Igeldoko harria


Igeldoko harria 1992 urteaz geroztik izen bereko 134 kiloko oboide eiteko harri irregularrarekin Donostiako Trinitate enparantzan eta Aste Nagusiaren baitan ospatzen den harrijasotze proba da.

Igeldoko harria
Kirola harri-jasotzea
Antolatzailea Euskadiko Herri Kirol Federazioa
Sorrera 1993
Eremua  Euskal Herria
Tokia Donostia
Lana 5 minutuko lana
Errekorra 19 jasoaldi
("Goenatxo II", 2002)[1]
Garaipen gehien J.J. Unanue "Goenatxo II" (11)
Txapelduna Jokin Eizmendi (2020)

LanaAldatu

Bost minututan altxaldi gehien egiten dituen harrijasotzaileak irabazten du.

HistoriaAldatu

1990 urtean Donostiako Aste Nagusian Igekldoko 174 kg-ko harri batekin lehiatu ziren Goenatxo eta Gibitegi. Lehenengoak lau jasoaldi eman ziizkion eta bigarrenak bi[2]. Lehiaketa honek ez zuen ordea jarraipenik izan. Hiru urte beranduago harri txikiago batekin egin zen froga, eta hau da jarraipena izan duen lehia.

1993-2003 urte bitartean Juan Jose Unanue "Goenatxo II" izan zen irabazle. 2004-2011 urte bitartean, berriz, Joxerramon Iruretagoiena "Izeta II" izan zen nagusi. Harria gordeta egoten da urtean zehar eta beraz harrijasotzaileek ez dute aukerarik aurrez harriarekin saioak egiteko.

PalmaresaAldatu

Urtea Txapelduna Jasoaldiak
1993 "Goenatxo II" ?
1994 "Goenatxo II" ?
1995 "Goenatxo II" ?
1996 "Goenatxo II" ?
1997 "Goenatxo II" ?
1998 "Goenatxo II" 15
1999 "Goenatxo II" 18
2000 "Goenatxo II" 17
2001 "Goenatxo II" 17
2002 "Goenatxo II" 19 (R)
2003 "Goenatxo II" 16
2004 "Izeta II" 16
2005 "Izeta II" 14
2006 "Izeta II" 17
2007 "Izeta II" 13
2008 "Izeta II" 15
2009 "Izeta II" 17
2010 "Izeta II" 16
2011 "Izeta II" 16
2012 "Izeta II" 15
2013[3] Aimar Irigoien 18
2014[4] Jokin Eizmendi 14
2015[5] Jokin Eizmendi 12
2016[6] Jokin Eizmendi 15
2017[7] Jokin Eizmendi 16
2018[8] Mikel Lopetegi "Urra" 14
2019[9] Jokin Eizmendi 15
2020[10] Jokin Eizmendi 14

GaraipenakAldatu

Atalburuko testua Atalburuko testua Atalburuko testua
Juan Jose Unanue "Goenatxo II" 11 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003
Joxerramon Iruretagoiena "Izeta II" 9 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012
Jokin Eizmendi 6 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020
Aimar Irigoien 1 2013
Mikel Lopetegi "Urra" 1 2018

ErreferentziakAldatu

  1. Plaza, Donostia Kultura Donostia Kultura Bulegoak Konstituzio; Constitución, 1 Plaza. 2018ko Aste Nagusia: aurtengo Igeldoko Harria Mikel Lopetegirentzat "Urra". . Noiz kontsultatua: 2018-08-15.
  2. (Gaztelaniaz) Doncel Recas, Lucio. (2008). DEPORTES TRADICIONALES DE FUERZA EN ESPAÑA. Visión Libros, 394 or. ISBN 978-84-9886-337-6.
  3. «Aimar Irigoienek irabazi du Igeldoko Harriaren lehia» irutxulo.hitza.eus . Noiz kontsultatua: 2018-08-15.
  4. (Gaztelaniaz) Aste Nagusia 2014: la Igeldoko Harria para Jokin Eizmendi. . Noiz kontsultatua: 2018-08-15.
  5. 2015eko Aste Nagusia: Jokin Eizmendi garaile Igeldoko Harrian. . Noiz kontsultatua: 2018-08-15.
  6. SA, Baigorri Argitaletxea. (2016-08-13). «Eizmendi izan da berriro ere onena Igeldo Harriarekin» GARA . Noiz kontsultatua: 2018-08-15.
  7. «Jokin Eizmendi, Igeldoko Harria probako txapeldun» urolakosta.hitza.eus . Noiz kontsultatua: 2018-08-15.
  8. «Urra izan da garaile Igeldoko Harrian» urolakosta.hitza.eus . Noiz kontsultatua: 2018-08-15.
  9. «Jokin Eizmendik irabazi du Igeldoko Harria txapelketa» Urola Kostako Hitza 2019-08-11 . Noiz kontsultatua: 2020-08-16.
  10. Eus, Ehkirola. Jokin Eizmendik irabazi du aurtengo Igeldoko Harria Txapelketa | EHK. . Noiz kontsultatua: 2020-08-16.

Kanpo estekakAldatu