Ireki menu nagusia

Suediako futbol liga (suedieraz Allsvenskan) Suedian jokatzen den futbol txapelketa nagusia da. Urte naturaletan jokatzen da, hau da, apiriletik urrira, eta Malmö FF eta IFK Göteborg dira garaipen gehien lortu dituzten taldeak.

Suediako futbol liga
Allsvenskan
Antolatzailea Svenska Fotbollförbundet
Konfederazioa UEFA
Sorrera 1924
Eremua  Suedia
Taldeak 16
Maila 1
Jeitsiera Superettan
Garaipen gehien Liga irabazi:
Malmö FF (19 Liga)
Suediako txapelduna:
Malmö FF (22)
Txapelduna Djurgårdens IF (2019)
Webgunea www.allsvenskan.se
Djurgårdens IF eta AIK Solnaren arteko partida.

HistoriaAldatu

Hainbat fase izan ditu Sudiako ligak garaiaren arabera.

Svenska Mästerskapet

1896an lehenengo txapelketa abiatu zen, Svenska Mästerskapet, kanporaketa sisteman jokatuz Suediako txapelduna erabakitzen zuena. Göteborg hiriko Örgryte IS izan zen nagusitasun osoa erakutsi zuena, 1913rako jadanik 11 txapelketa irabaziak baitzituen. 1925 arte iraun zuen.

Allsvenskan

1924 urtean Europako Ligen antzeko txapelketa antolatzea erabaki zen, irailean hasi eta miatzean bukatuko zena. Hasierako sei urteetako txapelketak ez dira ofizialtzat onartzen, 1930-31etik aurrera bai. IFK Norrköping taldeak lortu zituen garaipen gehien hurrengo bi hamarkadetan, harik eta Suediako neguaren gogortasunagatik 1959an hasierako denboralizazioa berreskuratu zuten arte, apiriletik urrirakoa hain zuzen ere. 70. hamarkadan Malmö FF nagusitu zen.

1982 eta 1992 artean Liga sistemak bi fase izan zituen, fase erregularra hasiera batean eta ondoren pay-offak jokatu ziren txapelduna zein zen erabakitzeko. IFK Göteborgen aroa hasi zen orduan 80. eta 90. hamarkadetan talde suediar indartsuena bihurtu zelarik.

1993an play-offak alde batera utzi eta ordutik Ligako irabazlea bihurtzen da Suediako txapelduna. Azken urteetan ez da talde bakar baten nagusitasunik izan. Honen adibide azken zortzi urteetan zazpi txapeldun ezberin egon izana.

PalmaresaAldatu

Svenska Mästerskapet (1896-1925)Aldatu

Urtea Irabazlea
1896 Örgryte IS
1897 Örgryte IS
1898 Örgryte IS
1899 Örgryte IS
1900 AIK Solna
1901 AIK Solna
1902 Örgryte IS
1903 Göteborgs IF
1904 Örgryte IS
1905 Örgryte IS
1906 Örgryte IS
1907 Örgryte IS
1908 IFK Göteborg
1909 Örgryte IS
1910 IFK Göteborg
1911 AIK Solna
Urtea Irabazlea
1912 Djurgårdens IF
1913 Örgryte IS
1914 AIK Solna
1915 Djurgårdens IF
1916 AIK Solna
1917 Djurgårdens IF
1918 IFK Göteborg
1919 GAIS Göteborg
1920 Djurgårdens IF
1921 IFK Eskilstuna
1922 GAIS Göteborg
1923 AIK Solna
1924 Fässbergs IF
1925 Brynäs IF

AllsvenskanAldatu

Txapelketa ez ofiziala (1924-1930)Aldatu

Urtea Irabazlea
1924-25 GAIS Göteborg
1925-26 Örgryte IS
1926-27 GAIS Göteborg
1927-28 Örgryte IS
1928-29 Helsingborgs IF
1929-30 Helsingborgs IF

Liga formatua (1930-1981)Aldatu

Urtea Irabazlea Bigarrena
1930-31 GAIS Göteborg AIK Solna
1931-32 AIK Solna Örgryte IS
1932-33 Helsingborgs IF GAIS Göteborg
1933-34 Helsingborgs IF GAIS Göteborg
1934-35 IFK Göteborg AIK Solna
1935-36 IF Elfsborg AIK Solna
1936-37 AIK Solna IK Sleipner
1937-38 IK Sleipner Landskrona BoIS
1938-39 IF Elfsborg AIK Solna
1939-40 IF Elfsborg Örgryte IS
1940-41 Helsingborgs IF Degerfors IF
1941-42 IFK Göteborg GAIS Göteborg
1942-43 IFK Norrköping IF Elfsborg
1943-44 Malmö FF IF Elfsborg
1944-45 IFK Norrköping IF Elfsborg
1945-46 IFK Norrköping Malmö FF
1946-47 IFK Norrköping AIK Solna
1947-48 IFK Norrköping Malmö FF
1948-49 Malmö FF Helsingborgs IF
1949-50 Malmö FF Jönköpings Södra IF
1950-51 Malmö FF Råå IF
1951-52 IFK Norrköping Malmö FF
1952-53 Malmö FF IFK Norrköping
1953-54 GAIS Göteborg Helsingborgs IF
1954-55 Djurgårdens IF Halmstads BK
1955-56 IFK Norrköping Malmö FF
1956-57 IFK Norrköping Malmö FF
1957-58 IFK Göteborg IFK Norrköping
1959 Djurgårdens IF IFK Norrköping
1960 IFK Norrköping IFK Malmö FK
1961 IF Elfsborg IFK Norrköping
1962 IFK Norrköping Djurgårdens IF
1963 IFK Norrköping Degerfors IF
1964 Djurgårdens IF Malmö FF
1965 Malmö FF IF Elfsborg
1966 Djurgårdens IF IFK Norrköping
1967 Malmö FF Djurgårdens IF
1968 Östers Växjö IF Malmö FF
1969 IFK Göteborg Malmö FF
1970 Malmö FF Åtvidabergs FF
1971 Malmö FF Åtvidabergs FF
1972 Åtvidabergs FF AIK Solna
1973 Åtvidabergs FF Östers Växjö IF
1974 Malmö FF AIK Solna
1975 Malmö FF Östers Växjö IF
1976 Halmstads BK Malmö FF
1977 Malmö FF IF Elfsborg
1978 Östers Växjö IF Malmö FF
1979 Halmstads BK IFK Göteborg
1980 Östers Växjö IF Malmö FF
1981 Östers Växjö IF IFK Göteborg

Play-off sistema (1982-1992)Aldatu

Urtea Irabazlea Finalista
1982 IFK Göteborg Hammarby IF
1983 IFK Göteborg Östers Växjö IF
1984 IFK Göteborg IFK Norrköping
1985 Örgryte IS IFK Göteborg
1986 Malmö FF AIK Solna
1987 IFK Göteborg Malmö FF
1988 Malmö FF Djurgårdens IF
1989 IFK Norrköping Malmö FF
1990 IFK Göteborg IFK Norrköping
1991 IFK Göteborg IFK Norrköping
1992 AIK Solna IFK Norrköping

Liga formatua (1993- )Aldatu

Urtea Irabazlea Puntuak Bigarrena Puntuak Goleatzailea (golak)
1993 IFK Göteborg 59 IFK Norrköping 54   Mats Lilienberg (18)
  Henrik Bertilsson (18)
1994 IFK Göteborg 54 Örebro SK 52   Niclas Kindvall (23)
1995 IFK Göteborg 46 Helsingborgs IF 42   Niklas Skoog (17)
1996 IFK Göteborg 56 Malmö FF 46   Andreas Andersson (19)
1997 Halmstads BK 52 IFK Göteborg 49   Christer Mattiasson (14)
  Dan Sahlin (14)
  Mats Lilienberg (14)
1998 AIK Solna 46 Helsingborgs IF 44   Arild Stavrum (18)
1999 Helsingborgs IF 54 AIK Solna 53   Marcus Allbäck (15)
2000 Halmstads BK 52 Helsingborgs IF 46   Fredrik Berglund (18)
2001 Hammarby IF 48 Djurgårdens IF 47   Stefan Selakovic (15)
2002 Djurgårdens IF 52 Malmö FF 46   Peter Ijeh (24)
2003 Djurgårdens IF 58 Hammarby IF 51   Niklas Skoog (22)
2004 Malmö FF 52 Halmstads BK 50   Markus Rosenberg (14)
2005 Djurgårdens IF 53 IFK Göteborg 49   Gunnar Thorvaldsson (14)
2006 IF Elfsborg 50 AIK Solna 49   Ariclenes da Silva Ferreira (15)
2007 IFK Göteborg 49 Kalmar FF 48   Razak Omotoyossi (14)
  Marcus Berg (14)
2008 Kalmar FF 64 IF Elfsborg 63   Patrik Ingelsten (19)
2009 AIK Solna 61 IFK Göteborg 57   Tobias Hysén (18)
  Wanderson do Carmo (18)
2010 Malmö FF 67 Helsingborgs IF 65   Alexander Gerndt (20)
2011 Helsingborgs IF 63 AIK Solna 58   Mathias Ranégie (21)
2012 IF Elfsborg 59 BK Häcken 57   Abdul Majeed Waris (23)
2013 Malmö FF 63 AIK Solna 58   Imad Khalili (15)
2014 Malmö FF 62 IFK Göteborg 56   Lasse Vibe (23)
2015 IFK Norrköping 66 IFK Göteborg 63   Emir Kujović (21)
2016 Malmö FF 66 AIK Solna 60   John Owoeri (17)
2017 Malmö FF 64 AIK Solna 57   Magnus Eriksson (14)
  Karl Holmberg (14)
2018 AIK Solna 67 IFK Norrköping 65   Paulinho (20)
2019 Djurgårdens IF 66 Malmö FF 65   Mohamed Buya Turay (15)

GaraipenakAldatu

TaldekaAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
Malmö FF 20 1944, 1949, 1950, 1951, 1953, 1965, 1967, 1970, 1971, 1974, 1975, 1977, 1986, 1988, 2004, 2010, 2013, 2014, 2016, 2017
IFK Göteborg 18 1908, 1910, 1918, 1935, 1942, 1958, 1969, 1982, 1983, 1984, 1987, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 2007
Örgryte IS 14 1896, 1897, 1898, 1899, 1902, 1904, 1905, 1906, 1907, 1909, 1913, 1926, 1928, 1985
IFK Norrköping 13 1943, 1945, 1946, 1947, 1948, 1952, 1956, 1957, 1960, 1962, 1963, 1989, 2015
AIK Solna 12 1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923, 1932, 1937, 1992, 1998, 2009, 2018
Djurgårdens IF 12 1912, 1915, 1917, 1920, 1955, 1959, 1964, 1966, 2002, 2003, 2005, 2019
Helsingborgs IF 7 1929, 1930, 1933, 1934, 1941, 1999, 2011
GAIS Göteborg 6 1919, 1922, 1925(a), 1927, 1931, 1954
IF Elfsborg 6 1936, 1939, 1940, 1961, 2006, 2012
Östers Växjö IF 4 1968, 1978, 1980, 1981
Halmstads BK 4 1976, 1979, 1997, 2000
Åtvidabergs FF 2 1972, 1973
Göteborgs IF 1 1903
IFK Eskilstuna 1 1921
Fässbergs IF 1 1924
Brynäs IF 1 1925(s)
IK Sleipner 1 1938
Hammarby IF 1 2001
Kalmar FF 1 2008
  • (etzana) ez ofiziala.

HirikaAldatu

Hiria Garaipenak Taldeak
Göteborg‎ 39 IFK Göteborg (18), Örgryte IS (14), GAIS (6), Göteborg IF (1)
Stockholm 25 Djurgårdens IF (12), AIK Solna (12), Hammarby IF (1)
Malmö‎ 20 Malmö FF (20)
Norrköping 14 IFK Norrköping (13), IK Sleipner (1)
Helsingborg 7 Helsingborgs IF (7)
Borås 6 IF Elfsborg (6)
... ... ...

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Suediako futbol liga