenengo aldiz, historiako bigarren Jokoetan. Dena dela lehen bi ekitaldietan hiru futbol taldek hartu zuten parte eta beraien arteko ligaxka osatu zen. Hasiera batean Britainia Handia izan zen nagusi baina 20. hamarkadan talde hegoamerikarrak agertu ziren.

1930an Munduko Futbol Txapelketa jokatu zen eta txapelketa hura bultzatu nahian 1932an futbola Olinpiar Jokoetatik atera egin zen. 1936an ordea Berlingo Jokoetan futbola itzularazi zuten alemaniarrek.

Bigarren Mundu Gerraren ondoren profesionalismoa futbolera iritsi zen eta Olinpiar Jokoetan amateurrek baino jokatzen ez zutenez Munduko Futbol Txapelketa Olinpiar Jokoei nagusitu zitzaien. Herrialde komunistek ordea emaitza bikainak lortu zituzten Olinpiar Jokoetan.

1984tik aurrera FIFAk Konfederazio ahulei talde indartsuenak aurkezteko baimena eman zien eta UEFA (Europa) eta CONMEBOL (Hego Amerika) konfederaziotako herrialdeek ordutik gazteen taldeak (21 urtez azpikoak) aurkeztu dituzte. Kontutan hartu behar da Europako Futbol Txapelketa urte berean ere jokatzen dela eta UEFAk honi eman nahi diola garrantzia.

1996an izan zen emakumezkoen lehenengo txapelketa.

GizonezkoakAldatu

 
Hungaria da txapelketa gehien irabazi dituen taldea.
 
Uruguai eta Argentinaren arteko finala 1928an.
 
Mexiko 2012ko txapelduna izan zen.

PalmaresaAldatu

Urtea   Emaitza    
1900   Upton Park F.C.
(Britainia Handia)
ligaxka   USFSA XI
(Frantzia)
  Université de Bruxelles
(Belgika)
1904   Galt F.C.
(Kanada)
ligaxka   Christian Brothers College
(Estatu Batuak)
  St. Rose Parish
(Estatu Batuak)
1908   Britainia Handia 2 - 0   Danimarka   Herbehereak
1912   Britainia Handia 4 - 2   Danimarka   Herbehereak
1916 ez jokatua
1920   Belgika   Espainia   Herbehereak
1924   Uruguai 3 - 0   Suitza   Suedia
1928   Uruguai 1-1, 2-1   Argentina   Italia
1932 ez jokatua
1936   Italia 2 - 1   Austria   Norvegia
1940 ez jokatua
1944 ez jokatua
1948   Suedia 3 - 1   Jugoslavia   Danimarka
1952   Hungaria 6 - 0   Jugoslavia   Suedia
1956   Sobietar Batasuna 1 - 0   Jugoslavia   Bulgaria
1960   Jugoslavia 3 - 1   Danimarka   Hungaria
1964   Hungaria 2 - 1   Txekoslovakia   Ekialdeko Alemania
1968   Hungaria 4 - 1   Bulgaria   Japonia
1972   Polonia 2 - 1   Hungaria   Ekialdeko Alemania
  Sobietar Batasuna
1976   Ekialdeko Alemania 3 - 1   Polonia   Sobietar Batasuna
1980   Txekoslovakia 1 - 0   Ekialdeko Alemania   Sobietar Batasuna
1984   Frantzia 2 - 0   Brasil   Jugoslavia
1988   Sobietar Batasuna 2 - 1   Brasil   Mendebaldeko Alemania
1992   Espainia 3 - 2   Polonia   Ghana
1996   Nigeria 3 - 2   Argentina   Brasil
2000   Kamerun 2-2 (pen:5-3)   Espainia   Txile
2004   Argentina 1 - 0   Paraguai   Italia
2008   Argentina 1 - 0   Nigeria   Brasil
2012   Mexiko 2 - 1   Brasil   Hego Korea
2016   Brasil 1-1 (pen:5-4)   Alemania   Nigeria
  • ¹ 1920 urtean Belgikak eta Txekoslovakiak jokatu zuten finala eta Belgikak 2-0 irabazi zuen. Txekoslovakiak protesta egin zuen Belgikak hainbat tranpa egin zituela esanez eta horregatik deskalifikatua izan zen. Hirugarren postua eskuratu zuen Espainia izan zen beraz bigarrena.
  • (pen), penalti jaurtiketak.

GaraipenakAldatu

Selekzioa       Garaipenak
  Hungaria 3 1 1 1952, 1964, 1968
  Britainia Handia 3* 0 0 1900*, 1908, 1912
  Argentina 2 2 0 2004, 2008
  Sobietar Batasuna 2 0 3 1956, 1988
  Brasil 1 3 2 2016
  Jugoslavia 1 3 1 1960
  Alemania
(  Ekialdeko Alemania: 1, 1, 2)
1 2 3 1976
  Polonia 1 2 0 1972
  Espainia 1 2 0 1992
  Nigeria 1 1 1 1996
  Txekoslovakia 1 1 0 1980
  Frantzia 1 1* 0 1984
  Italia 1 0 2 1936
  Suedia 1 0 2 1948
  Belgika 1 0 1* 1920
  Kamerun 1 0 0 2000
  Mexiko 1 0 0 2012
  Danimarka 0 3 1

EmakumezkoakAldatu

 
Estatu Batuen eta Brasilen arteko partida.
 
Estatu Batuen eta Japoniaren arteko finala 2012an.
 
Cristiane bi aldiz izan da golegile nagusia, 2004 eta 208an.

PalmaresaAldatu

Urtea   Emaitza    
1996   Estatu Batuak 2 - 1   Txina   Norvegia
2000   Norvegia 3 - 2   Estatu Batuak   Alemania
2004   Estatu Batuak 2 - 1   Brasil   Alemania
2008   Estatu Batuak 1 - 0   Brasil   Alemania
2012   Estatu Batuak 2 - 1   Japonia   Kanada
2016   Alemania 2 - 1   Suedia   Kanada

GaraipenakAldatu

Selekzioa       Garaipenak
  Estatu Batuak 4 1 0 1996, 2004, 2008, 2012
  Alemania 1 0 3 2016
  Norvegia 1 0 0 2000
  Brasil 0 2 0
  Txina 0 1 0
  Japonia 0 1 0
  Suedia 0 1 0
  Kanada 0 0 2

Golegile nagusiakAldatu

Urtea Urrezko bota Golak
1996   Ann-Kristin Aarønes
  Linda Medalen
  Pretinha
4
2000   Sun Wen 4
2004   Cristiane
  Birgit Prinz
5
2008   Cristiane 5
2012   Christine Sinclair 6
2016   Melanie Behringer 5

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Futbola Olinpiar Jokoetan