Ireki menu nagusia

Adolfo Bioy Casares (Buenos Aires, 1914ko irailaren 15a - Buenos Aires, 1999ko martxoaren 8a) argentinar kazetari, itzultzaile eta idazlea izan zen. 1990ean Miguel de Cervantes saria jaso zuen.

Adolfo Bioy Casares
Adolfo Bioy Casares 1968.png
Bizitza
Jaiotza Buenos Aires1914ko irailaren  15a
Lehen hizkuntza gaztelania
Heriotza Buenos Aires1999ko martxoaren  8a (84 urte)
Hobiratze lekua La Recoleta hilerria
Familia
Ezkontidea(k) Silvina Ocampo  (1940 -  1993-12-14)
Hezkuntza
Heziketa Buenos Airesko Unibertsitatea
Hizkuntzak gaztelania
Jarduerak
Jarduerak idazlea, gidoilaria, kazetaria eta zientzia-fikzio idazlea
Lan nabarmenak The Invention of Morel Itzuli
Jasotako sariak
Influentziak Jorge Luis Borges
IMDb nm0083201

Aitak bultzatuta, gaztetatik hasi zen idazten, irudimenez beteriko lanak edo polizia-gaiak zituzten lanak batez ere. Jorge Luis Borgesen laguna eta lankidea izan zen. Aurrez beste sei lan idatzi bazituen ere, La invención de Morel hartzen du idazleak berak bere lehen lan gisa. Bere lanetan eguneroko bizitza islatzen du irudimen handiz beti. Umoretsuak eta hizkuntza arruntean idatziak dira gehienak. Argentinako kontalarien arteko onenetakoa dela esaten da, Borges eta Julio Cortázarrekin batera. Hark idatzitako lan batzuk El héroe de las mujeres, Historias fantásticas eta El sueño de los héroes dira. 1996an argitaratu zuen Argentinan azken lana, En viaje. Lan horretan, Silvina Ocampo, bere emazte hilari, egileak 1967an Europara egin zuen bidaia bat kontatzen dio.

Eduki-taula

BibliografiaAldatu

EleberriakAldatu

  • La invención de Morel (1940)
  • Plan de evasión (1945)
  • El sueño de los héroes (1954)
  • Diario de la guerra del cerdo (1969)
  • Dormir al sol (1973)
  • La aventura de un fotógrafo en La Plata (1985)
  • Un campeón desparejo (1993)
  • De un mundo a otro (1998)

IpuinakAldatu

  • La trama celeste (1948)
  • Historia prodigiosa (1956)
  • Guirnalda con amores (1959)
  • El lado de la sombra (1962)
  • El gran serafín (1967)
  • El héroe de las mujeres (1978)
  • Historias desaforadas (1986)
  • Una muñeca rusa (1990)
  • Una magia modesta (1997)

Narrazio antologiakAldatu

  • Historias fantásticas (1972)
  • Historias de amor (1972)

SaiakerakAldatu

  • La otra aventura (1968)
  • Memoria sobre la pampa y los gauchos (1970)
  • Diccionario del argentino exquisito (1971)
  • De las cosas maravillosas (1999)

Egileak bereak bezala onartu gabekoakAldatu

  • Prólogo (1929)
  • 17 disparos contra lo porvenir (1933)
  • Caos (1934)
  • La nueva tormenta o La vida múltiple de Juan Ruteno (1935)
  • La estatua casera (1936)
  • Luis Greve, muerto (1937)

Oroimenak/EgunerokoakAldatu

  • Unos días en el Brasil (1991)
  • Memorias (1994) Marcelo Pichon Rivierek eta Cristina Castro Cranwell-ek argitaratutakoak.
  • Descanso de caminantes (2001), hil ondoren argitaratutako liburua, Daniel Martino-k argitaratuta.

GutunakAldatu

  • En viaje (1967) (1996), Silvina Ocampori eta Marta Bioyri idatzitakoak, Daniel Martinok argitaratuta.

Obra osoaAldatu

  • Obra completa I (1940-1958), Emecé 2012
  • Obra completa II (1959-1971), Emecé 2013
  • Obra completa III (1972-1999), Emecé 2014

Daniel Martinoren edizio kritikoa.

Zinema gidoiakAldatu
  • Los orilleros (1955)
  • El paraíso de los creyentes (1955)- filmatu gabe
  • Invasión (1969), Hugo Santiagoren zuzendaritzapean.
  • Les autres (1971), Hugo Santiagoren zuzendaritzapean.

Elkarlanean argitaratutakoakAldatu

Fitxategi:bioy.png|thumb| Adolfo Bioy Casares 1941n.]]

Jorge Luis BorgesekinAldatu

  • Seis problemas para don Isidro Parodi (1942)
  • Dos fantasías memorables (1946)
  • Un modelo para la muerte (1946)
  • Cuentos breves y extraordinarios (1955)
  • Libro del Cielo y del Infierno (1960)
  • Crónicas de Bustos Domecq (1967)
  • Nuevos cuentos de Bustos Domecq (1977)

Silvina OcamporekinAldatu

  • Los que aman, odian (1946)

Silvina Ocampo eta Jorge Luis Borgesekin bateraAldatu

  • Antología de la Literatura Fantástica (1940)
  • Antología poética argentina (1941)

Daniel MartinorekinAldatu

  • De jardines ajenos: libro abierto (1997)
  • Borges (2006)

ErreferentziakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Adolfo Bioy Casares