Austriako futbol liga

Austriako futbol liga (alemanieraz Österreichische Fußball-Bundesliga) Austrian jokatzen den futbol txapelketa nagusia da. 1912an hasi zen jokatzen eta hiriburuko taldeak izan dira nagusi, Rapid Viena (32 garaipen) eta Austria Viena (24).

Austriako futbol liga
Österreichische Fußball-Bundesliga
Konfederazioa UEFA
Sorrera 1911
1974 (Bundesliga)
Eremua  Austria
Taldeak 12
Maila 1
Jeitsiera 2. Liga
Garaipen gehien Rapid Viena (32 Liga)
Txapelduna Red Bull Salzburg (2020-21)
Webgunea www.bundesliga.at
Rapid Viena eta Austria Vienaren arteko partida elurpean.
Red Bull Salzburg 2007ko liga garaipena ospatzen.
Rapid Vienaren estadioa eta zaleak.
Wacker Innsbruck taldeko jokalariak gola ospatzen.

HistoriaAldatu

Futbola 1890tik aurrera jokatu izan da austrian. 1900an Vienan Kopa txapelketa antolatu zen, Neues Wiener Tagblatt Pokal, liga formatoan jokatzen zena. Benetako liga 1911ean sortu zen eta 1. Klasse (Lehen maila) izena izan zuen. Viena inguruko taldeek (Austria Beherea) hartzen zuten parte. 1924ean profesionalismoa iritsi eta liga ere egokitu egin zen. Ez zen 1937 urterarte beste probintziatako talderik arituko Austriako ligan.

Hala ere 1938an alemaniarrek Austria inbaditzean futbol liga ere Alemaniako Bundesligaren barnean gelditu zen. Austrian Gauliga Ostmark liga amateurra osatu zen eta bertako txapeldunak gainontzeko Alemaniako txapelketa probintzialetako irabazleeekin batera Bundesligako play-offak jokatzen zituen. 1941ean Rapid Vienak Alemaniako Bundesliga irabazi zuen. Gaur egun Austriako txapelduna Gauliga Ostmark txapelketaren irabazlea kontsideratzen da.

Bigarren Mundu Gerra amaitzean berriz ere Austriako txapelketa itzuli zen 1949an Staatsliga A izena hartuz Austria osoko taldeak barneratzen zituena. 1965ean izena aldatu zuen berriz Nationalliga bihurtu zelarik. Azkenik 1974ean gaur egungo Bundesliga sortu zen.

2018-19 denboraldian 10 taldeko liga izatetik 12 taldetara pasa zen eta ligaren egitura ere aldatu zen. Fase erregularra jokatu ondoren (22 partida) taldeen puntuak erdira jeitsi ziren. Aurreneko sei taldeek txapeldunen fasea jokatu zuten hurrena eta azkenengo seirek jeitsiera fasea.

PodiumaAldatu

     
 
 
 
Rapid Viena
32 Liga
     
 
 
 
Austria Viena
24 Liga
     
 
 
 
Red Bull Salzburg
15 Liga

PalmaresaAldatu

Hasierako txapelketak (1912-1938)Aldatu

Urtea Irabazlea
1912 Rapid Viena
1913 Rapid Viena
1914 Wiener AF
1915 Wiener AC
1916 Rapid Viena
1917 Rapid Viena
1918 Floridsdorfer AC
1919 Rapid Viena
1920 Rapid Viena
1921 Rapid Viena
1922 Wiener Sportclub
1923 Rapid Viena
1924 Amateure (Austria Viena)
1925 Hakoah Viena
1926 Amateure (Austria Viena)
1927 Admira Wacker
1928 Admira Wacker
1929 Rapid Viena
1930 Rapid Viena
1931 First Viena
1932 Admira Wacker
1933 First Viena
1934 Admira Wacker
1935 Rapid Viena
1936 Admira Wacker
1937 Admira Wacker

Alemaniaren barnean (1939-1944)Aldatu

Urtea Irabazlea
1938 Rapid Viena
1939 Admira Wacker
1940 Rapid Viena
1941 Rapid Viena
1942 First Viena
1943 First Viena
1944 First Viena

Gerra ondorengo txapelketak (1945-1974)Aldatu

Urtea Irabazlea
1945 Rapid Viena
1946 Rapid Viena
1947 SC Wacker
1948 Rapid Viena
1949 Austria Viena
1950 Austria Viena
1951 Rapid Viena
1952 Rapid Viena
1953 Austria Viena
1954 Rapid Viena
1955 First Viena
1956 Rapid Viena
1957 Rapid Viena
1958 Wiener Sportclub
1959 Wiener Sportclub
1960 Rapid Viena
1961 Austria Viena
1962 Austria Viena
1963 Austria Viena
1964 Rapid Viena
1965 LASK Linz
1966 Admira Wacker
1967 Rapid Viena
1968 Rapid Viena
1969 Austria Viena
1970 Austria Viena
1971 Wacker Innsbruck
1972 Wacker Innsbruck
1973 Wacker Innsbruck
1974 VÖEST Linz

Austriako Bundesliga (1975- )Aldatu

Urtea Irabazlea Puntuak Bigarrena Puntuak Goleatzailea (golak)
1974-75 Wacker Innsbruck 51 VÖEST Linz 42   Helmut Köglberger (22)
1975-76 Austria Viena 52 Wacker Innsbruck 45   Johann Pirkner (21)
1976-77 Wacker Innsbruck 53 Rapid Viena 47   Hans Krankl (32)
1977-78 Austria Viena 56 Rapid Viena 42   Hans Krankl (41)
1978-79 Austria Viena 55 Wiener Sportclub 41   Walter Schachner (24)
1979-80 Austria Viena 50 VÖEST Linz 43   Walter Schachner (34)
1980-81 Austria Viena 46 Sturm Graz 45   Gernot Jurtin (20)
1981-82 Rapid Viena 47 Austria Viena 44   Božo Bakota (24)
1982-83 Rapid Viena 48 Austria Viena 48   Hans Krankl (23)
1983-84 Austria Viena 47 Rapid Viena 47   Tibor Nyilasi (26)
1984-85 Austria Viena 54 Rapid Viena 45   Toni Polster (24)
1985-86 Austria Viena 58 Rapid Viena 56   Toni Polster (33)
1986-87 Rapid Viena 52 Austria Viena 52   Toni Polster (39)
1987-88 Rapid Viena 54 Austria Viena 46   Zoran Stojadinović (27)
1988-89 Swarovski Tirol 39 Admira Wacker 33   Peter Pacult (26)
1989-90 Swarovski Tirol 38 Austria Viena 30   Gerhard Rodax (35)
1990-91 Austria Viena 36 Swarovski Tirol 35   Václav Daněk (29)
1991-92 Austria Viena 33 Austria Salzburg 33   Christoph Westerthaler (17)
1992-93 Austria Viena 36 Austria Salzburg 36   Václav Daněk (24)
1993-94 Austria Salzburg 51 Austria Viena 49   Nikola Jurčević (14)
  Heimo Pfeifenberger (14)
1994-95 Austria Salzburg 47 Sturm Graz 47   Souleyman Sané (20)
1995-96 Rapid Viena 73 Sturm Graz 67   Ivica Vastić (22)
1996-97 Austria Salzburg 69 Rapid Viena 66   René Wagner (21)
1997-98 Sturm Graz 81 Rapid Viena 62   Geir Frigård (23)
1998-99 Sturm Graz 73 Rapid Viena 70   Eduard Glieder (22)
1999-2000 Tirol Innsbruck 77 Sturm Graz 74   Ivica Vastić (32)
2000-01 Tirol Innsbruck 68 Rapid Viena 60   Radosław Gilewicz (22)
2001-02 Tirol Innsbruck 75 Sturm Graz 65   Ronald Brunmayr (27)
2002-03 Austria Viena 70 Grazer AK 57   Axel Lawarée (21)
2003-04 Grazer AK 72 Austria Viena 71   Roland Kollmann (27)
2004-05 Rapid Viena 71 Grazer AK 70   Christian Mayrleb (21)
2005-06 Austria Viena 67 Red Bull Salzburg 63   Sanel Kuljic (15)
  Roland Linz (15)
2006-07 Red Bull Salzburg 75 SV Ried 56   Alexander Zickler (22)
2007-08 Rapid Viena 69 Red Bull Salzburg 63   Alexander Zickler (16)
2008-09 Red Bull Salzburg 74 Rapid Viena 70   Marc Janko (39)
2009-10 Red Bull Salzburg 76 Austria Viena 75   Steffen Hofmann (20)
2010-11 Sturm Graz 66 Red Bull Salzburg 63   Roland Linz (21)
2011-12 Red Bull Salzburg 68 Rapid Viena 62   Stefan Maierhofer (14)
2012-13 Austria Viena 82 Red Bull Salzburg 62   Philipp Hosiner (32)
2013-14 Red Bull Salzburg 80 Rapid Viena 62   Jonathan Soriano (31)
2014-15 Red Bull Salzburg 73 Rapid Viena 67   Jonathan Soriano (31)
2015-16 Red Bull Salzburg 74 Rapid Viena 65   Jonathan Soriano (21)
2016-17 Red Bull Salzburg 81 Austria Viena 63   Olarenwaju Kayode (17)
2017-18 Red Bull Salzburg 83 Sturm Graz 69   Moanes Dabour (16)
2018-19 Red Bull Salzburg 52 LASK Linz 40   Moanes Dabour (20)
2019-20 Red Bull Salzburg 50 Rapid Viena 38   Shon Weissman (30)
2020-21 Red Bull Salzburg 51 Rapid Viena 36   Patson Daka (23)
  • 1989 eta 1993 artean txapelketak bi sasoi izaten zituen. lehenengo 22 partidak talde guztiek jokatzen zituzten beren artean eta sailkapeneko zortzi onenek ligaxka berri bat jokatzen zuten. Hortik ateratzen zen txapelduna.

GaraipenakAldatu

TaldekaAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
Rapid Viena 32 1912, 1913, 1916, 1917, 1919, 1920, 1921, 1923, 1929, 1930, 1935, 1938, 1940, 1941, 1946, 1948, 1951, 1952, 1954, 1956, 1957, 1960, 1964, 1967, 1968, 1982, 1983, 1987, 1988, 1996, 2005, 2008
Austria Viena 24 1924, 1926, 1949, 1950, 1953, 1961, 1962, 1963, 1969, 1970, 1976, 1978, 1979, 1980, 1981, 1984, 1985, 1986, 1991, 1992, 1993, 2003, 2006, 2013
Austria Salzburg
+Red Bull*
15 1994, 1995, 1997, 2007, 2009, 2010, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021
Wacker Innsbruck
+Swarovski Tirol
+Tirol Innsbruck*
10 1971, 1972, 1973, 1975, 1977, 1989, 1990, 2000, 2001, 2002
Admira Wacker 9 1927, 1928, 1932, 1934, 1936, 1937, 1939, 1947, 1966
First Viena 6 1931, 1933, 1942, 1943, 1944, 1955
Wiener Sportclub 3 1922, 1958, 1959
Sturm Graz 3 1998, 1999, 2011
Wiener AF 1 1914
Wiener AC 1 1915
Floridsdorfer AC 1 1918
Hakoah Viena 1 1925
LASK Linz 1 1965
VÖEST Linz 1 1974
Grazer AK 1 2004
  • Bata bestearen jarraipena dira.

HirikaAldatu

Hiria Garaipenak Taldeak
Viena 69 Rapid (32), Austria (24), First (6), Wiener Sportclub (3), Wiener AF (1), Wiener AC (1), Floridsdorfer (1), Hakoah (1)
Wals-Siezenheim 15 Austria-Red Bull Salzburg (15)
Innsbruck 10 Wacker + Swarovski + Tirol Innsbruck (10)
Mödling 9 Admira Wacker (9)
Graz 4 Sturm Graz (3), Grazer AK (1)
Linz 2 LASK (1), VÖEST (1)

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo estekakAldatu