Katarina Taikon

Maria Katharina Lang-Hammer, Katarina Taikon izenez ezaguna, (Almby, Örebro, 1932ko uztailaren 29an - 1995eko abenduaren 30ean Outer Högdalen, Hälsinglanden). Suediako ijito idazle, aktore eta aktibista izan zen, Kalderash-ekoa. Rosa Taikonen ahizpa txikia. Nackako Henriksdal muinoan bizi zen. Suediako giza eskubideen eta zehazki ijitoen defendatzaile sendoenetako bat izan zen.[1]

Katarina Taikon
Katarina Taikon 1953.jpg
Bizitza
JaiotzaAlmby parish (en) Itzuli eta Örebro1932ko uztailaren 29a
Herrialdea Suedia
Talde etnikoaKalderash (en) Itzuli
HeriotzaQ10723841 Itzuli1995eko abenduaren 30a (63 urte)
Hobiratze lekuaSkogskyrkogården
Familia
Ezkontidea(k)Björn Langhammer
Seme-alabak
Anai-arrebak
Hezkuntza
HeziketaQ10429949 Itzuli
Hizkuntzaksuediera
Jarduerak
Jarduerakidazlea eta aktorea
Genero artistikoahaur literatura
IMDB: nm0846771 Edit the value on Wikidata

Txikitan ez zioten eskolara joaten utzi, baina bere senideen laguntzarekin ikasi zuen irakurtzen eta idazten. Gero, Birkagarden Folk High School-en eta Bröderna Onhlmans Handelsinstitut-en ikasi zuen. [2]

1963an Los Gitanos idatzi zuen, obra horrekin egin zen ezaguna. Haurrentzako Katitzi liburu sorta idatzi zuen, neskatila ijitoen bizipenei buruzkoa, hein batean autobiografijoa (1979an izen bereko telesaila ekoiztu zen). Koma aldi baten ondoren hil zen istripu baten ondoren izandako garuneko lesio baten ondorioz.[3]

BibliografiaAldatu

  • Los Gitanos (1963)[3]
  • Zigenerska. (neska ijitoa) 1963
  • Zigenare är vi. Stockholm (ijitoak zer diren) 1967
  • Poemas. Estocolmo. 1968
  • Förlåt att vi stör!: om zigenska flyktingar. 1970
  • Niki. 1970
  • Zigenare. 1970
  • Hur blev det sen då, Katitzi?. 1977
  • Raja, zigenerskan. 1979

Katitziri buruzko serieaAldatu

  • Katitzi. 1969
  • Katitzi och Swing. 1970
  • Katitzi i ormgropen. 1971
  • Katitzi rymmer. (etxean) 1971
  • Katitzi, Rosa och Paul. 1972
  • Katitzi  i Stockholm. 1973
  • Katitzi och Lump-Nicke. 1974
  • Katitzi i skolan. (eskolan) 1975
  • Katitzi Z-1234. 1976
  • Katitzi barnbruden. 1977
  • Katitzi på flykt.(ihesaldian) 1978
  • Katitzi i Gamla sta'n. (alde zaharrean) 1979
  • Uppbrott. 1980

Sariak eta AitortzakAldatu

ErreferentziakAldatu

  1. (Gaztelaniaz) «101 mujeres gitanas pa’ construir tu feminismo» pikara magazine 2021-04-21 (Noiz kontsultatua: 2022-02-09).
  2. Den dag jag blir fri - en bok om Katarina Taikon. .
  3. a b (Gaztelaniaz) Moreno, Ricardo. (1996-01-03). «Katarina Taikon, luchadora del pueblo rom» El País ISSN 1134-6582. (Noiz kontsultatua: 2022-02-09).