Zerrenda:Udarearen kultibarrak

Udarearen kultibarren zerrenda» orritik birbideratua)

Udarearen 3000 kultibar baino gehiago ezagutzen dira.[1] Hemen horietako batzuk baino ez dira ageri:

Izen arrunta Sinonimoak Irudia Jatorria Noiz sortua Oharrak Erabilera
Abate Fetel Abbé Fetel
Pyrus - Abbe Fetel.JPG
Frantzia 1865 ondoren Oso hedatua Italian[2] Mahaikoa
Beurré de Mérode Doyenné Boussoch, Doppelte Philippsbirne
Pyrus Schweizer Wasserbirne - 4375.jpg
Belgika XIX. mendearen hasiera Mahaikoa
Beurré Hardy Gellerts Butterbirne
Bera Hardy fruit.jpg
Boulogne-sur-Mer, Frantzia 1820 ing. Mahaikoa
Black Worcester Warden
Worcester Black Pears - geograph.org.uk - 541843.jpg
Ingalaterra Ongi gordetzen den egosteko udarea Egostekoa
Blanquilla 'pera de agua' eta 'blanquilla de Aranjuez'
Peras Blanquilla 2017 C2.jpg
agian Aranjuez[3], Espainia agian XVIII. mendea Mahaikoa
Bosc Beurré Bosc, Kaiser Alexander
Hedrick (1921) - Beurre Bosc.jpg
Frantzia XIX. mendearen hasiera Ezaguna haren kanela koloreagatik
Butirra Precoce Morettini
Pera butirra.JPG
Florentzia, Italia XX. mendearen erdialdea 'Williams' Bon Chretien' eta 'Coscia' kultibarren nahasketa
Clapp's Favorite
Clapp's Favorite H Sjöberg.jpg
Dorchester, Massachusetts, AEB XIX. mendearen erdialdea
Concorde
BirneConcorde139.JPG
Ingalaterra 1977 'Konferentzia' eta 'Doyenné du Comice' kultibarren nahasketa Mahaikoa
Curé Belle de Berry
Curé (poire) 110.jpg
Villiers, Indre, Frantzia 1760 (aurkikuntza) Mahaikoa
D'Anjou Beurré d'Anjou
D'anjou pear.jpg
Frantzia edo Belgika XIX. mendearen erdialdea
Doyenné du Comice Comice
A bowl of Comice pears.jpg
Frantzia 1840ko hamarkada Mahaikoa
Ercolina udarea Ercolini edo Hercolini
Pera ercolina 1.jpg
Italia
Fondante de Charneux Waterloo
Deutsche Pomologie - Birnen - 034.jpg
Charneux, Belgika XIX. mendearen hasiera (aurkikuntza) Mahaikoa
Guyot Limonera, Jules Guyot
Pera limonera 2017 A1.jpg
Troyes, Frantzia 1870 ing. Mahaikoa
Huntington udarea New Rochelle, New York, AEB XIX. mendearen erdialdea
Konferentzia
Pyrus communis 'Conference'.jpg
Sawbridgeworth, Ingalaterra 1894 Mahaikoa
Le Conte
Pomological Watercolor POM00007116.jpg
Georgia, AEB XIX. mendearen erdialdea Mahaikoa / egostekoa
Parsonage New Rochelle, New York, AEB 1857
Passe-Crassane
Passe crassane.jpg
Rouen, Frantzia 1854 Frantzian gehien hazten den neguko udareetakoa
Rocha Pêra Rocha
Rocha Pear.jpg
Portugal 1836 gutxienez
San Joan Castell
Peres de Sant Joan13.JPG
Sant Boi de Llobregat, Katalunia, edo Mallorca XIX. mendearen erdialdea Mahaikoa / konpota
Seckel
Seckel Pear (4466279290).jpg
Philadelphia, AEB XVII. mendearen bukaera erresistentzia naturala dio su-gorrinari)[4] Mahaikoa
Taylor's Gold Zeelanda Berria 1986 'Comice' kultibarraren aldaera bat
Williams Williams Bon Chrétien, Bartlett
Williams Bon Chrétien 1822.png
Asiaz kanpo gehien hazten den udare mota Mahaikoa / egostekoa
Winter Nelis
Hedrick (1921) - Winter Nelis.jpg
Herbehereak XIX. mendearen hasiera Mahaikoa

Udarerik produzituenakAldatu

Udare mota ugari badaude ere, batez ere XIX. mendetik aurrera, gaur egun lantzen diren udare gehienen kopurua barietate batzuetara mugatzen da.

2007an Europar Batasunean hazitako udare kultibar nagusiak[5]
Konferentzia 29.177,70 ha %26,1
Abate Fetel 12.567,90 ha %11,3
Williams 10.332,10 ha %9,2
Rocha 8.728,07 ha %7,8
Blanquilla 5.782,69 ha %5,2
Doyenné du Comice 4.387,44 ha %3,9
Guyot 3.520,37 ha %3,1
Coscia 3.387,49 ha %3,0
Bosc 3.051,39 ha %2,7
Clapp's Favorite 2.162,13 ha %1,9


ErreferentziakAldatu

  1. ISBN 978-1-84593-356-2..
  2. doi:10.1016/j.postharvbio.2008.09.006..
  3. Txantiloi:Cita publicación
  4. U.S. Department of Agriculture. (September 2004.) "Pyrus Crop Germplasm Committee: Report and genetic vulnerability statement, September 2004" Artxibatua 2008-10-10 hemen: Wayback Machine. (Website.) Germ Resources Information Network (GRIN), pages 5-7, 10. Retrieved on 2007-10-02.
  5. Eurostat: Birnbäume mit Tafelbirnen seit 2002