Ireki menu nagusia

Shahzoda (errusieraz: Шахзода, jaiotzez Zilola Bahodirovna Musaeva) (Taxkent, 1979ko uztailaren 28a) Uzbekistango abeslaria eta aktorea da, bere herrialdean eta ingurukoetan sona handia lortu duena, baita Errusian ere[1].

Shahzoda
Shahzoda in 2012.jpg
Bizitza
Jaiotza Fergana Itzuli1979ko uztailaren  28a (40 urte)
Herrialdea  Uzbekistan
Jarduerak
Jarduerak abeslaria, aktorea eta zinema aktorea
Genero artistikoa popa
pop-folka Itzuli
Musika instrumentua ahotsa
IMDb nm5260348
www.shakhzoda.ru/

Uzbekistango musika tradizionala modernizatu du pop etiloarekin uztartuz. Uzbekeraz gain, errusieraz, pertsieraz, kazakheraz, tajikeraz eta ingelesez grabatu ditu abestiak[2].

BiografiaAldatu

Shahzoda 1979an Taxkenten jaio zen. 1998an Azizarekin Jonim bikotea osatu zuen eta abesti arrakastatsu bat izan zuten, Qarama koʻzlarimga. Bi urte beranduago bikotea banatu eta bakoitzak bakarkako ibilbideari ekin zion.

Shahzodaren lehen singlea Bor ekan izan zen eta Uzbekistanen arrakasta handia lortu zuen. Diskoa bera ere herrialdean urteko salduenetakoa izan zen. Hurrengo urteetan oso lanpeturik ibili zen, disko bat atereaz urteko eta Uzbekistan bertako filme ugaritan parte hartuz. Fotima va Zuhra filmean protagonista izan zen eta kritika oso onak jaso zituen[3]. 2007an Zumrad va Qimmat filmeko protagonista izatez gain soinubanda ere berak konposatu zuen[4].

2009 urtean "1000 i Odna Noch" eta "Mezhdu Nebom I Zemley" abestien bideoklipek arrakasta handia izan zuten Errusian[3] eta 2011 urtean Big Apple Music Awards sarietan Asia Erdialdeko eta Kaukasoko artista onena izendatu zuten, New Yorken egindako ospakizun galan. 2012-tik aurrera ingelesez egin ditu abesti batzuk nazioartera zabaltzeko helburuarekin; "Afghana", "All Alone feat Akcent", "Flying Tonight...

DiskografiaAldatu

  • Bor ekan (2002)
  • Baxt boʻladi (2003)
  • Keragimsan (2004)
  • Baxtliman (2005)[5]
  • Assalomu alaykum (2007)
  • Sevgi bor (2009)
  • Unutmadim (2009)
  • Tilayman (2010)
  • Qora koʻzlaring (2011)
  • Bu muhabbat (2013)
  • Sen menga kerak (2014)
  • Rahmat hayot (2015)

FilmografiaAldatu

  • Tohir va Zuhra yangi talqin (2000)
  • Sevinch (2004)
  • Xavfli burilish (2004)
  • Sarvinoz (2004)
  • Fotima va Zuhra (2006)
  • Voy dod sumalak (2006)
  • Zumrad va Qimmat (2007)
  • Majruh (2010)
  • Nafs (2011)
  • O Maryam, Maryam (2012)[3]
  • Sharofatxonning kelinlari yoxud Navro′z muborak (2016)

ErreferentziakAldatu

  1.   «Shahzoda / Шахзода» Sahro.NET - Узбекский мультимедиа портал . Noiz kontsultatua: 2019-01-19 .
  2. (Ingelesez)  «Shahzoda» Discogs . Noiz kontsultatua: 2019-01-19 .
  3. a b c   «Famous Uzbek singers Lola, Shahzoda, Rayhon. Their music and style» Famous Uzbek singers Lola, Shahzoda, Rayhon. Their music and style . Noiz kontsultatua: 2019-01-19 .
  4.   «Folk Tales» Accelerated Uzbek Language and Culture . Noiz kontsultatua: 2019-01-19 .
  5. (Ingelesez)  «Shahzoda - Baxtliman» Discogs . Noiz kontsultatua: 2019-01-19 .

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Shahzoda