Antonio Mairena

Antonio Cruz García, Antonio Mairena izenarekin ezagunagoa eta baita ere Niño de Mairena gisa, (Mairena del Alcor, Sevillako probintzia, 1909ko irailaren 7aSevilla, 1983ko irailaren 5a) flamenko cantaor izan zen. Flamenko historiaren abeslari handienetariko bat izan zen. Sari asko jaso zituen, tartean Espainiako Arte Ederren Urrezko Domina. Nolabait flamenkoa intelektualen alorrera eraman zuen. Kordobako Unibertsitateak doctor honoris causa izendatu zuen.

Antonio Mairena
Bizitza
Jaiotzako izen-deiturakAntonio Cruz García
JaiotzaMairena del Alcor1909ko irailaren 7a
Herrialdea Espainia
Talde etnikoaRomani people in Spain (en) Itzuli
HeriotzaSevilla1983ko irailaren 5a (73 urte)
Familia
Anai-arrebak
Hezkuntza
Hizkuntzakgaztelania
Jarduerak
Jarduerakflamenko abeslaria eta idazlea
Jasotako sariak
Izengoitia(k)Antonio Mairena eta Niño Mairena
Genero artistikoaflamenkoa

Musicbrainz: 0cd8be9d-e0a7-43b0-9e1b-fb654b5ea34e Discogs: 1876720 Edit the value on Wikidata
Bodegas Domecq Fundador-P1100806.jpg

Diskografia[1]Aldatu

  • Fiesta por bulerías y fandangos (1941)
  • Bulerías y fandangos (1941)
  • Disco de Tánger (1944)
  • Bulerías y soleares (1950)
  • Bulerías jerezanas y fandangos (1950)
  • Alegrías y seguiriyas (1950)
  • Bulerías y soleares (1950)
  • Con Antonio y Carmen Rojas al baile (1952)
  • Disco de Londres (1954)
  • Cantes de Antonio Mairena (1958)
  • Sevilla cuna del cante flamenco (1959)
  • Cinco grabaciones en disco de amianto para uso personal de Antonio Mairena (1960)
  • Antología del cante flamenco y cante gitano dirigida por Antonio Mairena (1960)
  • Duendes del cante de Triana (1963)
  • Noches de la Alameda (1963)
  • Tango de Andalucía (1963)
  • La llave de oro del cante flamenco (1964)
  • Cien años de cante gitano (1965)
  • La gran historia del cante gitano-andaluz (3LP) (1966)
  • Sevilla por bulerías (1967)
  • Festival de Cante Jondo Antonio Mairena (1967)
  • Misa flamenca en Sevilla (1968)
  • Mi cante por saetas (1969)
  • Honores a la Niña de los Peines (1969)
  • Mis recuerdos de Manuel Torre (1970)
  • La fragua de los Mairenas (1970)
  • Cantes festeros de Antonio Mairena (1972)
  • Grandes estilos flamencos (1972)
  • Antonio Mairena y el cante de Jerez (1972)
  • Cantes de Cádiz y los Puertos (1973)
  • Triana, raíz del Cante (1973)
  • Grabación de su participación en el Festival de la Unión (1974)
  • Esquema histórico del cante por siguiriyas y soleares (1976)
  • El calor de mis recuerdos (1983)

LiburuaAldatu

1963an, Ricardo Molinarekin batera Mundo y Formas del Cante Flamenco liburua plazaratu zuen. Liburu horretan flamenkoaren historia eta garapena aztertu zuen.

ErreferentziakAldatu

  1. Centro Informático Científico de Andalucía - Antonio Mairenaren diskografia.

Kanpo estekakAldatu