AEK Atenas F.C.

AEK Atenas F.C. (grezieraz Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως, Athlitiki Enosis Konstantinoupoleos, "Konstantinoplako Atletismo Elkartea") Greziako futbol talde bat da, egoitza eta jokolekua Atenas hiriburuan dituena. Palmaresaren arabera Greziako hirugarren talde arrakastatsuena da.

AEK Atenas F.C.
Ezizena(k)Enosis
("Batasuna")
Dikefalos Aetos
("Bi buruko arranoa")
Sorrera1924
Futbol zelaiaOlinpiar Estadioa
edukiera: 69.618 lagun
inaugurazioa: 1982
PresidenteaGrezia Evangelos Aslanidis
EntrenatzaileaItalia Massimo Carrera
LigaGreziako Superliga
2020-214.a
WebguneaWebgune ofiziala
Taldearen koloreak Taldearen koloreak Taldearen koloreak
Taldearen koloreak
Taldearen koloreak
 
Etxekoa
Taldearen koloreak Taldearen koloreak Taldearen koloreak
Taldearen koloreak
Taldearen koloreak
 
Kanpokoa
1932ko Kopa irabazi zuen taldea.

HistoriaAldatu

1920 urtean Atenas erdiko "Lux" kirol dendan sortu zuten AEK Konstantinoplako errefuxiatu tale batek. Urte gutxitan hiriko talde nagusia bihurtu zen eta 1950 artean Greziako bi liga eta lau kopa irabazi zituen. Bigarren urrezko aroa 1960 hamarkadan izan zuen hasieran Kostas Nestoridis eta ondoren Mimis Papaioannou golegile nagusi bihurtu zirelarik. 1969an Europako Kopako final laurdenetara iritsi zen eta 1977an UEFA Kopako finalerdietara.

Bere historian lehenengo aldiz 2013an maila galdu zuen AEK Atenasek. 2015ean itzuli zen eta Philippe Montanier entrenatzailearen eskutik Ligan hirugarren egin eta 2016an Kopa irabazi zuen. 2018an 24 urteren ondoren berriz irabazi du liga.

UniformeaAldatu

HistorikoaAldatu

     
 
 
 
1924
     
 
 
 
1930
     
 
 
 
1932
     
 
 
 
1939-tik

Azken urteakAldatu

     
 
 
 
2015-2016
     
 
 
 
2016-2017
     
 
 
 
2017-2019
     
 
 
 
2019-2020
     
 
 
 
2020-2021

PalmaresaAldatu

Grezian: 30Aldatu

  • Greziako Superliga (12): 1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994, 2018
  • Greziako Kopa (15): 1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002, 2011, 2016
  • Greziako Superkopa (3): 1971, 1989, 1996
  • Greziako Ligako Kopa (1): 1990

Atenasen: 6Aldatu

  • Atenasko Liga (6): 1940, 1941, 1943, 1946, 1947, 1950

Nazioartean: 0Aldatu

Euskal taldeen aurkako partidakAldatu

AEK Atenasek kanporaketa bakarra jokatu du euskal taldeen aurka:

Denboraldia Txapelketa Fasea Etxekoa Emaitza Kanpokoa
1988-89 UEFA Kopa 1. itzulia AEK
Athletic
1-0
2-0
Athletic
AEK

Kanpo estekakAldatu