UEFA Emakumezkoen Txapeldunen Liga


UEFA Emakumezkoen Txapeldunen Liga edo UEFA Women's Champions League UEFAk urtero antolatzen duen Europako emakumezkoen futbol kluben arteko txapelketa da.

UEFA Emakumezkoen Txapeldunen Liga
UEFA Women's Champions League
Antolatzailea UEFA
Sorrera 2001
Eremua Europa
Taldeak sailkatuak: 32
guztira: 59
Garaipen gehien Frantzia Olympique Lyonnais (7 Kopa)
Txapelduna Frantzia Olympique Lyonnais (2019-20)
Webgunea Webgune ofiziala

HistoriaAldatu

2001-02an abiatu zen txapelketa UEFA Women's Cup izenarekin eta 2009-10 denboraldian hartu zuen gaur egungo denominazioa, gizonezkoen txapelketarekin parekatzeko asmotan. Olympique Lyonnais izan da garaipen gehien lortu dituen taldea, sei Liga hain zuzen ere, azkenengo laurak jarraian.

2019-2020 denboraldia berezia izan da COVID-19 pandemiak erabal baldintzatu baitu txapelketa. Horren ondorioz partida bakarrera jokatu dira final laurdenetatik aurrerako faseak. Partida guztiak Bilbo eta Donostian jokatu dira. Finala Anoeta estadioan izango da abuztuaren 30ean[1].

PodiumaAldatu

     
 
 
 
Olympique Lyonnais
7 Liga
     
 
 
 
Frankfurt
4 Liga
     
 
 
 
Umea
3 Liga
     
 
 
 
Turbine
3 Liga
     
 
 
 
Wolfsburg
3 Liga

PalmaresaAldatu

Urtea Irabazlea Emaitza Finalista Goleatzaile nagusia (golak)
2001-02   FFC Frankfurt 2-0   Umeå IK   Gabriela Enache (12)
2002-03   Umeå IK 7-1
(4-1, 3-0)
  Fortuna Hjørring   Hanna Ljungberg (10)
2003-04   Umeå IK 8-0
(3-0, 5-0)
  FFC Frankfurt   Maria Gstöttner (11)
2004-05   FFC Turbine Potsdam 5-1
(2-0, 3-1)
  Djurgården/Älvsjö   Conny Pohlers (14)
2005-06   FFC Frankfurt 7-2
(4-0, 3-2)
  FFC Turbine Potsdam   Margrét Lára Viðarsdóttir (11)
2006-07   Arsenal LFC 1-0
(1-0, 0-0)
  Umeå IK   Julie Fleeting (9)
2007-08   FFC Frankfurt 4-3
(1-1, 3-2)
  Umeå IK   Vera Dyatel (9),   Patrizia Panico (9),
  Margrét Lára Viðarsdóttir (9)
2008-09   FCR Duisburg 7-1
(6-0, 1-1)
  Zvezda 2005 Perm   Margrét Lára Viðarsdóttir (14)
2009-10   FFC Turbine Potsdam 0-0 (pen:7-6)   Olympique Lyonnais   Vanessa Bürki (11)
2010-11   Olympique Lyonnais 2-0   FFC Turbine Potsdam   Inka Grings (13)
2011-12   Olympique Lyonnais 2-0   FFC Frankfurt   Camille Abily (9),
  Eugénie Le Sommer (9)
2012-13   VfL Wolfsburg 1-0   Olympique Lyonnais   Laura Rus (11)
2013-14   VfL Wolfsburg 4-3   Tyresö FF   Milena Nikolić (11)
2014-15   FFC Frankfurt 2-1   Paris Saint-Germain FC   Célia Šašić (14)
2015-16   Olympique Lyonnais 2-0   VfL Wolfsburg   Ada Hegerberg (13)
2016-17   Olympique Lyonnais 0-0 (pen:7-6)   Paris Saint-Germain FC   Zsanett Jakabfi (8)
  Vivianne Miedema (8)
2017-18   Olympique Lyonnais 4-1 (luz)   VfL Wolfsburg   Ada Hegerberg (15)
2018-19   Olympique Lyonnais 4-1   FC Barcelona   Pernille Harder (8)
2019-20   Olympique Lyonnais 3-1   VfL Wolfsburg   Vivianne Miedema (10),   Emueje Ogbiagbevha (10)
  Berglind Björg Þorvaldsdóttir (10)

GaraipenakAldatu

 
Olympique Lyonnaisek zazpi garaipen ditu.
 
FFC Frankfurteko jokalariak 2008ko garaikurra jasotzen.
 
Margrét Lára Viðarsdóttir hiru aldiz izan da golegile nagusia.

TaldekaAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
  Olympique Lyonnais 7 2011, 2012, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020
  FFC Frankfurt 4 2002, 2006, 2008, 2015
  Umeå IK 2 2003, 2004
  FFC Turbine Potsdam 2 2005, 2010
  VfL Wolfsburg 2 2013, 2014
  Arsenal LFC 1 2007
  FCR Duisburg 1 2009

HerrialdekaAldatu

Herrialdea Garaipenak Taldeak
  Alemania 9 FFC Frankfurt (4), FFC Turbine Potsdam (2),
VfL Wolfsburg (2), FCR Duisburg (1)
  Frantzia 7 Olympique Lyonnais (7)
  Suedia 2 Umeå IK (2)
  Ingalaterra 1 Arsenal LFC (1)

Golegile nagusiakAldatu

Herrialdea Garaipenak Taldeak
  Margrét Lára Viðarsdóttir 3 2006, 2008, 2009
  Ada Hegerberg 2 2016, 2018
  Vivianne Miedema 2 2017, 2020
hainbat 1 ...

2019-20 azken fasea Euskal HerrianAldatu

Finalaurdenak Finalerdiak Finala
                   
Abuztuaren 21a, 18:00etan
Anoeta, Donostia
       
    Glasgow City   1
Abuztuaren 25a, 20:00etan
Anoeta, Donostia
    Wolfsburg   9  
    Wolfsburg   1
Abuztuaren 21a, 18:00etan
San Mames, Bilbo
      Bartzelona   0  
    Atlético Madril  0
Abuztuaren 30a, 20:00etan
Anoeta, Donostia
    Bartzelona   1  
    Wolfsburg   1
Abuztuaren 22a, 20:00etan
Anoeta, Donostia
      Olympique Lyon   3
    Arsenal   1
Abuztuaren 26a, 20:00etan
San Mames, Bilbo
    Paris SG   2  
    Paris SG   0 3. eta 4. postuak
Abuztuaren 22a, 20:00etan
San Mames, Bilbo
      Olympique Lyon   1  
    Olympique Lyon   2   ez  
    Bayern Munich   1      


FinalaAldatu

2020ko abuztuaren 30ean
Wolfsburg   1 – 3   Olympique Lyon Anoeta estadioa, Donostia
Ikusleak: 0
Epailea:   Esther Staubli
  58' Alexandra Popp   25' Eugénie Le Sommer
  44' Saki Kumagai
  88' Sara Björk Gunnarsdóttir

ErreferentziakAldatu

  1. «Txapeldunen ligako finala Anoetan jokatuko da abuztuaren 30ean» Irutxuloko Hitza 2020-06-18 . Noiz kontsultatua: 2020-08-22.

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo estekakAldatu