Europako Kros Txapelketa

Europako Kros Txapelketa (ingelesez: European Cross Country Championships) Europa mailan antolatzen den kros txapelketa nagusia da. Abenduan jokatzen da.

Europako Kros Txapelketa
European Cross Country Championships
Antolatzailea European Athletic Association
Sorrera 1994
Tokia aldakorra
Modalitatea krosa
Distantzia 9-10 km (gizonezkoak)
5-6'5 km (emakumezkoak)
Garaipen gehien Gizonezkoak:
Ukraina Serhiy Lebid (9)
Emakumezkoak:
Turkia Yasemin Can (3)
Txapeldunak Gizonezkoak (2018):
Norvegia Filip Ingebrigtsen
Emakumezkoak (2018):
Turkia Yasemin Can
Webgunea www.european-athletics.org

HistoriaAldatu

1994 urtean hasi zen antolatzen, europar lasterkariek titulu bat irabazteko aukera izan zezaten, mundu mailan irabaztea zaila ikusten baitzen. Gizonezkoetan Serhiy Lebid ukrainarra izan da garaile nagusia, bederatzi txapelekin[1]. Emakumezkoetan ez da palmaresean nagusitasun handirik nabari. Azken urteotan Europako herrialdeen izenean korritzen duten afrikar kroslariak nagusitu dira, Turkiaren izenean korritzen duten keniarrak bereziki.

PalmaresaAldatu

Urtea Hiria Gizonezkoak Emakumezkoak
1994   Alnwick   Paulo Guerra   Catherina McKiernan
1995   Alnwick   Paulo Guerra   Annemari Sandell
1996   Charleroi   Jon Brown   Sara Wedlund
1997   Oeiras   Carsten Jørgensen   Joalsiae Llado
1998   Ferrara   Serhiy Lebid   Paula Radcliffe
1999   Velenje   Paulo Guerra   Anita Weyermann
2000   Malmö   Paulo Guerra   Katalin Szentgyörgyi
2001   Thun   Serhiy Lebid   Yamna Oubouhou
2002   Medulin   Serhiy Lebid   Helena Javornik
2003   Edinburgh   Serhiy Lebid   Paula Radcliffe
2004   Heringsdorf   Serhiy Lebid   Hayley Yelling
2005   Tilburg   Serhiy Lebid   Lornah Kiplagat
2006   San Giorgio su Legnano   Mo Farah   Tetyana Holovchenko
2007   Toro   Serhiy Lebid   Marta Domínguez
2008   Brusela   Serhiy Lebid   Hilda Kibet
2009   Dublin   Alemayehu Bezabeh   Hayley Yelling
2010   Albufeira   Serhiy Lebid   Jessica Augusto
2011   Velenje   Atelaw Yeshetela   Fionnuala Britton
2012   Szentendre   Andrea Lalli   Fionnuala Britton
2013   Belgrad   Alemayehu Bezabeh   Sophie Duarte
2014   Samokov   Polat Kemboi Arikan   Gemma Steel
2015[2]   Hyères-Toulon   Ali Kaya   Sifan Hassan
2016[3]   Chia   Aras Kaya   Yasemin Can
2017[4]   Šamorín   Kaan Kigen Özbilen   Yasemin Can
2018[5]   Tilburg   Filip Ingebrigtsen   Yasemin Can
2019   Lisboa
2020   Dublin

GaraipenakAldatu

GizonezkoakAldatu

Korrikalaria Garaipenak Urteak
  Serhiy Lebid 9 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2010
  Paulo Guerra 4 1994, 1995, 1999, 2000
  Alemayehu Bezabeh 2 2009, 2013

EmakumezkoakAldatu

Korrikalaria Garaipenak Urteak
  Yasemin Can 3 2016, 2017, 2018
  Paula Radcliffe 2 1998, 2003
  Hayley Yelling 2 2004, 2009
  Fionnuala Britton 2 2011, 2012

ErreferentziakAldatu

  1. Martin, Paul. (2010-12-14). Atletismo e Historia (Athletics in History): El hombre de mármol: Serhiy Lebid. . Noiz kontsultatua: 2018-01-26.
  2. 22èmes Championnats d'Europe SPAR de Cross-Country - Hyères 2015. . Noiz kontsultatua: 2018-01-26.
  3. IAAF: Kaya and Can lead Turkish 1-2 finishes at European Cross Country Championships| News | iaaf.org. . Noiz kontsultatua: 2018-01-26.
  4. (Ingelesez) European Athletics - Patience pays dividends for Ozbilen in senior men’s race in Samorin. . Noiz kontsultatua: 2018-01-26.
  5. (Gaztelaniaz) [https://www.marca.com/atletismo/2018/12/09/5c0d091146163f98438b4658.html «Filip Ingebrigtsen gana el oro s�nior del Europeo de cross con una actuaci�n estelar»] Marca.com 2018-12-09 . Noiz kontsultatua: 2019-01-07.

Kanpo estekakAldatu