Lounès Matoub

Lounès Matoub (kabilieraz: Lwennas Meɛṭub; amazigeraz: ⵍⵡⴻⵏⵏⴰⵙ ⵎⴻⵄⵟⵓⴱ edo ⵎⴻⵄⵜⵓⴱ edo ⵎⵄⵟⵓⴱ ⵍⵓⵏⵉⵙ; Béni-Aïssi, Frantziar Aljeria, 1956ko urtarrilaren 24a- 1998ko ekainaren 25a), askotan Matoub Lounès deitua, kabiliar poeta eta egile abeslaria izan zen. Berberen eskubideen aldeko aktibista eta bere ikuspegi demokratiko eta laikogatik ezaguna, Aljeriako Gerra Zibilean alde biek gorroto zuten. Iturri ofizialen arabera, Islamiar Talde Armatuak erail zuen baina kabiliarrek Aljerko Gobernuari leporatzen diote.

Lounès Matoub
Lounès Matoub aya.jpg
Bizitza
JaiotzaAït Mahmoud (en) Itzuli1956ko urtarrilaren 24a
Herrialdea Aljeria
HeriotzaAït Aïssi (en) Itzuli1998ko ekainaren 25a (42 urte)
Heriotza moduagiza hilketa: bala zauria
Hezkuntza
Hizkuntzakkabiliera
Jarduerak
Jarduerakegile abeslaria, poeta eta abeslaria
Musika instrumentuaMandolea
darbuka (en) Itzuli
gitarra
ahotsa

matoub.rebelle.free.fr, dzmusik.com…, matoub-lounes-eternel.com eta matoublounes.com
IMDB: nm0522033 Musicbrainz: e2af3275-06f0-482f-b687-ff9f24b40aff Discogs: 1942518 Edit the value on Wikidata

DiskografiaAldatu

  • 1978: Ay Izem
  • 1978: Daεwessu
  • 1979: Ṛuḥ ay aqcic
  • 1979: Yekkes-as i znad ucekkel
  • 1979: A lḥif yuran
  • 1979: Ay aḥlili
  • 1980: A ttwaliɣ
  • 1980: Récital à l'Olympia 80 (JSK).
  • 1981: Assagi liɣ
  • 1981: Slaεbitt ay abeḥri (vol.1: Slaεbitt ay abeḥri, vol.2: Yeḥzen Lwad Aεissi).
  • 1981: At Yiraten
  • 1982: Tirgin
  • 1983: Tamsalt n Sliman
  • 1984: A tarwa n lḥif
  • 1985: Da Hamou
  • 1985: Lbabur
  • 1986: Les deux compères
  • 1986: Tamurt-iw
  • 1987: Tissirt n endama
  • 1988: Lmut
  • 1988: Rwah rwah
  • 1989: L'ironie du sort
  • 1991: Regard sur l'histoire d'un pays damné (vol.1: Regard sur l'histoire..., vol.2: Iẓri-w).
  • 1993: Communion avec la patrie (vol.1: Communion avec la patrie, vol.2: Lmeḥna).
  • 1994: Kenza
  • 1996: Tiɣri g-gemma (vol.1: Assirem, vol.2: Tiɣri g-gemma).
  • 1997: Au nom de tous les miens (vol.1: Semeḥtiyi, vol.2: Sel kan i dderz).
  • 1998: Lettre ouverte aux… (vol.1: Tabratt i lḥekam, vol.2: I luḥqed zhir).

OroimenaAldatu

Joxe Ripiauren Paradisu Zinema diskoko Kabilia hautsia da coraçao kantuan bere hilketa salatzen da.

Kanpo estekakAldatu


  Artikulu hau Aljeriako biografia baten zirriborroa da. Wikipedia lagun dezakezu edukia osatuz.