Chicagoko maratoia

Chicagoko maratoia (ingelesez: Chicago Marathon) 42,195 kilometroko maratoi bat da, urtero 1974tik Chicagon ospatzen dena, urrian. World Marathon Majorseko kide da, munduko sei maratoirik garrantzitsuenak biltzen dituena.

Chicagoko maratoia
Chicago Marathon
Sorrera 1977
Tokia Ameriketako Estatu Batuak Chicago (AEB)
Modalitatea maratoia
Distantzia 42,195 km
Garaipen gehien Gizonezkoak:
Maroko Khalid Khannouchi (4)
Emakumezkoak:
hainbat (2)
Errekorrak Gizonezkoak (2013):
2:03:45 Kenya Dennis Kimetto
Emakumezkoak (2019):
2:14:04 Kenya Brigid Kosgei
Txapeldunak Gizonezkoak (2019):
Kenya Lawrence Cherono
Emakumezkoak (2019):
Kenya Brigid Kosgei
Webgunea www.chicagomarathon.com


Korrikalariak 2007ko ekitaldian.

HistoriaAldatu

Chicagon izandako lehenengo maratoia 1905eko irailaren 23an korritu zen. Arrakasta handia izan zuen eta 1920 hamarkadararte urtero jokatu zen. Urteek aurrera egin ahala ordea indarra galdu zuen eta bertan behera utzia izan zen.

1970 hamarkadan New Yorkeko maratoiak arrakasta itzela izan zuen Estatu Batuetan eta Chicagon ere maratoia antolatzea erabaki zuten 1977an. Hasierako urteetan korrikalari amateurrek baino ez zuten parte hartu baina 1982an sari handiak ezarri ziren eta lehen mailako lasterkariak etorri ziren. Ordutik urtero jokatu da, 1987an ezik, urte hartan babesle faltagatik maratoi erdia jokatu zen.

PalmaresaAldatu

Urtea Gizonezko irabazlea Denbora Emakumezko irabazlea Denbora
1977   Dan Cloeter 2:17:52   Dorothy Doolittle 2:50:47
1978   Mark Stanforth 2:19:20   Lynae Larson 2:59:25
1979   Dan Cloeter 2:23:20   Laura Michalek 3:15:45
1980   Frank Richardson 2:14:04   Sue Peterson 2:45:03
1981   Phil Coppess 2:16:13   Tina Gandy 2:49:39
1982   Greg Meyer 2:10:59   Nancy Conz 2:33:23
1983   Joseph Nzau 2:09:44   Rosa Mota 2:31:12
1984   Steve Jones 2:08:05   Rosa Mota 2:26:01
1985   Steve Jones 2:07:13   Joan Benoit 2:21:21
1986   Toshihiko Seko 2:08:27   Ingrid Kristiansen 2:27:08
1987 maratoi erdia
1988   Alejandro Cruz 2:08:57   Lisa Weidenbach 2:29:17
1989   Paul Davies-Hale 2:11:25   Lisa Weidenbach 2:28:15
1990   Martín Pitayo 2:09:41   Aurora Cunha 2:30:11
1991   Joseildo Rocha 2:14:33   Midde Hamrin 2:36:21
1992   José Cesar de Souza 2:16:14   Linda Somers 2:37:41
1993   Luíz Antônio 2:13:14   Ritva Lemettinen 2:33:18
1994   Luíz Antônio 2:11:16   Kristy Johnston 2:31:34
1995   Eamonn Martin 2:11:18   Ritva Lemettinen 2:28:27
1996   Paul Evans 2:08:52   Marian Sutton 2:30:41
1997   Khalid Khannouchi 2:07:10   Marian Sutton 2:29:03
1998   Ondoro Osoro 2:06:54   Joyce Chepchumba 2:23:57
1999   Khalid Khannouchi 2:05:42   Joyce Chepchumba 2:25:59
2000    Khalid Khannouchi 2:07:01   Catherine Ndereba 2:21:33
2001   Ben Kimondiu 2:08:52   Catherine Ndereba 2:18:47
2002    Khalid Khannouchi 2:05:56   Paula Radcliffe 2:17:18
2003   Evans Rutto 2:05:50   Svetlana Zakharova 2:23:07
2004   Evans Rutto 2:06:16   Constantina Diță 2:23:45
2005   Felix Limo 2:07:02   Deena Kastor 2:21:25
2006   Robert Cheruiyot 2:07:35   Berhane Adere 2:20:42
2007   Patrick Ivuti 2:11:11   Berhane Adere 2:33:49
2008   Evans Cheruiyot 2:06:25   Lidiya Grigoryeva 2:27:17
2009   Samuel Wanjiru 2:05:41    Irina Mikitenko 2:26:31
2010   Samuel Wanjiru 2:06:23   Atsede Baysa 2:23:40
2011   Moses Mosop 2:05:37   Ejegayehu Dibaba 2:22:09
2012   Tsegaye Kebede 2:04:38   Atsede Baysa 2:22:03
2013   Dennis Kimetto 2:03:45   Rita Jeptoo 2:19:57
2014   Eliud Kipchoge 2:04:11   Mare Dibaba 2:25:37
2015   Dickson Chumba 2:09:25   Florence Kiplagat 2:23:33
2016   Abel Kirui 2:11:23   Florence Kiplagat 2:21:32
2017   Galen Rupp 2:09:20   Tirunesh Dibaba 2:18:31
2018    Mo Farah 2:05:11   Brigid Kosgei 2:18:35
2019   Lawrence Cherono 2:05:45   Brigid Kosgei 2:14:04

GaraipenakAldatu

GizonezkoakAldatu

Lasterkaria Garaipenak Urteak
   Khalid Khannouchi 4 1997, 1999, 2000, 2002
  Dan Cloeter 2 1977, 1979
  Steve Jones 2 1984, 1985
  Luíz Antônio 2 1993, 1994
  Evans Rutto 2 2003, 2004
  Samuel Wanjiru 2 2009, 2010

EmakumezkoakAldatu

Lasterkaria Garaipenak Urteak
  Rosa Mota 2 1983, 1984
  Lisa Weidenbach 2 1988, 1989
  Ritva Lemettinen 2 1993, 1995
  Marian Sutton 2 1996, 1997
  Joyce Chepchumba 2 1998, 1999
  Catherine Ndereba 2 2000, 2001
  Berhane Adere 2 2006, 2007
  Atsede Baysa 2 2010, 2012
  Florence Kiplagat 2 2015, 2016
  Brigid Kosgei 2 2018, 2019

Kanpo estekakAldatu