Ireki menu nagusia

Oton Župančič (Vinica, 1878ko urtarrilaren 23a - Ljubljana, 1949ko ekainaren 11a) Esloveniako poeta eta itzultzailea izan zen.

Oton Župančič
OtonZupancic (2).jpg
Bizitza
Jaiotza Vinica Itzuli1878ko urtarrilaren  23a
Herrialdea  Austria-Hungariako Inperioa
 Jugoslavia
Talde etnikoa Esloveniarra
Heriotza Ljubljana1949ko ekainaren  11 (71 urte)
Hobiratze lekua Žale Itzuli
Familia
Seme-alabak
Hezkuntza
Heziketa Vienako Unibertsitatea
Hizkuntzak gaztelania
alemana
esloveniera
Jarduerak
Jarduerak hizkuntzalaria, poeta, idazlea, antzerkigilea, itzultzailea, literatura-kritikaria, haur literaturaren idazlea eta saiakeragilea
Kidetza Serbian Academy of Sciences and Arts Itzuli
Slovenian Academy of Sciences and Arts Itzuli
Izengoitia(k) Aleksij Nikolajev, Pavel Strnad, Beli Kranjec, Smiljan Smiljanič eta Gojko

Eduki-taula

BiografiaAldatu

Oton Župančič Vinican jaio zen, Kroaziarekin mugan. Novo Mesto eta Ljubljanan egin zituen ikasketak. Hasieran katolikoen artean ibili zen baina ideia liberalak hartu zituen eta Ivan Cankar, Dragotin Kette eta Josip Murnekin ibili zen. 1896 eta 1900 artean Vienako Unibertsitatean historia eta geografiako ikasketak egin zituen.

Ljubljanako Gimnasio Klasikoan irakasle sartu zen eta Ljubljanski zvon aldizkari literarioan hasi zen bere lanak argitaratzen. 1905ean Parisera joan zen eta ondoren Alemanian izan zen. 1912an Ivan Tavčar Ljubljanako alkateak Hiri Artxiboko zuzendari postua eman zion.

Italiar faxisten eta Alemaniar nazien okupazioan Župančiček Esloveniako fronte askatzailearekin egin zuen bat kazetari antifaxistetan poesiak argitaratuz. 1945ean Alderdi komunistak hainbat sari eta postu eman zizkion horregatik. 1949an hil zen Ljubljanan.

BibliografiaAldatu

Poesia liburuakAldatu

  • Čaša opojnosti (1899)
  • Pesem mladine (1900)
  • Duma (1908)
  • Kovaška (1910)
  • Žebljarska (1912)
  • Ciciban (1915)

AntzerkiakAldatu

  • Noč za verne duše (1904)
  • Veronika Deseniška (1924)

DokumentalakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Oton Župančič