Donostiako Nazioarteko Krosa


Donostiako Nazioarteko Krosa Donostiako Zubieta auzoan urtero egiten den kros txapelketa da. Urtarrila bukaeran jokatzen zen baina 2021etik aurrera azaroan jokatzen dena.

Donostiako Nazioarteko Krosa
Sorrera 1956 (gizonezkoak)
1971 (emakumezkoak)
Tokia Zubieta, Donostia (Gipuzkoa)
Modalitatea krosa
Distantzia 10 km (gizonezkoak)
8 km (emakumezkoak)
Garaipen gehien Gizonezkoak:
Etiopia Mammo Wolde (3)
Emakumezkoak:
Espainia Carmen Valero (4)
Errekorrak Gizonezkoak (2016):
28:59 Etiopia Imane Merga
Emakumezkoak (2015):
23:19 Kenya Betsy Saina
Txapeldunak Gizonezkoak (2021):
Burundi Rodrigue Kwizera
Emakumezkoak (2021):
Etiopia Zenebu Fikadu
Webgunea www.krosdonostia.com

HistoriaAldatu

1955eko martxoaren 19an Nazioen Krossa jokatu zen Donostiako hipodromoan. English Cross Country Union-eko idazkaria zen Mr. Richardsonek Gipuzkoako Atletismo Elkarteari esan zion urtero krosa antolatzeko toki egokia zela[1]. Hasieratik izan zuen beraz Nazioarteko izaera.

PalmaresaAldatu

Urtea Gizonezkoak Denbora Emakumezkoak Denbora
1956   Ken Norris 39:37.0
1957   Antonio Amorás 39:19.8
1958   Emil Zátopek 39:54.3
1959    Alain Mimoun 38:38.8
1960   Gerald North 40:08.8
1961   Ali Ben Lahce 41:36.8
1962   Rhadi Ben Abdesselam 38:51.8
1963   Mammo Wolde 30:33.4
1964   Mammo Wolde 29:48.1
1965   Mohammed Gammoudi 30:44.1
1966   Nikolay Dutov 30:59.3
1967   Mammo Wolde 31:04.2
1968   Jose Migel Maiz 33:07.6
1969   Mike Tagg 30:49.4
1970   Mike Tagg 30:48.0
1971   Trevor Wright 32:18.1   Zina Boniolo ?
1972   Lachlan Stewart 32:04.0   Belen Azpeitia ?
1973   David Bedford 33:15.8   Annie van Stiphout ?
1974   Mariano Haro 30:43.0   Carmen Valero 10:06
1975   Mariano Haro 31:30.5   Carmen Valero ?
1976   Carlos Lopes 33:57.6   Carmen Valero 10:35
1977   Fernando Fernández 30:52.   Carmen Valero 12.28
1978   John Wild 32:42   Joëlle Debrouwer 13:35
1979   Julian Goater 31:58   Pilar Fernández 13:25
1980   Nathaniel Muir 31:06   Christine Benning 12:42
1981   José Luis González 31:07   Asunción Sinobas 13:02
1982   Eshetu Tura 31:29   Rosa Mota 12:53
1983   Mohamed Kedir 29:59   Rosa Mota 12:18
1984   Mohamed Kedir 30:21   Rosa 12:24
1985   Wodajo Bulti 31:17.2   Asunción Sinobas 12:36
1986   Constantino Esparcia ?   Jane Shields ?
1987   Paul Kipkoech 30:35   Angela Tooby 11:32
1988   John Ngugi 31:42   Angelines Rodríguez ?
1989   Chala Kelile 29:29.2   Jane Shields 11:24
1990   Paul Bitok ?   Jeanne-Marie Pipoz ?
1991   Addis Abebe 30:09   Susan Sirma 18:58
1992   Fita Bayisa 29:38   Luchia Yishak 18:35
1993   Fita Bayesa 29:12   Luchia Yishak 18:42
1994   Haile Gebrselassie 30:23   Yelena Romanova 19:06
1995   Paulo Guerra 32:13   Elena Fidatov 19:50
1996   James Kariuki 29:39   Derartu Tulu 18:34
1997   Hillary Korir 31:19   Derartu Tulu 19:25
1998   Paulo Guerra 29:40   Anita Weyermann 18:59
1999   Jon Brown 31:20   Helena Sampaio 20:04
2000   Eduardo Henriques 30:05   Margaret Okayo 19:14
2001   Abraham Chebii 30:42   Lydia Cheromei 19:23
2002   John Yuda 28:44   Carla Sacramento 18:20
2003   Zersenay Tadese 32:48   Pamela Chepchumba 19:44
2004   Gebre Gebremariam 30:48   Dorcus Inzikuru 19:45
2005   Serhiy Lebid 30:50   Benita Johnson 19:01
2006   Zersenay Tadese 29:28   Marta Domínguez 20:22
2007   Ibrahim Jeilan 29:38   Hayley Yelling 17:51
2008   Josphat Menjo 29:50   Eunice Jepkorir 17:54
2009   Teklemariam Medhin 31:47   Anikó Kálovics 18:45
2010   Mike Kigen 31:29   Anikó Kálovics 19:45
2011   Josphat Menjo 31:06   Nuria Fernández 18:54
2012   Mike Kigen 38:08   Nazareth Weldu 27:18
2013[2]   Teklemariam Medhin 31:59   Sofia Assefa 22:23
2014[3]   Joseph Ebuya 32:00   Milcah Chemos Cheywa 24:21
2015[4]   Teklemariam Medhin 30:54   Betsy Saina 23:19
2016[5]   Imane Merga 28:59   Hiwot Ayalew 26:57
2017[6]   Sadik Mikhou 30:01   Bontu Rebitu 29:19
2018[7]   Awake Ayalew 32:52   Daisy Jepkemei 27:51
2019[8]   Hassan Chani 33:55   Irene Sanchez Escribano 32:07
2020¹ ez zen jokatu
2021[9]   Rodrigue Kwizera 26:56   Zenebu Fikadu 25:28

GaraipenakAldatu

GizonezkoakAldatu

Korrikalaria Garaipenak Urteak
  Mammo Wolde 3 1963, 1964, 1967
  Mike Tagg 2 1969, 1970
  Mariano Haro 2 1974, 1975
  Mohamed Kedir 2 1983, 1984
  Fita Bayesa 2 1992, 1993
  Paulo Guerra 2 1995, 1998
  Zersenay Tadese 2 2003, 2006
  Mike Kigen 2 2010, 2012
  Teklemariam Medhin 2 2013, 2015

EmakumezkoakAldatu

Korrikalaria Garaipenak Urteak
  Carmen Valero 4 1974, 1975, 1976, 1977
  Rosa Mota 3 1982, 1983, 1984
  Asunción Sinobas 2 1981, 1985
  Jane Shields 2 1986, 1989
  Luchia Yishak 2 1992, 1993
  Derartu Tulu 2 1996, 1997
  Anikó Kálovics 2 2009, 2010

ErreferentziakAldatu

  1. Historia. (Noiz kontsultatua: 2017-12-30).[Betiko hautsitako esteka]
  2. (Gaztelaniaz) vamosacorrer.com. Clasificaciones del Cross Internacional de Donostia 2013: Medhin gana sobre el barro del Hipódromo. (Noiz kontsultatua: 2017-12-30).
  3. Vasca, EiTB Radio Televisión Pública. Ebuya eta Chemos, irabazle Donostian. (Noiz kontsultatua: 2017-12-30).
  4. Txantiloi:Es-Es Ramos, Gabi. (2015-01-11). «Teklemariam Medhin y Betsy Saina ganadores 60 Cross de Donostia» Cadena SER (Noiz kontsultatua: 2017-12-30).
  5. Merga. (Noiz kontsultatua: 2017-12-30).[Betiko hautsitako esteka]
  6. SL, TAI GABE DIGITALA. (2017-01-29). «Bahrain Donostiako Nazioarteko Krosaren palmaresean sartu da» naiz: (Noiz kontsultatua: 2017-12-30).
  7. «Awake Ayalew y Daisy Jepkemei ganan el Cross Internacional de San Sebastián» Mundo Deportivo (Noiz kontsultatua: 2018-05-20).
  8. «Irene Sanchez-Escribano eta Hassan Chani garaile, euri eta lokatz artean - Lasarte-oria» Txintxarri.eus (Noiz kontsultatua: 2021-02-22).
  9. «Kwizera burundarra eta Fikabu etiopiarra izan dira Donostiako krosaren irabazleak» EITB Euskal Irrati Telebista 2021-11-07 (Noiz kontsultatua: 2021-11-14).

Kanpo estekakAldatu