Agnetha Fältskog

Agnetha Åse Fältskog (Jönköping, Suedia, 1950eko apirilaren 5) kantaria da. Beste hiru kantarirekin batera (Björn Ulvaeus, Benny Andersson eta Anni-Frid Lyngstad) ABBA talde ospetsua sortu zuen.

Agnetha Fältskog
Agnetha Fältskog 2013-07-22 002 (cropped).jpg
Ahotsa
Bizitza
Izen osoaAgnetha Åse Fältskog
JaiotzaJönköping1950eko apirilaren 5a (71 urte)
Herrialdea Suedia
BizilekuaEkerö (en) Itzuli
Talde etnikoaSuediarra
Lehen hizkuntzasuediera
Familia
Ezkontidea(k)Björn Ulvaeus  (1971ko uztailaren 6a -  1980ko uztaila)
Seme-alabak
Hezkuntza
Hizkuntzaksuediera
ingelesa
Jarduerak
Jarduerakschlager singer (en) Itzuli, aktorea, autobiografialaria, musikagilea, kantugilea, estudioko musikaria, pop singer (en) Itzuli, disco singer (en) Itzuli eta dansband singer (en) Itzuli
Altuera173 zentimetro
Lantokia(k)Stockholm
KidetzaBernt Enghardts orkester (en) Itzuli
ABBA
Genero artistikoaSchlagerra
dansband music (en) Itzuli
europopa
Disco musika
Ahots motasopranoa
Musika instrumentuapianoa
DiskoetxeaColumbia Records

agnetha.com
IMDB: nm0299611 Allocine: 36686 Allmovie: p270768
Facebook: AgnethaOfficial Twitter: AgnethaOfficial Souncloud: agnetha-faltskog Spotify: 7fUtt9kVZOyn9LWy0JbDRI iTunes: 13118309 Last fm: Agnetha+Fältskog Musicbrainz: aebbb417-0d18-4fec-a2e2-ce9663d1fa7e Discogs: 149038 Allmusic: mn0000600920 Deezer: 8240 Edit the value on Wikidata
Agnetha Fältskog signature.svg

BizitzaAldatu

Musikari familia batean jaioa, bost urtekin lehen abestia egin zuen, "Två små troll" (Bi troll txiki). Hamasei urtez artista karrerari ekin zion eta 1967an, hamazazpi urtez, berak eginiko kantu batez, "Jag var så kär" (Hain maitemindua nengoen) arrakasta itzela izan zuen. 1971ko uztailaren 6an, Björn Ulvaeusekin ezkondu zen eta bi ume izan zituen berarekin, Linda eta Christian. 1972an Jesuchrist Superstar musikalean Maria Magdalenaren papera egin zuen. 1980an banandu egin ziren baina ABBA taldean segitzea erabaki zuten. Hiru urte geroago ABBA taldea desegin egin zen. 1990eko abenduaren 15ean Tomas Sonnenfeldekin ezkondu zen; hiru urte beranduago banandu egin ziren.[1] 2008an Mamma Mia! filmaren promozioan atera zen taldeko beste hiru partaideekin batera, eta Meryl Streepekin ere. 2009an Fridarekin "Rockbjörnen" saria hartzeko taldearen izenean azaldu zen. 2012an Elle aldizkarirako estilo saria irabazi zuen eta omenaldi txiki bat egin zioten. ABBA taldeko historian kontatzen denaren arabera, Agnetha Fältskog soprano abeslaria da musika popularrean. 2013ko martxoan bakarkako single bat plazaratu zuen, "When you really loved someone", eta urte bereko maiatzean A albuma.

DiskografiaAldatu

SuedierazAldatu

  1. 1969 - Agnetha Fältskog (álbum)
  2. 1970 - Agnetha 2.
  3. 1970 - Som Jag är
  4. 1972 - När en Vacker Tange Blir en Sång
  5. 1975 - Elva Kvinnor I Ett Hus
  6. 1979 - Tio år Med Agnetha
  7. 1980 - Nu Tändas Tusen Juleljus - Agnetha & Linda Ulvaeus

IngelesezAldatu

  1. 1983 - Wrap Your Arms Around Me
  2. 1985 - Eyes of a Woman
  3. 1986 - Sjung Denna Sång
  4. 1987 - I Stand Alone
  5. 1994 - Get' Mit Hott
  6. 1996 - My Love, My Life
  7. 1998 - That's Me: Greatest Hits
  8. 2004 - My Colouring Book
  9. 2013 - A

BildumakAldatu

  1. 1973 - Agnetha Fältskogs bästa
  2. 1992 - Geh' mi Gott
  3. 2004 - 13 Hits
  4. 2005 - De Första åren|De Första åren 1967-1979
  5. 2008 - My Very Best
  6. 2009 - Original Album Classics (5CD)
  7. 2010 - Original Album Classics (2010 3CD)

Bere hizkuntzan (suediarrez) 17 disko atera ditu, eta gazteleraz hiru kantu izan zituen: "La última vez", "Ya nunca más" (Tomas Ledin-ekin duetoan) eta "Yo no fui quien dije adiós" (Peter Cetera-rekin duetoan), kanta hauek dira, "The Last Time", "Never Again" (Tomas Ledin-ekin ere) eta "I Wasn't the one (Who Said Goodbye)" (Cetera-rekin ere) ingelesezko arrakasta handien gaztelerazko bertsioa.

ErreferentziakAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Agnetha Fältskog